Photo Gallery, Τοπικά

Νέα πυρκαγιά χθες το πρωί στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου

Συναγερμός σήμανε και πάλι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

 

 

Αρχίζει η κατανομή των χρημάτων για την πολιτική προστασία

 

Νέο σήμα συναγερμού για τη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου σήμανε χθες, λίγο μετά τις 8 το πρωί, για πυρκαγιά. Τα ξηρά χόρτα άρπαξαν για ακόμη μία φορά φωτιά, από άγνωστη, επίσημα, αιτία. Οι έμπειροι ωστόσο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισημαίνουν ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση. Η νέα φωτιά εκδηλώθηκε σε κοντινή σχετικά απόσταση από τους πυλώνες της ΔΕΗ, όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά πριν από 10 περίπου ημέρες. Μία αμελής ενέργεια, πιθανότατα διερχόμενου, να προκάλεσε χθες το πρωί τη φωτιά, που χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών δεν επεκτάθηκε και περιορίστηκε σε έκταση τεσσάρων περίπου στρεμμάτων.

Γύρω στις 8 το πρωί η Πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει φωτιά στην Α’ Βιομηχανική, δίπλα από το βιοτεχνικό πάρκο. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στα ξηρά χόρτα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δέντρα και θάμνους. Τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής, το πεζοπόρο τμήμα και έξι ακόμη πυροσβέστες με επικεφαλής τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έφτασαν στην περιοχή για να σβήσουν τη φωτιά. Η επιχείρηση διήρκησε τρεις περίπου ώρες. Η φωτιά σβήστηκε πριν πάρει περαιτέρω διαστάσεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές, από την αρχή του φετινού καλοκαιριού έως τώρα, έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή της Βιομηχανικής περιοχής. Θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επικίνδυνες φωτιές, δηλώνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Μιχαλάκης, αν η επέμβαση των πυροσβεστών δεν ήταν έγκαιρη και αποτελεσματική.

Τονίζει ότι το 99% των πυρκαγιών και της φετινής περιόδου οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και επανέλαβε πως όλοι μας πρέπει να προσέχουμε τις ενέργειές μας ώστε να μην προκαλούμε πυρκαγιά. Σημειώνεται ότι και το πρωί της περασμένης Τετάρτης σημειώθηκε άλλη πυρκαγιά στη Βιομηχανική Περιοχή. Η φωτιά δεν πήρε διαστάσεις επειδή σβήστηκε εγκαίρως.

Από την αρχή της θερινής περιόδου η τοπική ηγεσία της Πυροσβεστικής είχε επισημάνει τους κινδύνους από τα ξηρά χόρτα και την κατάσταση που επικρατούσε στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου και όχι μόνο. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής για πολλοστή φορά υπογράμμισε την επικινδυνότητα από τα ξερά, ακαθάριστα χόρτα.

«Η βιομηχανική κοντεύει να γίνει δάσος. Τα ξερά χόρτα έχουν κατακλύσει την περιοχή. Φτάνουν μέχρι και τις εισόδους των εργοστασίων. Πρέπει να φροντίσουν οι υπεύθυνοι των βιομηχανιών να καθαρίσουν τους χώρους, γιατί ο κίνδυνος είναι μεγάλος» επανέλαβε. «Όπου υπάρχουν ξηρά χόρτα η φωτιά «τρέχει» γρήγορα» πρόσθεσε.

Όπως εγράφη ήδη και ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρίας Διαχείρισης της Βιομηχανικής κ. Ιερώνυμος Παπαγεωργίου, την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ο καθαρισμός των χόρτων, καθώς αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες το αποτέλεσμα του διαγωνισμού των τεσσάρων προσφορών. Στη συνέχεια θα γίνει καλλωπισμός των κοινοχρήστων χώρων και σήμανση.

 

Στο Δήμο Βόλου

 

Σύσκεψη με θέμα την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στον τομέα της πυροπροστασίας, βάσει του σχεδίου δράσης που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Απρίλιο από το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Δήμου Βόλου, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο όριο της σχετικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δήμο Βόλου υπό τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Χ. Τσαμπάζη και τη συμμετοχή του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ν. Μιχαλάκη, του δασάρχη Βόλου κ. Ν. Ντίτορα και του ιδιαίτερου γραμματέα του Δημάρχου Σ. Κυριάκου.

Ο Δήμος Βόλου δικαιούται ποσό 174.438 ευρώ για την κάλυψη δαπανών πυροπροστασίας (ΣΑΤΑ – Πολιτική Προστασία 2011) σύμφωνα με την κατανομή του Υπουργείου Εσωτερικών, για δράσεις καθαρισμού περιαστικών δασών, καθαρισμού και ελέγχου χωματερών, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο Δήμου, εξοπλισμό (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι) και λειτουργικά έξοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και συμφωνήθηκε ως επείγουσα ανάγκη η δρομολόγηση παρεμβάσεων αποκατάστασης των αγροτοδασικών δρόμων, όπως ο δρόμος Κατηχωρίου – Γορίτσας, το εσωτερικό δίκτυο του Αγίου Λαυρεντίου, η οδοποιία στις περιοχές Κοκκινόγια και Προφήτης Ηλίας Μακρινίτσας και στην περιοχή Ανεμούτσας. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη αποκατάστασης των ζωνών αντιπυρικής προστασίας και επικάλυψης χωματερών, με πρώτη τη χωματερή Νέας Αγχιάλου, η οποία παρουσιάζει σοβαρότερους κινδύνους. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου θα προχωρήσουν από σήμερα στις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι τα ποσά για την κάλυψη δαπανών πυροπροστασίας, χορηγούνται στους Δήμους αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό και υποχρεούνται να γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

 

 

Τούλα Κεκάτου

.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το