Τοπικά

Παμβολιώτικη απεργία την Πέμπτη

Αύριο λήγει η αποχή των δικηγόρων- Μετατάξεις στον ΟΣΕ

Εκστρατεία ενημέρωσης στους εργασιακούς χώρους με στόχο τη μαζική και ενωτική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη γενική παμβολιώτικη απεργιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης 20 Ιανουαρίου, συνεχίζουν τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Την συμμετοχή της στην 24ωρη παμβολιώτικη απεργία ανακοίνωσε και η γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, με συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο. Παράλληλα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Πέμπτη.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται στο Εργατικό Κέντρο Βόλου η προετοιμασία για την καλύτερη δυνατή επιτυχία της προγραμματισμένης για τις 20 Ιανουαρίου 24ωρης γενικής παμβολιώτικης απεργιακής κινητοποίησης, ενάντια στις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου και στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική παμβολιώτικη απεργιακή κινητοποίηση με συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ.

Στα πλαίσια της  απεργίας το  δίκτυο συνδικαλιστών ριζοσπαστικής αριστεράς διοργανώνει σύσκεψη σήμερα στα γραφεία  του Συνασπισμού (πλ. Ελευθερίας) και ώρα 7.30μ.μ. με θέματα:

– Προετοιμασία  της 24ωρης απεργίας του Ε.Κ.Β. και της 3ωρης στάσης εργασίας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας και συντονισμός δράσης.

– Οργανωτική ανασυγκρότηση του δικτύου συνδικαλιστών ριζοσπαστικής αριστεράς.

Στην προκήρυξή του το ΕΚΒ διεκδικεί:

«Σεβασμό και διασφάλιση της συλλογικής αυτονομίας και του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

– Σεβασμό και θωράκιση του πλαισίου Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) σε όλα τα είδη και το περιεχόμενο των συλλογικών διαφορών εργασίας.

– Κατάργηση του Ν.3899/2010.

– Τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών και των Εργοδοτικών Οργανώσεων για συλλογική διαπραγμάτευση και κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές.

– Σταθερή και πλήρη εργασία με δικαιώματα για όλους.

– Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενεργητικές πολιτικές μετάβασης σε θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας.

– Επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας και διαμόρφωσή του στο 80% του κατώτατου μισθού.

– Άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

– Επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

– Προστασία των Δημοσίων Επιχειρήσεων, των κοινωφελών αγαθών και υπηρεσιών.

– Παύση των απολύσεων, των διώξεων και διλημματικών εκβιασμών σε τοπικές επιχειρήσεις, που στόχο έχουν την κατατρομοκράτηση και καθυπόταξη των εργαζομένων, τη βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την καταλήστευση των εισοδημάτων τους.

– Πάταξη της «μαύρης» εργασίας.

– Αυστηρή τήρηση των απ’ το Νόμο προβλεπόμενων όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

– «Όχι» στην κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

– Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.

– Να ξεκινήσουν ξανά τα μεγάλα έργα που τελμάτωσαν στο νομό Μαγνησίας».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Εικοσιτετράωρη απεργία προκήρυξε για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας.
Τετράωρη στάση εργασίας, για την ίδια μέρα, από τις 08.30 έως και τις 12.30, κήρυξε η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για το υπόλοιπο προσωπικό.
Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η συμπαράσταση «στον αγώνα των συμβασιούχων, που διεκδικούν τη μετατροπή όλων των συμβάσεων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων».

Η αποχή δικηγόρων

Συνεχίζουν μέχρι αύριο την αποχή από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι του Βόλου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση των ρυθμίσεων από την κυβέρνηση σχετικά με το επάγγελμά τους. Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση,  για λήψη αποφάσεων και ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σε ανακοίνωσή του εκφράζει «την απόλυτη αντίθεσή του στις προτάσεις της Πολιτείας». Η νέα αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους επιφέρει αναβολή στην εκδίκαση των ποινικών και αστικών υποθέσεων.  Ήδη οι υποθέσεις που αναβάλλονται, προσδιορίζονται για μετά από δύο χρόνια.

Στον ΟΣΕ

Είκοσι οκτώ εργαζόμενοι του ΟΣΕ Βόλου που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό, μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του νομού Μαγνησίας, με απόφαση που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην τοπική υπηρεσία, από το υπουργείο Εσωτερικών. Μετατάξεις αναμένονται και από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ του Βόλου. Από την υπόλοιπη Θεσσαλία, μετατάσσονται 32 εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ Λάρισας, 14 από την Καρδίτσα και 8 από τα Τρίκαλα.

Στους 28 του ΟΣΕ που μετατάσσονται, οι 18 είναι εργαζόμενοι που είχαν υποβάλλει αιτήσεις για τη μετάταξή τους σε άλλη υπηρεσία με βάση τον κατάλογο που τους είχε δοθεί και μέσα σε ορισμένη προθεσμία. Οι υπόλοιποι 10, επίσης από τον ΟΣΕ Βόλου, μετατάσσονται υποχρεωτικά, καθώς δεν υπέβαλαν σχετική αίτηση. Έχουν, ωστόσο, τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μετάταξης μέχρι και το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης 19 Ιανουαρίου.

Η ΑΔΕΔΥ

Προς την πραγματοποίηση εικοσιτετράωρης απεργίας, πιθανότατα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, κινείται η ΑΔΕΔΥ.
Σε δηλώσεις της, η Δ. Σπανού, της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ανέφερε πως η Ένωση θα κλιμακώσει «τις κινητοποιήσεις κατά των πολιτικών της κυβέρνησης, που αποτελούν ραγδαία επίθεση στα δικαιώματά μας, στις δουλειές μας».
«Θα απεργήσουμε μία ημέρα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου» δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του οργάνου.
Η γενική απεργία του Φεβρουαρίου, που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις συγκοινωνίες και τις δημόσιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, πιθανόν να σημάνει την έναρξη ενός νέου κύκλου απεργιακών κινητοποιήσεων μετά τις περυσινές.
Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι. Το ζήτημα που προκαλεί τη μεγαλύτερη διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ είναι ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου δημόσιου υπαλλήλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το