Κάθε μέρα παντού

Κώστας Μάγος

 Μάγος

Κώστας Μάγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν …»

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – IBBY), το 1966, με σκοπό να τονιστεί η αξία των βιβλίων και η ανάγνωση, καθώς και η ενθάρρυνση της διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Ο Κώστας Μάγος, επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι συγγραφές παιδικών βιβλίων. Έχει γράψει 14 συνολικά παιδικά βιβλία έως τώρα. Για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τονίζει, ότι ο ρόλος των βιβλίων στην ανάπτυξη του παιδιού είναι καθοριστικός:

«Ποτάμια χαράς και ποτάμια λύπης, θάλασσες γνώσης και ωκεανοί φαντασίας. Κι όλα αυτά χωρίς καθόλου να λιώνει το χαρτί, χωρίς να μουντζουρώνεται το κείμενο, χωρίς να χαλάνε οι εικόνες! Το χαρτί, το κείμενο και οι εικόνες: Το ζυμάρι του κάθε παιδικού βιβλίου! Χαρτί, κείμενο και εικόνες, βαρκούλες που ταξιδεύουν τον παιδικό νου, δίνουν φτερά στην παιδική φαντασία, γαληνεύουν την παιδική ψυχή και βήμα – βήμα οδηγούν το παιδί από το μαγικό κόσμο της παιδικής ηλικίας στον πραγματικό κόσμο της ενήλικης ζωής. Καθοριστικός ο ρόλος των βιβλίων στην ανάπτυξη του παιδιού, αμέτρητα τα οφέλη από την ανάγνωση καλών παιδικών βιβλίων. Παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι δεν παύουν να υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της φιλαναγνωσίας, τη χαρά της ανάγνωσης, τη συναισθηματική πλήρωση που μπορεί να προσφέρει ο κόσμος των βιβλίων στον κόσμο των παιδιών.

Κάθε παιδικό βιβλίο είναι μαζί ένα παράθυρο κι ένας καθρέφτης. Παράθυρο γιατί διαβάζοντας ένα βιβλίο το παιδί έρχεται σε επαφή με το «μεγάλο» κόσμο και καθρέφτης γιατί μέσα από το βιβλίο το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του. Κατανοεί καλύτερα τα συναισθήματά του, στοχάζεται τις αντιλήψεις του, αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητές του και χαίρεται για αυτές. Ένα καλό βιβλίο βοηθά τα παιδί να αποκτήσει λειτουργικά πλαίσια επικοινωνίας, να αναγνωρίσει πολιτισμικούς κώδικες διαφορετικούς από τους δικούς τους, να αναπτύξει ενσυναίσθηση. Με οδηγό το παιδικό βιβλίο τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν τις αγωνίες τους, να μάθουν ότι τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάς, οι δυσκολίες είναι για να τις παλεύεις και οι κρίσεις για να τις πολεμάς. Αν και το παιδικό βιβλίο αξίζει ένα μέρος του χρόνου της κάθε παιδικής μέρας, σήμερα που είναι η επίσημη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ας μοιραστούμε το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα».

Το μήνυμα που μεταφέρει είναι: «Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό μήνυμα για τη σπουδαιότητα του παιδικού βιβλίου γράφεται από κάποιο συγγραφέα παιδικών βιβλίων και ταξιδεύει σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αφιερωμένο στη χαρά της ανάγνωσης, στη «βιβλιοχαρά», είναι το φετινό μήνυμα που έγραψε η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα συγγραφέας Pat Mora και μετέφρασε στα ελληνικά η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσουπούλου. Χαρείτε το, μαζί με τα παιδιά, κατά προτίμηση ξεφυλλίζοντας ένα παιδικό βιβλίο….

«Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ / τα γράμματα γίνονται λέξεις / κι οι λέξεις έπειτα όλες μαζί / γίνονται βιβλία να διαλέξεις.

Άκου πώς ψιθυρίζουν / ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν, αρκούδες τραγουδούν / όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.

Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά / δέντρα σκαρφαλώνουν ώς τα σύννεφα / γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά / αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.

Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί / «βιβλιοχαρά» σ’ όλη τη γη».

Επισημαίνει ότι τα ελληνόπουλα διαβάζουν αρκετά. Και αυτό είναι πολύ θετικό.

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πωλήσεις παιδικών βιβλίων…».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το