Πολιτική

Οικονομία – παιδεία, σκόπελοι για τους “3”

Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση και πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών

 

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται να συναντηθούν εκ νέου στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης (σήμερα) σε μια προσπάθεια να βρουν τη λύση για το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. που καλείται να κάνει η κυβέρνηση.

Σήμερα (χθες) το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς είχε νέα, έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας στο μέγαρο Μαξίμου, όπου -όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο- ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού ξεκαθαρίστηκε ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να στείλει λανθασμένο μήνυμα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγές του Μαξίμου διαρρέουν ότι η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για μέτρα σε δύο φάσεις και σε βάθος τετραετίας απορρίφθηκε από την τρόικα, η οποία φέρεται να συνδέει άμεσα τη λήψη των μέτρων αυτών με τη δόση του Σεπτεμβρίου, που είναι καταλυτική για τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει, πάντως, στην εκτίμηση ότι αν ληφθούν όλα τα μέτρα τώρα θα βαθύνουν την ύφεση και θα κάνουν το χρέος της χώρας μη βιώσιμο, και αυτή την άποψη παρουσίασε στη συνάντηση που είχε και ο ίδιος με την τρόικα. Η διάρκειά της ήταν περίπου μία ώρα και παρόντες ήταν οι υπεύθυνοι τομεάρχες του κινήματος κ. Κουκουλόπουλος και Σαχινίδης.

Επισήμως το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να τροφοδοτήσει σενάρια για διαφορά απόψεων ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διαρρέοντας ότι “δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτα περισσότερο διότι πρέπει η χώρα να έχει ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο”.

Από το βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα και ζήτησε πολιτική διαπραγμάτευση. “Ο ελληνικός λαός -είπε- έστειλε ένα μήνυμα, έκανε ορισμένες επιλογές. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αποφάσισε να αποκρούσει οποιαδήποτε μονομερή και ανεύθυνη ενέργεια, απέρριψε δηλαδή όλες τις θεωρίες της καταγγελίας και της ακύρωσης του Μνημονίου, ζήτησε όμως αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, προσαρμογή στα νέα μακροοικονομικά δεδομένα. Αποφάσισε πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων που μειώνουν τη ζήτηση και πλήττουν ιδίως χαμηλά και μεσαία εισοδήματα”.

Διαρροές και ανακοινώσεις

Ένταση προκλήθηκε και στις σχέσεις του μεγάρου Μαξίμου με την Ιπποκράτους μετά την άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για κάποιους που εκπέμπουν μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την τρόικα δεν είναι εφικτό.

Είναι “εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα -κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση” αναφερόταν μεταξύ άλλων στην άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους.

“Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητα της” απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Προειδοποιήσεις Στουρνάρα

Καμπανάκι για τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγηση της τρόικας και ακολούθως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης κρούει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας μετέφερε τους κινδύνους αυτούς και στους πολιτικούς αρχηγούς, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκαθαρίσει πως είναι διατεθειμένοι να περιμένουν το σχέδιο των περικοπών, αλλά όχι επ’ άπειρον.

Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο είναι η εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στη κάλυψη των εσωτερικών αναγκών δηλαδή στη πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Μιλώντας στη κρατική τηλεόραση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι “τα ταμειακά διαθέσιμα ουσιαστικά είναι μηδαμινά”, συμπληρώνοντας ότι οι αντοχές τους εξαρτώνται από το πώς θα πάνε έσοδα και δαπάνες.

“Πονόκεφαλο” προκαλεί και η λήξη του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου, που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, καθώς η επίλυση του προβλήματος με τη συνδρομή των Ευρωπαίων τελεί υπό την αίρεση της ομαλής συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Αναγκαία χαρακτηρίζεται η ταχεία εκταμίευση της επόμενης δόσης και για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να δοθούν ανάσες ρευστότητας στην αγορά.

Ο Σαμαράς βράβευσε υπάλληλο που «έσωσε» 500 εκατ. Ε για το κράτος

Έπαινο στην προϊσταμένη του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, Ελένη Μαρτσούκου, απένειμε σήμερα σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατόπιν σχετικής εισήγησης του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου.

Στη σύντομη ομιλία του κατά την τελετή απονομής του επαίνου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η απονομή γίνεται για λόγους και πρακτικούς, ουσίας, αλλά και συμβολικούς. «Πρακτικούς γιατί με τις γνώσεις σας, τις αρετές σας, το έργο σας, ωφελήσατε το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το μέσο Έλληνα πολίτη. Αλλά και συμβολικούς, γιατί αποδείξατε ότι στην ελληνική δημόσια διοίκηση υπάρχουν οι άξιοι», τόνισε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στην κ. Μαρτσούκου.

«Υπάρχει μια τάση σήμερα όλους να τους καταδικάζουμε και είναι λάθος. Υπάρχουν εκείνοι, οι οποίοι αγωνίζονται, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι δεν είναι σαν τους άλλους, υπάρχουν εκείνοι που έχουν ήθος, συνείδηση και πραγματικά είναι διαμάντια της δημόσιας διοίκησης, οι άξιοι. Αυτές είναι οι αξίες που πρέπει να δημιουργήσουν την Ελλάδα του αύριο με ανθρώπους σαν κι εσάς. Για κάθε Πρωθυπουργό, πέρα και πάνω από κόμματα, ονόματα, είναι υποχρέωση και είναι ταυτόχρονα τιμή να συνεργάζεται μαζί σας, με τέτοιους ανθρώπους. Είναι ταυτόχρονα μια απόδειξη ότι επειδή στην Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, με ανθρώπους σαν κι εσάς, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας. Πραγματικά σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ πάρα πολύ», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο έπαινος απονέμεται στην κ. Μαρτσούκου καθώς οι προσφερθείσες υπηρεσίες της προς το ελληνικό Κράτος «υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της άσκησης των υπηρεσιακών της καθηκόντων και καταδεικνύουν τη διαρκή έφεση και επιθυμία της για προαγωγή του Δημοσίου συμφέροντος, καθόσον από το 2010, οπότε προσελήφθη, συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση του ελλείμματος ενσωμάτωσης ευρωπαϊκού δικαίου από 2,4% σε 0,5% με αποτέλεσμα την αποφυγή καταβολής προστίμων εκτιμώμενου ύψους 26.535.600,00 έως 550.171.440,00 ευρώ, καθώς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς μέσω δράσεως του Γραφείου της 117 σχετικές υποθέσεις».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το