Πολιτική

Μείωση μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τις διοικήσεις τους


ΑΘΗΝΑ, 22.

Την προσαρμογή των μισθών των υπαλλήλων και των εισηγμένων στο ΧΑ δημοσίων επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, κ.λπ.) και των συνδεδεμένων με αυτές επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο έχει ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής, στο πλαίσιο της γενικότερης περικοπής του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολή του προς τις διοικήσεις τους.

Την κίνηση αυτή, είχε προαναγγείλει ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν και από τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις πρωτοβουλίες προσαρμογής του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, στο βαθμό που το κόστος αυτό δεν συνάδει με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου.
Στις επιστολές αυτές, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζονται, παράλληλα, «οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον ορθολογικό περιορισμό της σπατάλης, αλλά και για την εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε και από δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες είχαν ήδη εφαρμοσθεί μισθολογικές περικοπές με τον Ν.3833/15-3-2010 να προβούν αντίστοιχα σε πρωτοβουλίες που θα εξορθολογίζουν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, συνεκτιμώντας ωστόσο τη μείωση των αποδοχών που είχε ήδη εφαρμοστεί.
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του Ελληνικού Δημοσίου στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι για τις ΔΕΚΟ, που γίνονται “υπόδειγμα” και για τις εισηγμένες, τέθηκε πλαφόν  4000 ευρώ, προβλέπεται η δυνατότητα περικοπής έως 25% ενώ μαχαίρι 10% μπαίνει σε μισθούς πάνω από τα 1800 ευρώ.
Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε και από δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες είχαν ήδη εφαρμοσθεί μισθολογικές περικοπές με τον Ν.3833/15-3-2010, να προβούν αντίστοιχα σε πρωτοβουλίες που θα εξορθολογούν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, συνεκτιμώντας, ωστόσο, τη μείωση των αποδοχών που είχε ήδη εφαρμοστεί.
Σημειώνεται, ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις θα δρομολογηθεί με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, ως μετόχου, στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Δηλώσεις Φ. Σαχινίδη

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού εξέφρασε μιλώντας στο ραδιοσταθμό flash ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης. «Όχι, δε φοβούμαι για διαρροές. Όλοι οι συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ συναισθάνονται και τα τεράστια προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, αλλά και τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες. Αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με ελλείμματα της τάξης των 30, των 36 δισεκατομμυρίων. Κάτι πρέπει να γίνει. Θα έχετε διαπιστώσει κι εσείς από τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών και των ομιλητριών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μέσα στο κοινοβούλιο ότι όλοι δημόσια δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό και κάνουν και ορισμένες επισημάνσεις γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό».
Σημείωσε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, θέμα που εξετάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος: «…υπάρχει μια διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης Οργανισμών, η οποία είναι κάτω από την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του κ. Πάγκαλου, ο οποίος εξετάζει σειρά Οργανισμών για να διαπιστώσει αν είναι αναγκαία η παρουσία τους. Εάν δεν είναι μήπως θα έπρεπε είτε να συγχωνευθούν, είτε να καταργηθούν ολοκληρωτικά σε περίπτωση που δεν υπάρχει λόγος ανάγκης».

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα διαγραφούν είπε ότι θα δοθεί λίστα στη δημοσιότητα και συμπλήρωσε «Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι, θα βάλουμε σε ένα ξεχωριστό πλέον καλάθι αυτά τα οποία θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εισπραχθούν. Δεν είναι ότι θα τα διαγράψουμε, δεν είναι ότι θα παραιτηθούμε από την προσπάθειά μας αν κάποια από αυτά, έστω και με κάποιο τρόπο μπορούμε να εισπράξουμε κάτι. Απλώς θα είναι σε ένα χωριστό καλάθι και δε θα συγχέονται με το υγιές καλάθι ληξιπρόθεσμων μεν οφειλών που μπορεί να είναι εισπρακτέες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το