Πολιτική

Νέο πρόγραμμα στήριξης για 55.000 άνεργους ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας

Ενίσχυση της απασχόλησης

Την υλοποίηση προγράμματος για την ένταξη τουλάχιστον 55.000 νέων στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (χθες) ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της εκδήλωσης «People in Crisis» που διοργανώνει το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Πρόκειται για «πακέτο» δράσεων που περιλαμβάνει αφενός ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους έως 29 ετών, αλλά και προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας σε καινοτόμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και την αγροτική παραγωγή.

Ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ανάληψης συντονισμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία από το 7,5% το 2008 εκτοξεύτηκε στο 26%, με τις χαμένες θέσεις εργασίας την τελευταία τετραετία να ξεπερνούν τις 700.000 και τους ανέργους να ανέρχονται στο 1.300.000 άτομα περίπου.

Αναφερόμενος στη συμπίεση του κόστους εργασίας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν τη θεωρεί ως βιώσιμη και μακροχρόνια στρατηγική ανταγωνιστικότητας» και πρόσθεσε, ότι στόχος είναι «η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, εξωστρεφούς και δυναμικού που θα παράγει αξία, ποιότητα και απασχόληση».

«Ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός της οικονομίας ήταν απαραίτητος» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης και σημείωσε, ότι «η συγκράτηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ήταν μια προσωρινή, αναπόφευκτη λύση για την άμεση κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας της τελευταίας, πριν την κρίση, δεκαετίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012-2014, θα επιτευχθεί πλήρως και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα που θα θίγουν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας».

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε επίσης, ότι «η σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας μας ως χώρα και οι πρώτες κινήσεις επενδυτικής εμπιστοσύνης (σύμπραξη Hewlett Packard-Cosco-ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλάζουν σταδιακά την ψυχολογία και τις προσδοκίες της αγοράς.

«Διαμορφώνεται σταδιακά ένα απλό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, φιλικό στην υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», είπε.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε την προώθηση αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται στο 30% της συνολικής απασχόλησης και, όπως είπε, συνιστά «οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα».

Η εκδήλωση «People in Crisis», που διοργανώνεται από το ΕΒΕΑ με την υποστήριξη της Εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, People for Business, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση του διαλόγου σχετικά με το νέο μοντέλο εργασίας και ανάδειξης ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Με 30 εκατ. ευρώ ενισχύονται κτηνοτρόφοι

Με συνολικά 30 εκατ. ευρώ ενισχύονται άμεσα Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της απότομης αύξησης των ζωοτροφών. Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Κανονισμού de minimis, μετά και τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα (χθες) τα ποσά που θα δοθούν σε τέσσερις κλάδους της κτηνοτροφίας.

Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν όλοι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, καθώς και η μεταφορά των ποσών ύψους 25 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, θα δοθούν 5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Άρθρου 68 σε κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Έτσι λοιπόν, με βάση τα προσωρινά στοιχεία, οι χοιροτρόφοι θα ενισχυθούν με 6,5- 7 εκατ. ευρώ, οι πτηνοτρόφοι με 5- 5,5 εκατ. ευρώ, οι αιγο-προβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι πεδινών περιοχών με 9- 9,5 εκατ. ευρώ και οι αιγο-προβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι ορεινών περιοχών με 2-2,5 εκατ. ευρώ. Η τελευταία κατηγορία, θα ενισχυθεί με επιπλέον 5 εκατ. ευρώ.

Για την οριστικοποίηση της ενίσχυσης ελήφθησαν υπόψη, μεταξύ άλλων, οι άλλου είδους εισοδηματικές ενισχύσεις που λαμβάνουν, η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, και η καλή λειτουργία των εκμεταλλεύσεων και η αποφυγή παρατυπιών.

«Με τη διαδικασία αυτή που εφαρμόζεται πρώτη φορά στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, «στόχος μας είναι η υποβοήθηση των κτηνοτρόφων με όλα τα διαθέσιμα μέσα, εξασφαλίζοντας με διαφάνεια ότι κάθε ευρώ που θα καταβληθεί θα πιάσει τόπο».

Εξάλλου την πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που αφορά σε πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσίασε τη Δευτέρα (χθες) στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ), ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γεώργιος Ζέρβας.

Οι πέντε άξονες της πρότασης αφορούν:

– Εκσυγχρονισμό σε εξοπλισμό και ζωικό κεφάλαιο, 300 – 400 μονάδων, με εκτιμώμενο κόστος 14 εκατ. ευρώ.

– Δημιουργία νέων μονάδων, περίπου 60 – 70, με 300 – 1000 ζώα ανά μονάδα, με εκτιμώμενο κόστος 26 εκατ. ευρώ.

– Δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, 2 ανά περιφερειακή ενότητα και 10 στο σύνολο, με εκτιμώμενο κόστος 15 εκατ. ευρώ.

– Πρόγραμμα συνεχούς υποστήριξης, τεχνικής και επιστημονικής, των κτηνοτρόφων.

– Πρόγραμμα ανάδειξης των προϊόντων, με εκτιμώμενο κόστος 500.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ως «πρόταση πολιτικής για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τομέα της κτηνοτροφίας», και επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια τέτοια πρόταση από αιρετή περιφέρεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το