Photo Gallery, Τοπικά

Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο του Βόλου

Χθες οι ουρές των οχημάτων έφταναν από την αρχή της οδού Ιάσονος μέχρι την οδό Λαμπράκη

 

Σε προγραμματισμένες εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος της οδού Ιάσονος προέβησαν χθες οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, με σκοπό τη βελτίωση της βατότητας και της καλής κυκλοφορίας. Ωστόσο, για αρκετές ώρες στην οδό Ιάσονος επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Με καθυστέρηση έκαναν την εμφάνισή τους άνδρες της Τροχαίας, προκειμένου να εκτρέψουν την κυκλοφορία των οχημάτων από την οδό Λαμπράκη προς την Αργοναυτών και την Παπαδιαμάντη, με αποτέλεσμα τον εκνευρισμό των οδηγών και τα συνεχή κορναρίσματα.

Ερωτηθείς σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φ. Λαμπρινίδης τόνισε πως «ο Δήμος είχε ενημερώσει έγκαιρα εδώ και ημέρες την Τροχαία και την Δημοτική Αστυνομία για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας». Σχολιάζοντας την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στο κέντρο της πόλης για αρκετές ώρες επισήμανε πως «οι εργασίες ήταν προγραμματισμένες και η ασφαλτόστρωση δεν μπορούσε να γίνει κάποια άλλη ώρα. Σε παρόμοιες περιπτώσεις οι πολίτες υφίστανται μια ταλαιπωρία, αλλά οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν», προσέθεσε.

Κατά διαστήματα και μέχρι να ξεκινήσει η εκτροπή των οχημάτων από τους άνδρες της Τροχαίας οι ουρές των οχημάτων έφταναν από την αρχή της οδού Ιάσονος μέχρι την οδό Λαμπράκη, ενώ ουρές σχηματίστηκαν και στην οδό 2ας Νοεμβρίου για τα οχήματα που κατευθύνονταν από τη Ν. Ιωνία προς το κέντρο του Βόλου. Και το μεσημέρι, γύρω στη 1, κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε και στη συμβολή των οδών Ιάσονος και Κ. Καρτάλη, καθώς η Τροχαία είχε απαγορεύσει τη διέλευση των οχημάτων στην πρώτη λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης. Μάλιστα, οδηγοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς επισήμαναν πως «από την αρχή της Ιάσονος μέχρι την Καρτάλη χρειάστηκαν 20’ έως 25’ της ώρας».

Απαντώντας ο κ. Λαμπρινίδης στη φημολογία που αναπτύχθηκε, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει προγραμματίσει τις επόμενες ημέρες εργασίες ασφαλτόστρωσης της Ιάσονος, ανέφερε ότι «από τη νέα επικαιροποίηση της μελέτης δεν προβλέπονται παρεμβάσεις στην οδό Ιάσονος από την Περιφέρεια».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργ. Κοπάνας, ο οποίος δήλωσε πως «η εργολαβία που θα εκτελέσει η Περιφερειακή Ενότητα δεν περιλαμβάνει την οδό Ιάσονος, αλλά τις οδούς Δημητριάδος, Αναλήψεως, Ιωλκού και Λαρίσης».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βόλου «οι εργασίες αφορούν σε πάνω από τριάντα σημειακές παρεμβάσεις σε όλο το μήκος της οδού Ιάσονος από Γρηγορίου Λαμπράκη έως Φιλελλήνων και οφείλονται κυρίως σε έργα που είχαν προηγηθεί από Υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑΜΒ αλλά και σε «καθίσματα» του οδοστρώματος. Η κατάσταση του οδοστρώματος έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας για τους εποχούμενους – αυτοκίνητα, δίκυκλα, ποδήλατα – σε υπηρεσίες όπως το ΚΤΕΛ και το ΤΑΧΙ αλλά και σε εύλογες διαμαρτυρίες από τους καταστηματάρχες και επαγγελματίες της συγκεκριμένης οδού. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, την Τροχαία και τη Δημοτική Αστυνομία, έγινε προσπάθεια να μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα κυκλοφορίας κατά την εκτέλεση των εργασιών και φυσικά από το Δήμο, ζητείται η κατανόηση των πολιτών καθόσον πρόκειται για παρέμβαση σε μία από τις πλέον επιβαρυμένες κυκλοφοριακά αρτηρίες της πόλης.

Ως γνωστόν εκκρεμεί και η έναρξη του έργου «Συντήρηση Οδών Κύριου Οδικού Δικτύου Πόλης Βόλου Ν. Μαγνησίας» συμβατικής δαπάνης 306.483,75 ευρώ, το οποίο επιβλέπει η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο Δήμος Βόλου, ήδη από τον Οκτώβριο του 2009, είχε κοινοποιήσει προς την τότε Νομαρχία (νυν Περιφέρεια) τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες οδούς του κέντρου της πόλης. Με νεότερο έγγραφό του, το οποίο αποστέλει στην Περιφερειακή Ενότητα, επικαιροποιεί και συγκεκριμενοποιεί περαιτέρω την πρότασή του. Είναι ευνόητο ότι θα υπάρξει συνεχής και στενή συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές προτεραιότητες έχουν αλλάξει από τη σύνταξη της μελέτης δημοπράτησης μέχρι σήμερα, ενώ θα απαιτούνται καθημερινά κατά την εκτέλεσή του έργου ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Κάτι που μεταξύ των άλλων αναφέρεται ρητά και στην από 28.3.12 απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού: «… Απαιτείται συνεχής συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, δοθέντος ότι ενδεχομένως να έχουν αλλάξει οι προτεραιότητας ανάγκης συντήρησης του κύριου οδικού δικτύου από της σύνταξης της μελέτης δημοπράτησης μέχρι και σήμερα».

Αναλυτικότερα, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με την επιβλέπουσα Υπηρεσία, έχει ήδη ιεραρχήσει τις σημερινές προτεραιότητες. Πρόκειται καταρχήν για παρεμβάσεις που απαιτείται άμεσα να γίνουν στο οδόστρωμα των οδών Αναλήψεως, Παγασών, Ιωλκού, Λαρίσης και Δημητριάδος. Θα γίνουν εργασίες ανακατασκευής στις διασταυρώσεις της οδού Αναλήψεως σημειακά με τις οδούς: Κουντουριώτη, Βασσάνη, Κασσαβέτη, Νικοτσάρα, Βλαχάβα, Κοραή, Κουταρέλια, Ιωλκού καθώς και στα τμήματα της οδού Αναλήψεως μεταξύ των οδών, 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ και Μεταμορφώσεως, Περραιβού και Καραισκάκη, Ιωλκού και Κ. Καρτάλη, Μαυροκορδάτου και Ι. Καρτάλη, Τρικούπη και Δεληγιώργη. Στην οδό Παγασών στο δυτικό ρεύμα από Αναλήψεως έως Ρήγα Φεραίου και στο ανατολικό από 2ας Νοεμβρίου έως Αναλήψεως. Στην οδό Ιωλκού θα γίνει ανακατασκευή του τμήματος μεταξύ των οδών Γαλλίας και Δημητριάδος. Στην οδό Λαρίσης η λωρίδα πριν τον Ξηριά, καθώς και το τμήμα μεταξύ των οδών Αθηνών και Νεαπόλεως. Τέλος, ανακατασκευή του τμήματος της οδού Δημητριάδος μεταξύ των οδών Ιωλκού και Ι. Καρτάλη».

«Το έργο που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, αφορά σε παρεμβάσεις οδοποιίας στους κεντρικούς οδικούς άξονες του Δήμου Βόλου. Θα πρέπει να υπάρξει λοιπόν η καθημερινή και στενή συνεργασία των δύο υπηρεσιών και όλων των συναρμόδιων φορέων, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα αλλά κυρίως να αποβεί αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών» δηλώνει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης. «Ήδη εμείς έχουμε επικαιροποιήσει την ιεράρχηση των παρεμβάσεων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τα κοινοποιούμε προς την Περιφέρεια, με στόχο οι περιορισμένοι πόροι που διατίθενται για το έργο να αξιοποιηθούν εκεί όπου πραγματικά «πονάει» το κέντρο της πόλης μας. Είμαστε βέβαιοι ότι με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας θα διαμορφωθεί συναντίληψη ώστε το έργο που θα εκτελεστεί να είναι αποτελεσματικό» προσέθεσε.

Παρεμβάσεις από την Περιφέρεια

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας η εργολαβία, συνολικού ύψους 700.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του οδοστρώματος σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης. Το προαναφερόμενο ποσό προέρχεται από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, ενώ επιβλέπουσα αρχή θα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα γίνει ασφαλτόστρωση στις οδούς Δημητριάδος, Αναλήψεως, Ιωλκού και Λαρίσης. Όπως ανέφερε ο κ. Κοπάνας «βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου οι παρεμβάσεις να γίνουν νυκτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, για να υπάρξει όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία των πολιτών».

Θα ακολουθήσει άλλη εργολαβία, ύψους 500.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις οδών στην Ανακασιά, την Αγριά, τα Λεχώνια, τις Μηλιές και τον Αλμυρό.

Χθες, ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης σε τμήματα του δρόμου όπου υπήρχαν ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα στη Μακρυράχη και στο κομμάτι από Κισσό μέχρι Τσαγκαράδα, καθώς και στις εισόδους του Χορευτού και της Ζαγοράς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το