Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Μετά την «έκθεση» η 6η δόση

 

Αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας πήραν οι κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί

 

 

Αναμένεται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους άνω του 50%…

 

Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη, δήλωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές ίσως υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και πάνω από 50%…

Οι δύο ηγέτες, μετά το πέρας της συνάντησής τους, τόνισαν ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία για το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών -χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες-, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν πρόταση για την τροποποίηση Συνθηκών και του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup, 17 και 18 του μηνός) και πάντως έως τη Σύνοδο G20 στις Κάννες (3 και 4 Νοεμβρίου).
Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την τρόικα, από την οποία αναμένεται η έκθεση προόδου. Όπως είπε, ελπίζει ότι στην έκθεση της τρόικας θα υπάρχουν συμπεράσματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την τελική λύση για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της Ευρωζώνης και θα βρεθεί λύση που να διασφαλίζει της σταθερότητα της Ευρωζώνης και τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.
Όσον αφορά στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δώσουμε τα αναγκαία κεφάλαια στις τράπεζες».
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν «να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια, τα οποία να γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές. Θα ρωτήσουμε όλες τις σχετικές αρχές ώστε να επιβεβαιώσουμε πως ό,τι κάνουμε είναι βιώσιμο».
Επί του θέματος, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπάρχει «απόλυτη συμφωνία με τη Γερμανία και ως προς τους τρόπους και ως προς το σκοπό».
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως δεν υπάρχει διαφωνία για το EFSF, προσθέτοντας πως «υπάρχουν κάποιες τεχνικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα συνεργαστούμε».
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους και πως θα δοθεί μια βιώσιμη απάντηση στο θέμα της κρίσης στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος του μήνα.
Ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε για πρόταση προς τους εταίρους που να ενισχύει την οικονομική διακυβέρνηση, ώστε το ευρωπαϊκό σύστημα να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εισήγηση για αναθεώρηση Συνθηκών. Όπως είπε, η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν «σημαντικές τροποποιήσεις» των ευρωπαϊκών συνθηκών, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης «ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», ενώ υπογράμμισε πως «ο σκοπός είναι να έχουμε μια πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης» προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών.
Ανέφερε, ακόμη: «Η απόφαση για ένα κοινό νόμισμα χρειάζεται ένα θεμέλιο και μέσα σε αυτήν την κρίση αποδείχθηκε ότι δεν επαρκεί το θεμέλιο. Χρειάζεται πιο ουσιαστική τοποθέτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη».
Η ίδια, σχετικά με το EFSF, τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε αναμονή των ψηφοφοριών στα κοινοβούλια των χωρών – μελών, ώστε να καταστεί λειτουργικό το EFSF, κάτι που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ.
Η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να βρούμε μια λογική λύση, ώστε να συνεισφέρουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της».
Καταλήγοντας, ο Νικολά Σαρκοζί παρατήρησε ότι το αποτέλεσμα από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι θα υπάρξει «συνολική, βιώσιμη και γρήγορη απάντηση πριν από το τέλος του μήνα».

 

Ο Β. Σόιμπλε

 

Σήμα για πιθανή αύξηση του «κουρέματος» στα ελληνικά ομολόγα έδωσε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ίσως υποτιμήσαμε την έκταση της αναγκαίας μείωσης του ελληνικού χρέους» κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, διαπιστώνοντας υψηλό κίνδυνο έντασης και επέκτασης της κρίσης και τονίζοντας την ανάγκη ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει πως η μείωση 21%του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τον Ιούλιο ήταν «ίσως» ανεπαρκής.  «Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο υπουργός και αναφέρει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος. Επίσης προειδοποιεί έχει αυξηθεί ο κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί. «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα από τη διαδικασία για το ελληνικό χρέος, προειδοποίησε ακόμη ο Σόιμπλε.
Απέρριψε αντίθετα το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο EFSF ώστε να αναχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λέγοντας πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να «νομισματοποιηθεί» το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη.

 

«Κούρεμα» άνω του 50%;

 

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα ίσως και να χρειαστεί να ξεπεράσει και το 50% κάνει ο επικεφαλής του επενδυτικού fund PIMCO Μοχάμεντ ελ Εριάν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο ελ Εριάν αναφέρει πως εξαιτίας της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «απαιτείται άμεσα «κούρεμα» ίσως και άνω του 50%», κρίνοντας επίσης πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν επαρκεί. Μεγαλύτερη απομείωση, εκτιμά, θα αποτελέσει μεν «πιστωτικό γεγονός» με σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα αλλά επισημαίνει ότι «όσο καθυστερεί, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» Από την πλευρά του, ο Γερμανός Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Real News» πως για να γίνει αποδεκτή η απομείωση θα πρέπει να υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις. «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Φουκς.
Ο Γερμανός βουλευτής υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σημειώνει πως «κάποιος θα πρέπει να σας ελέγχει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα στο μέλλον». Ο ίδιος επισημαίνει πάντως πως δεν πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η Γερμανία αλλά η τρόικα.
Ο Μ. Φουκς αναφέρει επίσης ότι δεν προβλέπεται αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αλλά σημειώνει πως δεν είναι προσωπικά πεπεισμένος αν η παραμονή στο ευρώ θα είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει και πάλι ευημερία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το