Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Λουκέτα βάζουν τα σχολικά κυλικεία στο Δήμο Βόλου

 

Μειώσεις στα μισθώματα κατά 20%, το οποίο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το Σεπτέμβριο του 2012
Μειώσεις στα μισθώματα κατά 20%, το οποίο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το Σεπτέμβριο του 2012

Με την κατανάλωση να έχει μειωθεί σε ποσοστό 30%, τα σχολικά κυλικεία βάζουν λουκέτα. Οι μαθητές, κυρίως των Δημοτικών, που παίρνουν έτοιμο κολατσιό από το σπίτι, δεν καταναλώνουν στο σχολείο, με αποτέλεσμα οι μισθωτές να εγκαταλείπουν τα κυλικεία.

Τα χρέη των ιδιοκτητών κυλικείων προς τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Βόλου αγγίζουν τις 50.000 ευρώ και οι υποχρεώσεις είναι αδύνατον να καλυφθούν.

Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν μειώσεις στα μισθώματα της τάξης του 25% και τελικά τους δόθηκε ποσοστό  20%, το οποίο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το Σεπτέμβριο του 2012.

Ειδικότερα, 25 περίπου ιδιοκτήτες κυλικείων σχολικών μονάδων του Ενιαίου Δήμου Βόλου υπέβαλλαν αίτηση στην Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων και ζήτησαν μείωση στο μίσθωμα της τάξης του 25%. Τελικά έπειτα από εξέταση των αιτήσεων, αλλά και των θέσεων του Δήμου και των Σχολικών Επιτροπών της Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης, δόθηκε μείωση 20% που θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το Σεπτέμβριο του 2012.

Οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις σχολικές επιτροπές γιατί ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατακόρυφα, ειδικά στα Δημοτικά Σχολεία και πολλοί εγκαταλείπουν τα κυλικεία, ενώ γίνονται συνέχεια διαγωνισμοί για να αναδειχθούν νέοι εκμισθωτές. Όπως ανέφερε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα, το μίσθωμα που πληρώνουν οι εκμισθωτές κυλικείων και αντιστοιχεί σε κάθε παιδί, στα Δημοτικά Σχολεία κυμαίνεται από 4 έως 20 ευρώ, ενώ για τα Γυμνάσια και Λύκεια από 4-40 ευρώ.

Από τα 26 κυλικεία στα Δημοτικά Σχολεία, οι ιδιοκτήτες οφείλουν στην Α’θμια Σχολική Επιτροπή 15.000 ευρώ περίπου για τα οποία τους δόθηκε προθεσμία να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Διαφορετικά θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Από τα 25 κυλικεία σε Γυμνάσια και Λύκεια, ένας μόνο ιδιοκτήτης οφείλει 18.900 ευρώ (ήδη έχει εγκαταλείψει το κυλικείο και έχει κάνει ρύθμιση), ενώ οι υπόλοιποι 15.000 ευρώ. Όπως τόνισε η κ. Μπαρτζιώκα, η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να επιβιώσουν τα κυλικεία και να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Επισήμανε ότι η πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση ένταξής τους στο πρόγραμμα σίτισης που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρόκειται για υγειονομικούς χώρους που ελέγχονται πολύ συχνά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα μπορούσε η Πολιτεία, αν επιθυμούσε να βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση».

Πληρώνονται οι σχολικοί τροχονόμοι

Ομόφωνα αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αποζημίωση των σχολικών τροχονόμων για το διάστημα από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2012. Επισημαίνεται ότι από το υπουργείο Εσωτερικών, εγκρίθηκε κονδύλι 39.864 ευρώ, για τους σχολικούς τροχονόμους των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου.

Πρόκειται για 66 σχολικούς τροχονόμους που απασχολούνται σε 29 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου κ. Σούλα Μπαρτζιώκα, για τους μήνες από Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο, ο κάθε σχολικός τροχονόμος θα λάβει συνολικά 604 ευρώ, τα οποία επιμερίζονται ως εξής: 132 ευρώ για το μήνα Σεπτέμβριο, 176 ευρώ για το μήνα Οκτώβριο. Αντίστοιχα, 176 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο και 120 ευρώ για τον Δεκέμβριο. Οι καταστάσεις πληρωμών θα αποσταλούν για έγκριση στον επίτροπο και στη συνέχεια στις Σχολικές Επιτροπές οι οποίες θα καταβάλουν και τα χρήματα στους σχολικούς τροχονόμους.

 

Απευθείας αναθέσεις

Με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας εγκρίθηκαν, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, δαπάνες για απευθείας αναθέσεις διαφόρων ειδών και καυσίμων του Νομικού Προσώπου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της ΔΕΥΑΜΒ.

Στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της παράταξης Δρόμοι Συνεργασίας, ενώ ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ κ. Κώστα Νίκου, τόνισε ότι υπάρχει σειρά ειδών που έχουν ανάγκη οι υπηρεσίες, αλλά θεώρησε ότι υπάρχει παράλειψη στην έγκαιρη προετοιμασία των διαγωνισμών και ψήφισε αρνητικά.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Μουλάς δήλωσε την αντίθεση της παράταξής του στις απευθείας αναθέσεις και ψήφισε λευκό.

Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Παύλος Μαβίδης τόνισε ότι οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν τις απευθείας αναθέσεις, ωστόσο η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά τους, αλλά στην αλλαγή του συστήματος προμηθειών.

Η ΔΕΥΑΜΒ διεξήγαγε δύο φορές διαγωνισμό για προμήθεια καυσίμων, αλλά απέβη άκαρπος και πλέον ο νέος νόμος ορίζει ότι οι προμήθειες των Οργανισμών πρέπει να γίνονται μόνο μέσω του Δήμου.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ξηρακιάς τόνισε ότι αφού γίνει η απευθείας ανάθεση, οι υπηρεσίες του Δήμου θα είναι έτοιμες για ενιαίο διαγωνισμό προμηθειών.

15 προσλήψεις

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τροποποιήσει την απόφαση για πρόσληψη προσωπικού στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Σύμφωνα με την εισήγηση θα προσληφθούν 12 άτομα, από τα οποία 10 πλήρους απασχόλησης και δύο μερικής, καθώς και τρία άτομα επιστημονικό προσωπικό. Η αρχική απόφαση προέβλεπε 16 προσλήψεις.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το