Photo Gallery, Πολιτική

Παπακωνσταντίνου: Όλα μπορούν να αλλάξουν σε έξι μήνες

«Η Ελλάδα μπορεί να πείσει ότι η ανάκαμψή της βρίσκεται σε καλό δρόμο»

 


Σε έξι μόνο μήνες η Ελλάδα μπορεί να πείσει όσους αμφιβάλλουν ότι η ανάκαμψή της βρίσκεται σε καλό δρόμο δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Όπως είπε ο υπουργός, με ένα νέο ενδιάμεσο προϋπολογισμό, τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις και την υποστήριξη της ευρωζώνης, «όλα μπορούν να αλλάξουν σε έξι μήνες», και επέμεινε ότι η αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της χώρας «δεν αποτελεί επιλογή».
«Συνειδητοποιώ ότι οι αγορές αναμένουν κάποια είδους αναδιάρθρωση, αλλά πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουμε θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και υποστήριξε ότι η προσφυγή της Πορτογαλίας θα πρέπει να βάλει τέλος στους φόβους της ευρωζώνης για μετάδοση της κρίσης.

Τη σημασία που έχει για την Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους επανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην πόλη Γκιοντόλο της Ουγγαρίας, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε την ανάγκη να επιτύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της στόχους. Νωρίτερα, προσερχόμενοι στη Σύνοδο, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και του Βελγίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ντιντιέ Ρέιντερ, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Βέλγος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ανησυχία για το κόστος

δανεισμού

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Οκτωβρίου του 2011.
Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 15 Απριλίου 2011.
Στην προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων 26 βδομάδων στις 11 Μαρτίου το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75% λίγο υψηλότερο από το 4,64% που είχε αντλήσει το δημόσιο στην έκδοση του Φεβρουαρίου.

Στις 19 Απριλίου θα εκδοθούν τρίμηνα έντοκα.

Με τις εκδόσεις αυτές θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα, δωδεκάμηνης, εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας που λήγουν εντός του μήνα, σε μια περίοδο που τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου, λόγω της αύξησης του ταμιακού ελλείμματος στο πρώτο τρίμηνο, έχουν συρρικνωθεί.

Οι φόβοι για την άνοδο των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού του Δημοσίου είναι βάσιμοι και τα επιτόκια ενδεχομένως να αυξηθούν πάνω από το 5%. Ανάλογες δυσμενείς συνθήκες ανάγκασαν τον ΟΔΔΗΧ, το Μάρτιο, να ακυρώσει τη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με τη διαφορά ότι τον προηγούμενο μήνα δεν υπήρχαν πιεστικές λήξεις. Τον τρέχοντα μήνα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, είτε με έκδοση τρίμηνων και εξάμηνων νέων τίτλων, είτε και με την έκδοση ενός τίτλου στη διάρκεια που θα υπάρχουν οι χαμηλότερες πιέσεις.

Δύσκολος μήνας είναι και ο Μάιος, αφού μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους απαιτούνται 11,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τον επόμενο μήνα λήγουν ομόλογα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,6 δισ. ευρώ αφορούν στο δεκαετές ομόλογο (λήξης 18 Μαΐου 2011), 900 εκατ. ευρώ είναι οι λήξεις ειδικών ομολόγων, έντοκα γραμμάτια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές τόκων ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Τυχόν σταθεροποίηση των επιτοκίων των βραχυπρόθεσμων τίτλων σε υψηλά επίπεδα θα εκτροχιάσει και τις δαπάνες του προϋπολογισμού, αφού θα αυξηθούν οι πληρωμές τόκων. Διευκρινίζεται ότι οι τόκοι των εντόκων γραμματίων εγγράφονται στον προϋπολογισμό του έτους έκδοσης.

Για φέτος έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες για τόκους εντόκων γραμματίων 306 εκατ. ευρώ, από 295 εκατ. ευρώ το 2010, 112 εκατ. ευρώ το 2009 και μόλις 48 εκατ. ευρώ, το 2008. Ήδη η άνοδος των επιτοκίων στις εκδόσεις που έγιναν στους πρώτους μήνες του έτους, προμηνύει υπερβάσεις της δαπάνης για τόκους.

 

 

Ιρλανδία & Ελλάδα θα κληθούν

να βοηθήσουν την Πορτογαλία

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο η Ελλάδα και η Ιρλανδία, δυο χώρες οι οποίες έχουν οι ίδιες δανειστεί δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφύγουν τη στάση πληρωμών, θα κληθούν να συμβάλουν οικονομικά στη διάσωση της Πορτογαλίας. Αυτό υποστηρίζει ότι θα συμβεί ο συντηρητικός ευρωβουλευτής της Μεγάλης Βρετανίας Ντάνιελ Χάνναν.
Ο Χάνναν δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο ότι σύμφωνα με το πακέτο διάσωσης που ετοιμάζεται στις Βρυξέλες για την υπερχρεωμένη Πορτογαλία οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι θα βάλουν και οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη. Με άρθρο του στην Daily Telegraph ο Βρετανός ευρωβουλευτής διατυπώνει την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο παράξενο αφού οι δυο αυτές χώρες είναι οι ίδιες σε πακέτο διάσωσης, αλλά και παράνομο αφού τα χρήματα θα δοθούν από λογαριασμό της ΕΕ που προορίζεται για φυσικές καταστροφές και όχι για προβληματικές οικονομίες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το