Τοπικά

Ο Παλαιοκώστας στη ληστεία της Εθνικής στο Βελεστίνο;

ΛΗΣΤΕΙΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ«Παραμύθια» θεωρούν τα περί εμπλοκής ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Βελεστίνου ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Θεωρούν ότι πίσω από τη ληστεία βρίσκονται βαρυποινίτες που διαφεύγουν ή ακόμη  και οι Αλβανοί φυγάδες, που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κυνηγήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα…

Η φράση  «να πείτε σε όλους ότι οι κλέφτες του Βελεστίνου είναι παλικάρια και ότι ήθελαν να κλέψουν μόνο το κράτος…», μπορεί να ακούστηκε από τα χείλη ενός  εκ των δραστών της ληστείας, ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι αποπροσανατολίζει, παρά οδηγεί στα ίχνη των δραστών. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» την φράση εκστόμισε ένας εκ των δραστών της ληστείας  προς τους υπαλλήλους και τους πελάτες  της Τράπεζας- σύμφωνα με μαρτυρίες – το μεσημέρι της περασμένης  Τετάρτης, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βελεστίνο, με λεία 317.000 ευρώ. Ο ληστής προσφέρθηκε μάλιστα να δώσει μέρος από τη λεία του σε έναν πελάτη, που του το ζήτησε χάριν αστειότητας. Ωστόσο του είπε: «Δώσε μου τη διεύθυνσή σου να σου στείλω τα χρήματα, γιατί εδώ μας βλέπουν οι κάμερες!».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν «παραμύθια» τα περί εμπλοκής ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου στη ληστεία και  υποστηρίζουν ότι οι δράστες είναι βαρυποινίτες, ίσως και ο ίδιος ο  Παλαιοκώστας. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 1994 είχαν ληστέψει την ίδια τράπεζα στο Βελεστίνο τα αδέλφια Παλαιοκώστα, Νίκος και Βασίλης, και ο βαρυποινίτης Μιχάλης Μακρυγιάννης, με λεία 20.000.000 δραχμές. Η ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βελεστίνο, κοντά στην εθνική οδό, όπου υπάρχουν μόνο δύο τραπεζικά καταστήματα. Οι τέσσερις ληστές που υπολογίζονται ηλικίας 22 ως 35 ετών, φορούσαν γυαλιά, περούκες, βερμούδες και δύο από αυτούς γάντια. Πέρασαν τις πόρτες ασφαλείας και κατευθύνθηκαν προς το χρηματοκιβώτιο, όπου περίμεναν να έλθει ο διευθυντής της τράπεζας, που είχε βγει από το υποκατάστημα για μια δουλειά.

Συνολικά υπολογίζεται ότι περίμεναν 12 λεπτά δίπλα στο χρηματοκιβώτιο, σε ένα χρονικό διάστημα που έδωσαν το στίγμα τους… Ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, που ετοιμαζόταν να καταθέσει χρήματα τη στιγμή της ληστείας, είναι ο άνθρωπος στον οποίο οι δράστες είπαν,  ότι «στοχεύουν μόνο τις τράπεζες». «Όταν μπήκα στην τράπεζα δεν είχα καταλάβει τι συνέβαινε και κατευθύνθηκα προς το ταμείο, προκειμένου να καταθέσω ένα σημαντικό ποσό. Τότε κατάλαβα ότι γινόταν ληστεία και ένας από τους δράστες, που υπολογίζω ότι ήταν γύρω στα 35, μου ζήτησε να καθίσω στις θέσεις αναμονής. Μόλις με είδε με τα χρήματα στα χέρια, μου είπε ότι “εμείς δεν κλέβουμε τα χρήματα του κόσμου, αλλά μόνο της τράπεζας”.

Οι τέσσερις – πέντε άνθρωποι που ήμασταν εκεί μέσα, είχαμε περισσότερα από 30.000 ευρώ, αλλά δεν πήραν ούτε ευρώ. Δεν μας απείλησαν και είχαν τα πιστόλια τους κατεβασμένα. Ένας άλλος πελάτης, μόλις κατάλαβε ότι γίνεται ληστεία, ζήτησε τάχα να του δώσουν μερίδιο και ο 35χρονος του είπε ότι “εδώ δεν γίνεται γιατί έχει κάμερες” και πρότεινε να του στείλει τα χρήματα αργότερα ταχυδρομικώς. Το μόνο που μας ζήτησαν είναι να μην απαντάμε στα κινητά.

Το κλίμα στην τράπεζα ήταν… μάλλον χαλαρό. Όταν έφευγαν μου είπαν “πες σε όλους ότι οι ληστές του Βελεστίνου ήταν παλικάρια και κλέβουν μόνο το κράτος”». Στη συνέχεια οι δράστες έφυγαν με ΙΧ που είχαν κλέψει προ δύο μηνών από την περιοχή του Αιγάλεω και το οποίο στη συνέχεια έκαψαν στην περιοχή του Αγίου Μηνά και έφυγαν από το σημείο με ένα τζιπ που αναζητείται.

Η ληστεία του Βελεστίνου έχει ομοιότητες με τις ληστείες στην Πάρο πριν από έναν χρόνο, στον Φιλώτα Φλώρινας τον Νοέμβριο του 2012, στο Βελβεντό τον Μάρτιο του 2013, στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Νέο Ηράκλειο τον Απρίλιο του 2012 και στην Αγροτική Τράπεζα Πυργετού τον Δεκέμβριο του 2011. Σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες περίμεναν υπομονετικά ν’ ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, δεν έπαιρναν χρήματα από πελάτες, έκαιγαν στη συνέχεια τα οχήματα διαφυγής και  έδειχναν να γνωρίζουν ειδική εκπαίδευση. Οι αξιωματικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι στο Βελεστίνο υπήρχαν ορισμένες βασικές διαφορές.

Στη ληστεία της Τετάρτης δεν εμφανίστηκε κάποια κοπέλα, όπως στις ληστείες στον Φιλώτα και στο Βελβεντό. Στον Φιλώτα και στην Πάρο οι ληστές ήταν τέσσερις, στον Πυργετό τρεις και στο Βελβεντό έξι. Υπάρχει επίσης μια πολυμελής συμμορία ποινικών από την Αργολίδα που χτύπησαν πέρυσι τράπεζες στις Σπέτσες, αλλά και στην Αιδηψό, οι οποίοι αρχίζουν ιδεολογική ανάλυση στους πελάτες με αναφορές για επιθέσεις μόνο στις τράπεζες κτλ.

Όμως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι δεν ήταν αυτοί με βάση τους σωματότυπους και άλλους συσχετισμούς.  Επιπλέον, οι αστυνομικοί συνεκτιμούν ότι οι περισσότεροι που φέρεται να είχαν εμπλακεί στις προηγούμενες ληστείες,  έχουν συλληφθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το