Photo Gallery, Αθλητισμός

«Να ανταποκριθεί η ΠΑΕ στις υποχρεώσεις της»

Στα πρόθυρα παραίτησης είναι το Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ν. Τσεκούρα

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Νίκος Τσεκούρας

Η μη καταβολή  από την ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου στον Ερασιτέχνη του 10% των εσόδων από τα εισιτήρια των εντός έδρας παιχνιδιών της ποδοσφαιρικής ομάδας έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο μητρικό σωματείο που δυσκολεύεται να συντηρήσει τα τμήματά του, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός του κ. Νίκος Τσεκούρας. Μάλιστα αποκάλυψε ότι αν η ΠΑΕ συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και προκειμένου να μην οδηγηθεί η «οικογένεια» του Ολυμπιακού στα δικαστήρια, τότε τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του θα παραιτηθούν και θα προκαλέσουν γενική συνέλευση για την εκλογή νέας διοίκησης.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΓΙΟΣ

Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου και αρχικά ο κ. Τσεκούρας απαρίθμησε τις ενέργειες που έχει κάνει η διοίκησή του στον οργανωτικό τομέα:

«Αναλάβαμε την διοίκηση αυτού του μεγάλου και ιστορικού συλλόγου με γνώμονα την αγάπη μας για γι’ αυτόν και βάζοντας προτεραιότητα την οργάνωση του σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, την στιγμή που κανένας επώνυμος και ευκατάστατος φίλος του Ολυμπιακού δεν έδειξε την διάθεση να βοηθήσει.

Οργανώσαμε τα γραφεία του συλλόγου. Θεωρήσαμε όλα τα απαραίτητα  βιβλία, που απαιτούνται από τον Νόμο. Τακτοποιήσαμε το βιβλίο ταμείου του συλλόγου για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, και ό,τι άλλο έχει σχέση με φορολογικά θέματα. Ετοιμάζουμε τον φάκελο που ζητήθηκε από την ΓΓΑ, για να γίνει επίσημη αναγνώριση του σωματείου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Προσπαθούμε καθημερινά να αποκαταστήσουμε την χαμένη αξιοπιστία του συλλόγου στην κοινωνία του Βόλου και να μην υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε, αποφεύγοντας να δημιουργηθεί ένας Ολυμπιακός χρεωμένος και ανυπόληπτος. Επίσης βάλαμε στόχο την αξιοπρεπή παρουσία και λειτουργία όλων των αγωνιστικών τμημάτων.

Επειδή πιστεύουμε, ότι επιτέλους κάποτε αυτός ο μεγάλος σύλλογος πρέπει να αποκτήσει το δικό του «σπίτι» καταθέσαμε πρόταση με πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη στον Δήμαρχο Βόλου και το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, ώστε να μας παραχωρηθούν για χρήση οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Άλλης Μεριάς.

Πιστεύουμε να έχουμε θετική απάντηση γιατί εκτός των άλλων είναι ηθικό και δίκαιο να δοθούν αυτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις στον Ολυμπιακό που τις είχε αρχικά στην κυριότητά του, ενώ όλοι γνωρίζουμε το λόγο που πουλήθηκαν στην τότε κοινότητα Πορταριάς».

«Βολές» για

αθέτηση υποσχέσεων

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη εξαπέλυσε βολές για την πρώην Διοικούσα Επιτροπή του γυναικείου μπάσκετ και τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Μποτσιβάλη, υποστηρίζοντας ότι αθέτησαν υποσχέσεις τους:

«Εις βάρος του προϋπολογισμού των άλλων τμημάτων και σεβόμενοι την ιστορία του Ολυμπιακού αποφασίσαμε να αναλάβουμε μια δυσβάσταχτη για την οικονομική συγκυρία αποστολή, να λειτουργήσουμε το γυναικείο τμήμα μπάσκετ. Ως γνωστό η πρώην Διοικούσα Επιτροπή είχε ζητήσει εγγράφως να αναλάβει την οργάνωση, τις οικονομικές υποχρεώσεις και την λειτουργία του τμήματος, μοίραζε επί δυο μήνες, ανέξοδες υποσχέσεις  σε παίκτριες και προπονητή ανεβάζοντας τα λειτουργικά έξοδα σε περίπου 80.000 ευρώ.

Ωστόσο, έκανε ξαφνικά πίσω και εγκατέλειψε την προσπάθεια, ενώ είχαν τελειώσει οι μεταγραφές και δεν είχαμε δυνατότητα να ενισχύσουμε το τμήμα με παίκτριες ικανές να παίξουν Α1. Μέχρι τώρα, παρά τις υποσχέσεις τους, ότι θα βοηθήσουν δεν είδαμε καμία βοήθεια.

Επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Μποτσιβάλη και μας υποσχέθηκε, ότι εάν η ποδοσφαιρική ομάδα δικαιωνόταν, θα βοηθούσε τον Α.Σ. Όμως όταν ήρθε ο χρόνος της υλοποίησης των υποσχέσεων απάντησε πως δεν γνώριζε ότι το μπάσκετ γυναικών έχει υποχρεώσεις επαγγελματικού επιπέδου παρότι είχαμε κατεβάσει τα λειτουργικά έξοδα στις 40.000 ευρώ. Μας προέτρεψε μάλιστα να ασχοληθούμε μόνο με τις υποδομές, ακυρώνοντας τη συμμετοχή μας στην Α1.

Συγκαλέσαμε συνάντηση παλαιών παραγόντων αποστέλλοντας περίπου 100 προσωπικές επιστολές και τηλεφωνικά μηνύματα και παρουσιάστηκαν παράγοντες μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού.

Προκαλέσαμε γενική συνέλευση με θέμα την συμμετοχή η όχι της γυναικείας ομάδας στο πρωτάθλημα της Α1 και ήτανε παρόντες μόνο το Δ.Σ. και εκπρόσωποι των Austrian Boys που δεσμεύτηκαν να πιέσουν την διοίκηση της ΠΑΕ να βοηθήσει, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει κάτι επιτευχθεί.

Τελικά κάναμε την υπέρβαση και διαθέσαμε 15.000 ευρώ για να συμμετάσχουμε στο πρωτάθλημα, με την ελπίδα ότι με την βοήθεια κάποιων μελών του συλλόγου και την οργάνωση κάποιων εκδηλώσεων, συμπληρώσουμε το υπόλοιπο ποσό που χρειαζόταν.

Παρά την αδιαφορία που αντιμετωπίζουμε, με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να βρούμε τους πόρους και να συγκροτήσουμε ένα αξιόμαχο σύνολο και μέχρι σήμερα ο σύλλογος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις. Όμως δεν γίνεται κάποιοι να αγωνιζόμαστε καθημερινά για τον Ολυμπιακό και άλλοι να κάνουν εκ του ασφαλούς κριτική από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις».

«Ζητάμε από την

ΠΑΕ τα νόμιμα»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσεκούρας είπε: «Ας αποφασίσουν λοιπόν, οι φίλαθλοι και τα μέλη μας, αν θέλουν έναν Ολυμπιακό απαξιωμένο και χωρίς αγωνιστικά τμήματα λόγω έλλειψης πόρων επειδή θα φοβάται να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του ή έναν Ολυμπιακό δυνατό και οργανωμένο με στόχους και προγραμματισμό, οικονομικά ανεξάρτητο. 

Εμείς είμαστε της άποψης, ότι ο σύλλογος πρέπει να γίνει δυνατός διοικητικά,  ανεξάρτητος οικονομικά, και πρωταγωνιστής στα γήπεδα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όχι μόνο οι φίλαθλοι του αλλά και οι πολιτικοί αυτής της πόλης και να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό. Όμως δεν γίνεται να κάποιος που λέει ότι αγαπά τον σύλλογο να μη διαθέτει την αξία ενός καφέ τον μήνα για να γίνει μέλος του.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με την ΠΑΕ και να διεκδικήσει τα νόμιμα, όσα δηλαδή ο νόμος 2725/99 ορίζει για τις σχέσεις της ΠΑΕ με το ιδρυτικό και μητρικό της σωματείο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να έλθουμε σε αντιπαράθεση με την διοίκηση της ΠΑΕ. Οι σχέσεις μας είναι άριστες και η βοήθεια του Α.Σ. ήταν σημαντική στην τιτάνια προσπάθεια που έκανε ο κ. Μποτσιβάλης, για την μερική έστω αποκατάσταση της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Δεν ζητάμε προσωπικά χρήματα από την διοίκηση της ΠΑΕ και από τον κ. Μποτσιβάλη, ζητούμε μόνο να αποκατασταθεί η νομιμότητα, και η ΠΑΕ να δώσει στον Α.Σ. Ολυμπιακό Βόλου 1937, αυτά που προβλέπει ο νόμος και είναι υποχρέωση της να δώσει προς το μητρικό και ιδρυτικό της σωματείο.

Άλλωστε τόσο το 10% του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου και των εκάστοτε αυξήσεων του, και το 10% επί των καθαρών εισπράξεων από τα εισιτήρια των αγώνων πρωταθλήματος και κυπέλλου, όσο και η εκπροσώπηση του μητρικού σωματείου με ένα μέλος του στο Δ.Σ. της ΠΑΕ είναι υποχρεώσεις της ΠΑΕ, που απορρέουν από τον νόμο, για να συντηρείται οικονομικά και να εκπροσωπείται το μητρικό σωματείο και όχι δικές μας παράλογες απαιτήσεις.

Τα χρήματα που δεν μας δίδονται δεν είναι χρήματα που ανήκουν στην ΠΑΕ ή στον κ. Μποτσιβάλη. Είναι χρήματα που πληρώνουν οι φίλαθλοι με το εισιτήριο τους και πρέπει, η ΠΑΕ να τα αποδίδει μετά από κάθε αγώνα στο μητρικό και ιδρυτικό της σωματείο, προκειμένου να καλύπτει μέρος των  οικονομικών του υποχρεώσεων.

Αυτά προβλέπονται καθαρά τόσο στον νόμο 2725/99 στο άρθρο 71 και στις παραγράφους 1 ,2 και 3 όσο και στο καταστατικό της ΠΑΕ στο άρθρο 6 παράγραφος 1.

Πρέπει η ΠΑΕ να αποφασίσει, τι είδους μητρικό σωματείο θέλει, αν επιθυμεί να έχει μόνο υποδομές και όχι αγωνιστικά τμήματα ας βγει να το πει. Αν όμως, όπως αρμόζει στην ιστορία και το βάρος του ονόματος του Ολυμπιακού Βόλου θέλει να υπάρχει ένα μητρικό σωματείο σωστά οργανωμένο και δυνατό, οφείλει άμεσα να δώσει αυτά που προβλέπονται από τον νόμο και το καταστατικό της Ποδοσφαιρικής Εταιρίας και είναι νόμιμα και δίκαια.
Έτσι ο Ερασιτέχνης θα είναι οικονομικά αυτάρκης, θα μπορέσει να ενισχύσει τα αγωνιστικά του τμήματα και με την βοήθεια των φίλων και φιλάθλων του, θα  πραγματοποιήσει τον μεγάλο του στόχο που είναι η ίδρυση και λειτουργία του αθλητικού του κέντρου.

Σε διαφορετική περίπτωση, με την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας, η υπάρχουσα διοίκηση στο άμεσο χρονικό διάστημα, θα αρχίσει να γίνεται ασυνεπής στις υποχρεώσεις της πράγμα που δεν θέλει. Δεν θα μπορεί να προγραμματίσει καμία εκδήλωση και ενέργεια και είναι αναγκασμένη η να αναστείλει την λειτουργία των αγωνιστικών της τμημάτων, κάτι που εμείς τουλάχιστον δεν θα κάνουμε ποτέ, ή να αποχωρήσει, για να έλθει μια άλλη διοίκηση να συνεχίσει την λειτουργία του συλλόγου.

Αποστείλαμε επιστολή στην διοίκηση της ΠΑΕ, στην οποία αναφέραμε την σχετική νομοθεσία και ζητήσαμε συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε την λύση του προβλήματος. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Εάν αυτό συνεχιστεί δυστυχώς δεν θα έχουμε την δυνατότητα, να συνεχίσουμε άλλο να προσφέρουμε στο σύλλογο που τόσο αγαπάμε.  Μη έχοντας άλλη επιλογή θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση όπως ορίζει το καταστατικό μας  και θα προκηρύξουμε εκλογές για ένα νέο διοικητικό συμβούλιο.

Πιστεύουμε όμως ακράδαντα, ότι η διοίκηση της ΠΑΕ και ο κ. Μποτσιβάλης, κατανοούν την αναγκαιότητα ύπαρξης του Α.Σ. Ολυμπιακού Βόλου 1937. Πολύ σύντομα ελπίζω, να δουν με σοβαρότητα και προσοχή το θέμα και θα ανταποκριθούνε στις υποχρεώσεις τους, και όλοι μαζί, η ΠΑΕ, ο σύλλογος  και οι φίλαθλοι, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να κάνουμε τον Ολυμπιακό Βόλου ακόμα μεγαλύτερο και δυνατότερο».

Λεφτά υπάρχουν

μόνο για ένα μήνα     

Ακολούθησαν ερωτήσεις της «Θ» προς τον κ. Τσεκούρα που απάντησε για τα εξής θέματα:

Για το ύψος του ποσού που οφείλει η ΠΑΕ στον Ερασιτέχνη και αν αυτό θα διεκδικηθεί δικαστικά: «Μέχρι στιγμής το ποσό που μας οφείλει η ΠΑΕ υπολογίζουμε ότι φτάνει στις 4.500 ευρώ. Οι τρόπος για να διεκδικήσουμε τα χρήματα είναι μόνο δικαστικός. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, δημιουργώντας ένταση στην «οικογένεια» του Ολυμπιακού. Όμως εκφράζουμε μία φωνή αγωνίας. Η ΠΑΕ πρέπει να βοηθήσει τον Ερασιτέχνη, όπως έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις και ο προηγούμενος μεγαλομέτοχος. Τα ταμειακά μας αποθέματα αρκούν για ένα μήνα ακόμη. Μετά θα έχουμε πρόβλημα… Ελπίζω ο κ. Μποτσιβάλης να «ξεκλέψει» μία ώρα από τον πολύτιμο χρόνο του και να μας δει».

Για την φετινή αγωνιστική πορεία των τμημάτων: «Σε γενικές γραμμές τα πάμε καλά. Μόνο στο ανδρικό μπάσκετ δεν ξεκινήσαμε όπως θα περιμέναμε και ήδη αντικαταστάθηκε ο προπονητής από τον κ. Μαυρομιχάλη. Ελπίζω ότι θα κατακτήσουμε μία από τις δύο πρώτες θέσεις για να συμμετάσχουμε στα μπαράζ ανόδου».

Για την περίπτωση να αποκτηθεί μία σέντερ για τη γυναικεία ομάδα: «Έχουμε συμφωνήσει με μία ικανή παίκτρια και μας έχει σταλεί από τη FIBA το συμβόλαιό της. Το αν θα μας ενισχύσει τελικά εξαρτάται από το οικονομικό. Δεν θέλω να φέρουμε την κοπέλα εδώ και μετά να μην μπορούμε να την πληρώσουμε. Ας μας καλέσει ο κ. Μποτσιβάλης μέσα στην εβδομάδα και ας μας υποσχεθεί να βοηθήσει και τότε η παίκτρια θα έλθει άμεσα στο Βόλο».

Για ποιο λόγο η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου αναγράφεται ακόμη στα επίσημα έγγραφα της ΕΠΟ ως «Βόλος 2004» και όχι Ολυμπιακός: «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής: Πρώτα πήραν τη σχετική απόφαση για απορρόφηση της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Α.Σ. «Βόλος 2004» από τον Α.Σ. Ολυμπιακό Βόλου οι γενικές συνελεύσεις των δύο σωματείων και στη συνέχεια στάλθηκαν όλα τα έγγραφα που απαιτούνταν στις αρμόδιες Αρχές. Θα επικοινωνήσουμε με την ΕΠΟ να ρωτήσουμε για ποιο λόγο δεν έκανε επίσημα την αλλαγή τη ονομασίας.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και το μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη και πρώην πρόεδρος του Α.Σ. «Βόλος 2004», ο κ. Δημήτρης Κλόντζας: «Έχουμε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα σε ΕΠΟ και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οπότε είναι θέμα χρόνου να μας αποκαλούν επίσημα Ολυμπιακό Βόλου». 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το