Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μετέωρη η είσπραξη της δόσης του Μαρτίου

3

Αναβλήθηκε για την Τετάρτη το απόγευμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα. Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου, διευκρίνιζαν ότι για την ώρα δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Καθησυχαστικός και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις προσερχόμενος στο Μαξίμου για νέα σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

«Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την παράλληλα αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών.

Προηγουμένως είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που έφεραν την τρόικα να απέχει σημαντικά από τις εκτιμήσεις επιτελών του υπουργού Οικονομικών.

Προφανώς στο μεσοδιάστημα μέχρι την απογευματινή συνάντηση της Τετάρτης θα επιχειρηθεί η άμβλυνση των διαφορών με σκοπό να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ορισμένες πλευρές της δημοσιονομικής διαχείρισης, θεωρούν ότι δεν έχει αναληφθεί η απαιτούμενη δράση και είναι διατεθειμένοι την προσεχή Παρασκευή να αναχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, αφήνοντας την καταβολή της δόσης του Μαρτίου εκκρεμή, μέχρι να πεισθούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση.

Σημαντικά θεωρούνται από την τρόικα τα εξής σημεία:

  • Η τρύπα των ασφαλιστικών εισφορών και η πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από την διαχείριση των ταμείων.
  • Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ κρίνεται μη ικανοποιητική.
  • Θέτει θέμα παρακολούθησης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Επιμένει στην είσπραξη του τέλους επί των ακινήτων από τη ΔΕΗ
  • Η κινητικότητα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλές πλευρές υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Αν γίνει αυτό θα κινδυνεύσει η δόση του Μαρτίου και πιθανώς θα μείνει παγωμένη μέχρι τον Απρίλιο, αναμένοντας ελληνικές πρωτοβουλίες, αλλά και καλύτερη αποτύπωση των δημοσιονομικών συνθηκών.

Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου φανερώνουν τάσεις αλλά δεν επαρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών στη διάρκεια του χρόνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το