Τοπικά

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του πολιούχου Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ως τόπο αγάπης και ενότητας χαρακτήρισε το Βόλο ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στο χαιρετιστήριο λόγο του χθες κατά τη διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και πολιούχου του Βόλου. Ο μητροπολίτης έστειλε ξανά το μήνυμα για την ανάγκη αλληλεγγύης σε μια κρίσιμη περίοδο.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προέστη ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, πλαισιούμενος από τους σεβασμιότατους μητροπολίτες Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιμ. Βαρθολομαίος Σαμαράς.

Στην Ιερά Πανήγυρη παρέστησαν, επίσης, η υπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός, ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, η βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ηγεσία των τοπικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων κήρυξε το Θείο Λόγο στρέφοντας την προσοχή στη γη της Μικράς Ασίας όπου έδρασε ο Άγιος Νικόλαος.

Ο κ. Μελίτων μετέφερε τις θερμές ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου επί του Επισκόπου, του ιερού κλήρου και του λαού της περιοχής μας.

Γύρω στις 11.30 το πρωί ξεκίνησε η λιτανεία της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου με την φιλαρμονική του Δήμου Βόλου να βρίσκεται στην αρχή της πομπής και να ακολουθούν οι ιερείς, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, πολιτικής ηγεσίας και οι απλοί πιστοί. Η πομπή κατέληξε στην παραλία της πόλης, μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπου τελέστηκε αρτοκλασία. Ο κ. Ιγνάτιος, στον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους παρισταμένους αρχιερείς για την υψηλή τιμή της συμμετοχής στην πανήγυρη του Βόλου και, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ο Άγιος Νικόλαος είναι εκείνος που γαληνεύει τις θάλασσες για τους ναυτικούς μας, αλλά, ταυτόχρονα, γαληνεύει και τις ψυχές των ανθρώπων, που τον αναζητούν στην τρικυμιώδη ζωή τους…». Ο σεβασμιότατος επεσήμανε ότι με τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου «στην πόλη του Βόλου η αγάπη έχει γίνει πράξη, οι κάτοικοί της στέκονται αλληλέγγυοι και δεν εγκαταλείπουν κανένα. Έχουμε ενώσει όλοι τις δυνάμεις μας, κλήρος και λαός και δίνουμε τη μαρτυρία της αγάπης και της αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση, γιατί σ’ αυτή την πόλη δεν υπάρχουν ξένοι, όλοι είναι οικείοι… Εδώ η ενότητα καλλιεργείται ως άθλημα, γιατί είναι το τελευταίο και σπουδαιότερο όπλο που διαθέτουμε σήμερα…».

Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του αειμνήστου Πατριάρχη Δημητρίου «στη μορφή του οποίου διακρίναμε τη γαλήνια μορφή του ειρηνοποιού, το ταπεινό φρόνημα του αληθινού ηγέτου, το πνεύμα της ενότητας που έφερε σ’ όλη την Ορθοδοξία και σ’ όλο το χριστιανικό κόσμο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το