Πολιτική

Νέα ανατροπή

Αποκάλυψη από το φάκελο της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι οικονομικοί εισαγγελείς

Έγγραφο που αναφέρει ως ημερομηνία δημιουργίας του USB με τη λίστα Λαγκάρντ την 8η Ιουλίου του 2011 περιλαμβάνει -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες – ο φάκελος της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση.

Η αποκάλυψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι η “γέννηση” του USB με τα ονόματα των καταθετών στην ελβετική τράπεζα συμπίπτει με την περίοδο που το στικάκι βρισκόταν στα χέρια του Ιωάννη Διώτη, ο οποίος όμως ενώπιον της επιτροπής της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε δημιουργήσει αντίγραφο.

Αυτό σημαίνει ότι το USB που παρέδωσε ο κ. Διώτης στον κ. Βενιζέλο δεν είναι το ίδιο με αυτό που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη, αλλά αντίγραφο, αφού ο τότε υπουργός Οικονομικών έχει παραδώσει το υπουργείο στον ανασχηματισμό, ήδη από τις 17 Ιουνίου 2011.

Επίσης, προκύπτει ότι το USB που παρέδωσε ο κ. Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου και αργότερα έφτασε στους οικονομικούς εισαγγελείς είναι το ίδιο το υλικό που πήρε από τα χέρια του κ. Διώτη, τον Αύγουστο του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ παρέλαβε τον Οκτώβριο του 2010 από τις γαλλικές αρχές διά της διπλωματικής οδού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε μορφή cd-rom και -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- μετέγραψε τον ψηφιακό δίσκο σε USB για λόγους ασφαλείας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011, περίοδο κατά την οποία παρέδωσε το USB με τη λίστα στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Στις αρχές του Αυγούστου, ο κ. Διώτης παρέδωσε το USB χωρίς να κάνει αντίγραφο -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- στον επόμενο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος στην πορεία το διαβίβασε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που με τη σειρά του το παρέδωσε στο ΣΔΟΕ.

Στο μεταξύ, το επίμαχο στικάκι έχει προκαλέσει και ενδοδικαστική κόντρα. Χθες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παντελής ζήτησε τη συνδρομή του ηλεκτρονικού εγκλήματος προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί με το USB και σήμερα οι οικονομικοί εισαγγελείς έστειλαν στον προϊστάμενό τους απάντηση με τις κινήσεις που έχουν κάνει προκειμένου να φτάσουν στα συμπεράσματά τους, κρίνοντας ότι δεν χρειάζεται η συνδρομή του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ερωτηματικά γεννώνται, βέβαια, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για το εάν το συγκεκριμένο αντίγραφο, που παραδόθηκε στον κ. Βενιζέλο, είναι το μοναδικό ή εάν έχει προϋπάρξει μεταγραφή του αρχικού υλικού που ήρθε από τη Γαλλία υπό μορφή cd.

Το βράδυ της Τετάρτης (χθες) έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα ο κ. Διώτης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς.

ΠΑΣΟΚ: Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και το νοικοκύρη

«Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και το νοικοκύρη». Με το σχόλιο αυτό αντέδρασε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ημερομηνία «γέννησης» του USB με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το USB φέρεται να «γεννήθηκε» στις 8 Ιουλίου 2011, πάνω από 20 ημέρες από την ημερομηνία αποχώρησης από το υπουργείο Οικονομικών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και την παράδοση της «λίστας» στον κ. Διώτη, ο οποίος παρέδωσε το «στικάκι» στον κ. Βενιζέλο αρκετά αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Συγγενείς Παπακωνσταντίνου: Δικαιολογούνται τα χρήματα

Το ζεύγος Ελένης Παπακωνσταντίνου και Συμεών Συκιαρίδη, καθώς και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Ροσσώνης με την παρουσία του συνηγόρου τους, έδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης (χθες) εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη για το θέμα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. Το απόγευμα της Τετάρτης ολοκλήρωσαν τις εξηγήσεις τους και σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου τους «Το όλο θέμα δεν αφορά τους πελάτες μου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να σχετίζεται με την αλλοίωση της λίστας, τα χρήματα ήταν όλα νόμιμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ρωτήθηκε από τους εισαγγελείς η κ. Παπακωνσταντίνου αν είχε συμφέρον να ζητήσει την αλλοίωση της λίστας εκείνη απάντησε ότι «συμφέρον δεν είχα εγώ γιατί τα λεφτά μου είναι νόμιμα» και άφησε αιχμές: «Δεν πιστεύω ότι έγινε αλλοίωση. Αν έγινε αλλοίωση της λίστας, συμφέρον θα είχε εκείνος που ήθελε να προστατεύσει το όνομά του».

Η ίδια η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους δήλωσε ότι «πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι και ότι πληροφορήθηκα πρώτη φορά για την εμπλοκή μου από τον ξάδελφό μου στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 όταν έγινε γνωστή η αλλοίωση της λίστας».

Τα ξαδέλφια του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου είχαν κληθεί ως ύποπτοι τέλεσης τεσσάρων κακουργημάτων (ηθική αυτουργία σε νόθευση και σε υπεξαγωγή εγγράφου, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και ένα πλημμέλημα (ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος).

Κρατώντας αντίγραφα από τις παλαιότερες φορολογικές του δηλώσεις και αποδείξεις για τις καταθέσεις, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που διατηρούν και στη χώρα μας, το ζεύγος Συκιαρίδη επιχείρησε να πείσει τους οικονομικούς εισαγγελείς ότι η κατάθεση του 1.200.000 δολαρίων, που διατηρούσαν στην τράπεζα HSBC, στην Ελβετία, δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικαλέστηκαν τις φορολογικές δηλώσεις τους πριν από το 1999 επιμένοντας ότι έχουν πολλαπλάσια της κατάθεσης στη λίστα Λγκάρντ, εισοδήματα.

Στον προθάλαμο του γραφείου των οικονομικών εισαγγελέων, στην οδό Πειραιώς, περίμενε να δώσει αμέσως μετά εξηγήσεις και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Ροσσώνης, σύζυγος της έτερης εξαδέλφης του υπουργού Μαρίνας Παπακωνσταντίνου για τον άλλο λογαριασμό της οικογένειας. Σύμφωνα με το υπόμνημά του ο λογαριασμός που εμφανιζόταν μηδενικός το 2005 περιείχε 710.000 δολάρια και 110.000 ευρώ. Οπως υποστήριξε ενώπιον των εισαγγελέων τα χρήματα αυτά επέστρεψαν σε λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να αλλοίωσε για χάρη τους τη λίστα, δήλωσαν ότι ουδέποτε – ούτε πριν ούτε μετά τη διαρροή της λίστας και την ενημέρωσή τους από την τράπεζα – ειδοποίησαν τον πρώην υπουργό για τις καταθέσεις που διατηρούσαν στην HSBC και επομένως δεν θα μπορούσαν να του ζήτησαν να απαλείψει τα ονόματά τους από τα 2062 αρχεία που παρέλαβε από τις γαλλικές αρχές.

Και οι δύο λογαριασμοί στην Τράπεζα HSBC, που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ, των Σ. Συκιαρίδη-Ελένης Παπακωνσταντίνου και Ανδρέα Ροσσώνη άνοιξαν το 1999. Ο λογαριασμός του ζεύγους Συκιαρίδη είναι ενεργός ως και σήμερα. Αντίθετα ο επιχειρηματίας Ανδρέας Ροσσώνης έκλεισε το λογαριασμό που περιείχε 710.000 δολάρια και 110.000 ευρώ το 2005. Οπως εξήγησε στον εισαγγελέα που τον ρώτησε «επαναπάτρισα τα χρήματα στην χώρα μας σύμφωνα με το νόμο Αλογοσκούφη, διότι τα είχα ανάγκη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το