Αθλητισμός

Με οδηγό τον Σαλπιγγίδη

Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος νικώντας 1-0 τον Ολυμπιακό

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με σουτ πετυχαίνει το «χρυσό» γκολ για τον ΠΑΟΚ

Με γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό στην άδεια Τούμπα και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα στο «Καραϊσκάκη» πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Έστω και χωρίς κόσμο στην Τούμπα, η θέληση, το πάθος και η δίψα των παικτών του ΠΑΟΚ ήταν μεγαλύτερη στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό και έτσι η νίκη και η πρόκριση ήρθε για τους παίκτες του Μάκη Χάβου.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν καλύτερος σ’ όλη την διάρκεια της αναμέτρησης, ήταν η μοναδική ομάδα που δημιούργησε ευκαιρίες, έπαιξε φανταστική άμυνα και στο τέλος καπάρωσε δίκαια ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το πρώτο ημίχρονο πέρασε με τον Δικέφαλο να έχει ευκαιρίες και τον Ολυμπιακό να έχει την κατοχή της μπάλας. Στο πρώτο λεπτό οι γηπεδούχοι έπιασαν την άμυνα του Ολυμπιακού στον ύπνο, ο Βιεϊρίνια έκανε δυνατό σουτ λίγο έξω από την περιοχή και αφού ο Νικοπολίδης ακούμπησε όσο έπρεπε, η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι και απομακρύνθηκε. Στην συνέχεια της φάσης, οι Θεσσαλονικείς είχαν κι άλλη ευκαιρία, όταν η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Νικοπολίδη, όμως ο Σαλπιγγίδης δεν κατάφερε να τον νικήσει.

Η συνέχεια ήταν ανάλογη, με τους παίκτες του Μάκη Χάβου να πατούν καλύτερα στο γήπεδο και να δημιουργούν πιο σημαντικές φάσεις. Τρανό παράδειγμα η φάση στο 17ο λεπτό, όπου ο Πάμπλο Γκαρσία έδωσε κάθετη για τον Ίβιτς, που βγήκε στην αντεπίθεση, όμως το σουτ του από το ύψος της μεγάλης περιοχής, δεν ήταν καλό και κατέληξε άουτ. Ήταν πάντως μια καλή ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να ανοίξει το σκορ.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου 20λεπτου, όλα όμως άλλαξαν. Οι Πειραιώτες πάτησαν γκάζι και δεν άργησαν να πάρουν τον έλεγχο και τα ηνία της αναμέτρησης. Οι γηπεδούχοι, όμως, είχαν κλείσει όλους τους διαδρόμους, έπαιζαν δέκα παίκτες πίσω από την σέντρα και κρατούσαν με νύχια και με δόντια το μηδέν.

Η πίεση πάντως του Ολυμπιακού λίγο έλειψε να αποφέρει καρπούς στο 27′, όμως ο επόπτης σταμάτησε μια σημαντική φάση για οφσάιντ στον Τζιμπούρ. Συγκεκριμένα, ο Μοδέστο έβγαλε ωραία μπαλιά για τον Γαλλοαλγερινό, εκείνος έφυγε μόνος του στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ, αλλά ο βοηθός σήκωσε το σημαιάκι με τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ να είναι πιο μπροστά.

Σκόραρε

ο Σαλπιγγίδης

Τα πρώτα λεπτά της επανάληψης θύμιζαν πολύ το πρώτο μέρος, αφού ο Δικέφαλος του Βορρά μπήκε πιο δυνατά και δημιούργησε και πάλι μια καλή ευκαιρία. Δημιουργός και εκτελεστής ήταν και πάλι ο Βιεϊρίνια, όμως το σουτ του εξουδετέρωσε με δεύτερη προσπάθεια ο Αντώνης Νικοπολίδης.

Η κυριαρχία των γηπεδούχων συνεχίστηκε κι αν στο 55′ ο Σαλπιγγίδης δεν κατάφερε να κάνει καλά το κοντρόλ και έτσι έχασε σημαντική ευκαιρία, δεν ήταν το ίδιο άστοχος και στο 57ο λεπτό. Ο Ίβιτς κέρδισε την κεφαλιά από τον Μέλμπεργκ, ο Σαλπιγγίδης με δυνατό σουτ νίκησε τον Αντώνη Νικοπολίδη και έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είχε άλλη επιλογή από το να ρισκάρει και το έκανε τρία λεπτά μετά το γκολ του ΠΑΟΚ. Ο Φετφατζίδης μπήκε στην θέση του Τζιμπούρ και ο Πάντελιτς αντικατέστησε τον Φουστέρ. Ακόμη και έτσι πάντως, οι Πειραιώτες δεν έδειχναν ικανοί να απειλήσουν τον Δικέφαλο, διασπώντας την αλάνθαστη άμυνα των γηπεδούχων.

Στο 74′ ο διαιτητής θα μπορούσε να δώσει πέναλτι, καθώς μετά από εκτέλεση φάουλ του ΠΑΟΚ ο Μιραλάς που ήταν στο τοίχος, άπλωσε το χέρι και έδιωξε την μπάλα. Σωστές και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των γηπεδούχων.

Από ‘κει και πέρα, οι γηπεδούχοι «ροκάνιζαν» τον χρόνο, είχαν θωρακίσει για τα καλά τα μετόπισθεν και απλά παρακολουθούσαν τους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε να προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποια ευκαιρία. Μάταια όμως. Το τέλος του αγώνα βρήκε τον ΠΑΟΚ μεγάλο νικητή, δίχως μάλιστα να απειληθεί ούτε σε μια φάση.

Σκιά του εαυτού τους

οι «ερυθρόλευκοι»

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατέβηκαν ποτέ στην Τούμπα, ήταν σκιά του εαυτούς τους, για πρώτη φορά δεν δημιούργησαν ούτε μια καλή ευκαιρία σε 90 λεπτά, τα λόγια περί θέλησης και αποφασιστικότητας έμειναν λόγια και έτσι ο αποκλεισμός ήταν κάτι αναμενόμενο.

Λανθασμένες οι επιλογές του Ερνέστο Βαλβέρδε, που προσπάθησε να βελτιώσει την ομάδα του, αλλά τα έκανε χειρότερα. Ο Ζαϊρί ήταν περισσότερο απογοητευτικός και από το… φάντασμα του Ρόμενταλ, ο Φετφατζίδης που αντικατέστησε τον Τζιμπούρ πέρασε απαρατήρητος, ενώ και ο Πάντελιτς που αντικατέστησε τον Φουστέρ, ήταν γι’ ακόμη μια φορά ντεφορμέ. Τραγική εμφάνιση και από τον Μιραλάς, που αποβλήθηκε στο 87′ για σπρώξιμο στον Ίβιτς. Ίσως ο Βαλβέρδε θα έπρεπε να τον είχε κάνει αλλαγή νωρίτερα.

Φυσικά και δεν έλειψαν και τα λάθη από τον διαιτητή και τους βοηθούς τους, αλλά και κάποια νεύρα και επεισόδια ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων. Ιδιαίτερα μετά το τέλος της αναμέτρησης, τα νεύρα ανάμεσα σε Μουσλίμοβιτς και Αβραάμ Παπαδόπουλο λίγο έλειψε να προκαλέσει… πόλεμο.

Διαιτητής: Σ. Μάνταλος (Αθηνών)

Κίτρινες: 51′ Λίνο, 66′ Τσουκαλάς, 70′ Σαβίνι, 86′ Ίβιτς / 50′ Τζιμπούρ, 55′ Αβραάμ Παπαδόπουλος, 69′ Ιμπαγάσα

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Σαβίνι (71′ Ελ Ζαρ), Μαλεζάς, Τσιρίλο, Πάμπλο Γκαρσία, Τσουκαλάς, Ίβιτς (92’ Μπαλάφας), Λίνο, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (85′ Μουσλίμοβιτς).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Ραούλ Μπράβο, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Τοροσίδης, Μοδέστο, Ιμπαγάσα, Μιραλάς, Ρόμενταλ (54′ Ζαϊρί), Φουστέρ (60′ Πάντελιτς), Τζιμπούρ (60′ Φετφατζίδης).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το