Photo Gallery, Πολιτική

Μετωπική κυβέρνησης-ιδιοκτητών ταξί

Με αφαίρεση αδειών απαντά το υπουργείο για τους αποκλεισμούς δρόμων


 


Άκαρπη απέβη και η νέα συνάντηση των ιδιοκτητών ταξί με τον υπουργό Μεταφορών Γ. Ραγκούση, με τους εκπροσώπους των αυτοκινητιστών να προαναγγέλλουν ακόμα πιο σκληρή αντίδραση απέναντι στην αδιαλλαξία -όπως είπαν- του υπουργού και της κυβέρνησης. Με αφαίρεση αδειών απαντά το υπουργείο στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σχετική εγκύκλιο απέστειλε προς τους περιφερειάρχες της χώρας ο υπουργός Γ. Ραγκούσης. Tην κίνηση αυτή της κυβέρνησης είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος νωρίτερα κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, υπογραμμίζοντας πως δεν νοείται να γίνονται αποκλεισμοί λιμένων, αεροδρομίων και δρόμων.

Οι απεργοί έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ρίου. Παράλληλα, ιδιοκτήτες ταξί από την Αιτωλοακαρνανία συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Μολυκρίου, στο 1ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, και απέκλεισαν την πρόσβαση των οχημάτων τόσο προς τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, όσο και στο δρόμο προς Ναύπακτο, Γαλαξίδι και Ιτέα. Στην Καλαμάτα, συνάδελφοί τους έκαναν δίωρη κατάληψη στην τοπική ΔΟΥ.

Καθ΄όλη τη διάρκεια των αποκλεισμών υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία οδηγών και επιβατών, καθώς είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου. Μάλιστα, κάποια στιγμή ιδιοκτήτες ταξί κινήθηκαν προς την παλαιά εθνική οδό, εμποδίζοντας για λίγη ώρα την κίνηση στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Επιπλέον, ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματιστεί και στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, λόγω του αποκλεισμού στον κόμβο Μολυκρίου. Έτσι, οι οδηγοί κινούνταν προς το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου, προκειμένου να περάσουν απέναντι, ενώ ανάλογη εικόνα υπήρχε και στο Ρίο, αφού ο αριθμός των φέρι μποτ που εκτελούν δρομολόγια είναι μικρός, λόγω της γέφυρας.

Εν τω μεταξύ, συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και ιδιοκτητών ταξί σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο είχε αποκλειστεί από το πρωί, μετά από την εντολή του εισαγγελέα να ανοίξουν οι δρόμοι.

Τα ματ επιχείρησαν να διαλύσουν το μπλόκο των αυτοκινητιστών με αποτέλεσμα να δεχθούν πέτρες και ξύλα και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Ομάδα των απεργών επιχείρησε να φθάσει στο κτίριο του αεροδρομίου, ωστόσο η προσπάθειά της ανεκόπη μετά από παρέμβαση των αστυνομικών.

Οι αυτοκινητιστές που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Υποδομών, με στόχο να αποκλείσουν το υπουργείο για το επόμενο 48ωρο, μετά το «ναυάγιο» της νέας τους συνάντησης με τον υπουργό. Τελικά, αποφασίστηκε να κλείσει μέχρι το μεσημέρι η λεωφόρος Μεσογείων – στο ύψος του υπουργείου στο Χολαργό – ενώ θα επανέλθουν νωρίς το πρωί της Τρίτης.
Ο Γ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο και επανέλαβε ότι οι προτάσεις θα κατατεθούν στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να τεθούν σε διάλογο. Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις και τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επεμβαίνουν, όπου διαπιστώνεται ότι παρακωλύεται η κυκλοφορία. Στην προειδοποίηση ότι εάν συνεχιστούν οι ακραίες κινητοποιήσεις θα αφαιρεθούν πινακίδες κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες ταξί απάντησαν ότι εάν συμβεί αυτό η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.
«Έχει ξεπεραστεί η υπομονή όλου του κλάδου. Η κατάσταση δεν ελέγχεται. Θα γίνουν ζημιές και δεν θα φταίμε εμείς. Ζητάμε άμεσα δημόσιο διάλογο με τον υπουργό μπροστά στις κάμερες» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί Θ. Λυμπερόπουλος.
Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Μεταφορών απέστειλε εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες, ζητώντας την επιβολή διοικητικών κυρώσεων εις βάρος όσων παραβαίνουν το νόμο. Οι περιφερειάρχες, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του κ. Ραγκούση, με βάση τις αναφορές των αρμόδιων αστυνομικών αρχών σχετικά με τις παραβιάσεις από ιδιοκτήτες των ταξί, θα πρέπει να κινούν κατεπειγόντως τις διαδικασίες για την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, καθώς και της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του.
Νωρίτερα, μιλώντας στο Βήμα 99,5 ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον». Κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό με τις κινητοποιήσεις τους και είπε ότι η κυβέρνηση είναι ακόμη ανοιχτή σε διάλογο.
«Έχουν υπερβεί τα όρια» επισήμανε ο κ. Μόσιαλος και χαρακτήρισε τον κ. Λυμπερόπουλο «εν δυνάμει υφυπουργό του κ. Σαμαρά».
Εν τω μεταξύ, αντιδρώντας στις ενέργειες ιδιοκτητών ταξί, που πλήττουν τον τουρισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προετοιμάζει την κατάθεση μηνύσεων.

 

Κατά βουλευτών

Ένταση επικράτησε και στη Σάμο, όταν απεργοί πέταξαν αυγά και προξένησαν φθορές σε υπολογιστές και γραφεία συνεργατών του βουλευτή Πυθαγόρα Βαρδίκου.

Οι αυτοκινητιστές έφθασαν στο γραφείο του προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα πνεύματα οξύνθηκαν. Ο κ. Βαρδίκος δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αρθούν αδικίες, αλλά σημείωσε πως με τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από ιδιοκτήτες ταξί και στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα και Θανάση Οικονόμου στα Γιάννενα. Oι γραμματείς των βουλευτών, που βρίσκονταν στα γραφεία, κατήγγειλαν ότι οι αυτοκινητιστές, μεταξύ άλλων ζημιών που προξένησαν, έσπασαν υπολογιστές.

Τα περιστατικά κρίθηκαν καταδικαστέα από τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί κ. Ψήνα. Ο ίδιος έκανε λόγο για «άτομα που κινούνται πλέον ανεξέλεγκτα».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το