Οδοιπορικό της ΧΕΝ Βόλου

 

Στα πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης

H Oμάδα ΧΕΝ Βόλου πραγματοποίησε και φέτος για συνεχή τέταρτη χρονιά την καθιερωμένη προσκυνηματική της εκδρομή  για τους Τελευταίους Χαιρετισμούς – Ακάθιστο Ύμνο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την  Έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Στο Πατριαρχείο μας υποδέχτηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄, ο οποίος είναι ο 27ος στη σειρά Πατριάρχης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην ολάνθιστη από τουλίπες Πόλη, επισκεφτήκαμε πολλά αξιοθέατα:

Τα Πριγκιποννήσια είναι ένα σύμπλεγμα εννέα νησιών που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Οι Έλληνες και οι άλλοι πλούσιοι κάτοικοι του 19ου αιώνα, έχτισαν πολλά όμορφα αρχοντικά, τα οποία σήμερα, μαζί με το γεγονός ότι απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων, έχουν κάνει τα Πριγκιποννήσια πολύ διάσημο τουριστικό αξιοθέατο. Οι μεταφορές στα νησιά γίνονται με άμαξες, που τις σύρουν άλογα, και με ποδήλατα. Στο λόφο βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά  που αποτελεί τόπο προσκυνήματος για ορθόδοξους, αλλά και καθολικούς χριστιανούς, καθώς επίσης και για πολλούς μουσουλμάνους, στον οποίο καταφεύγουν ψυχικά ασθενείς για να θεραπευτούν.

Σίγουρα δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να μη γνωρίζει την Αγία Σοφία, καθώς είναι ένα από τα κορυφαία σύμβολα του Χριστιανισμού παγκοσμίως, αλλά φυσικά έχει ακόμα πιο ξεχωριστή θέση για τους ορθόδοξους χριστιανούς. Μετά την ξενάγησή μας στο ναό, απολαύσαμε  φρέσκο χυμό ροδιού και τσάι στα περίφημα Λουτρά της Χιουρρέμ Χασεκί Σουλτάν που βρίσκονται ακριβώς απέναντι.

Στην ίδια περιοχή είναι το TOPKAPI – μια περιοχή που αποτελείται από το παλάτι, το χαρέμι, το θησαυροφυλάκιο, όπου βρίσκονται αμύθητοι θησαυροί και κοσμήματα, μουσουλμανικά τεμένη, νοσοκομείο και αρτοποιείο. Χρησιμοποιήθηκε για 400 χρόνια ως κύρια κατοικία των Σουλτάνων και στη χρυσή του εποχή το παλάτι ήταν σπίτι για 4.000 ανθρώπους. Εξαιρετικό δείγμα του οθωμανισμού από όλες ιαπόψεις και κυρίως για τον τρόπο ζωής και την υπερβολική χλιδή της ζωής του Σουλτάνου Σουλεϊμάν.

Στο δεύτερο λόφο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται το Τέμενος  Σουλεϊμανιέ. Το τζαμί και το ευρύτερο κτιριακό σύμπλεγμα που το περιβάλει χτίστηκε κατά παραγγελία του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α’ ως μνημείο νίκης μετά την κατάκτηση της Ρόδου και της Βαγδάτης. Μέσα στο νοτιοανατολικό περίβολο του τεμένους, όπου και το σουλτανικό κοιμητήριο, βρίσκονται επίσης δύο μαυσωλεία, με τους τάφους του Σουλεϊμάν Α’, της μητέρας του, της αδελφής του και της συζύγου του Χιουρέμ.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Παλάτι του Μεγάλου Βεζύρη Ιμπραήμ Πασά που τώρα λειτουργεί ως Μουσείο Τούρκικης και Ισλαμικής Τέχνης.

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε που ήταν κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922. Μια μεγάλη αίθουσα αποτελεί τον πυρήνα του, με δύο πτέρυγες εκατέρωθεν όπου συναντώνται τα πολυτελή δωμάτια και τα βασιλικά διαμερίσματα. Οι χώροι διαμονής και εργασίας των αντρών (σελαμλίκ) και το χαρέμι βρίσκονται στη νότια και βόρεια πλευρά αντίστοιχα. Μετά τη βόλτα μας στο Bebec, ανεβήκαμε με τελεφερίκ στο λόφο του Πιέρ Λοτί για ένα καφέ και θαυμάσαμε τη θέα προς την Πόλη και τον Κεράτιο κόλπο.

Οι πρωινές βόλτες μας γίνονταν συνήθως στο μεγάλο παζάρι KAPALI CARSI, μία από τις μεγαλύτερες και παλιότερες στεγασμένες αγορές του κόσμου, με πάνω από 58 οδούς και 1200 μαγαζιά από τα οποία διέρχονται 250.000 με 400.000 επισκέπτες καθημερινά, για αγορές  κοσμημάτων, σουβενίρ, ναργιλέδων, μπρίκια, καρυκεύματα, χαλιά, αλλά και δερμάτινα ή ρούχα και παπούτσια. Ένα από τα σημαντικά κομμάτια ενός ταξιδιού, και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κανείς τον πολιτισμό της, είναι να δοκιμάσει την κουζίνα της. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο είναι αρνάκι, μοσχάρι, κοτόπουλο και ψάρι, ενώ από λαχανικά εξέχουσα θέση έχουν οι μελιτζάνες, οι πράσινες πιπεριές, η φακή, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα φασόλια και οι ντομάτες.  Για ψάρι, συστήνονται τα εστιατόρια στις όχθες του Βοσπόρου, που σερβίρουν καλκάνι, ένα πλατύ ψάρι που θυμίζει το ψάρι γλώσσα, ψητό στη σχάρα.

Ένας ακόμη ναός υψίστης σημασίας για χιλιάδες πιστούς ανά τους αιώνες και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας της Βλαχέρνας, όπου η ομάδα μας έκανε μια στάση για προσευχή και αγίασμα στο δρόμο της επιστροφής μας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα ζωής» από αστυνομικούς για βρέφος δύο μηνών που έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

«Γέφυρα ζωής» για τη μεταφορά βρέφους στο νοσοκομείο έστησαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρομπότ της Tesla επιτέθηκε σε εργαζόμενο: Τον άρπαξε με τα μεταλλικά του νύχια και τον τραυμάτισε

Ένας μηχανικός λογισμικού της Tesla υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς όταν δέχθηκε επίθεση από ένα ρομπότ που…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ανησυχία από τους ειδικούς: Έξαρση των ιώσεων την Πρωτοχρονιά – «Μην πάτε σε γιορτινές συγκεντρώσεις με συμπτώματα»

Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων τα οποία…

27 Δεκεμβρίου 2023

Αποκαλύφθηκε άγαλμα της Σακίρα στη γενέτειρα της – Φτάνει τα 6,5 μέτρα και ζυγίζει 6 τόνους

Με μία ανάρτησή της στο Instagram η Σακίρα αποκάλυψε ότι τοποθετήθηκε στη γενέτειρά της την…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρωσία και Ιράν θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές συναλλαγές τα δικά τους νομίσματα αντί για δολάρια

Το Ιράν και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τέλος χρόνου για το νέο AppleWatch – Εξαφανίζεται από τα ράφια των καταστημάτων στις ΗΠΑ

Τέλος χρόνου για το νέο Apple Watch, αφού ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προβεί σε…

27 Δεκεμβρίου 2023