Photo Gallery, Τοπικά

Κρούσματα βίας σε βάρος μαθητών από το σχολείο στο σπίτι

Από τη χθεσινή εκδήλωση του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας

Έξι στα δέκα περιστατικά του εκφοβισμού στους μαθητές καταγράφονται την ώρα που τα παιδιά επιστρέφουν από το σχολείο στο σπίτι, όπως δείχνουν πανελλαδικές έρευνες, όταν μάλιστα τα περισσότερα κρούσματα βίας δεν καταγγέλλονται από τους μαθητές. Για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού μίλησε χθες στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στράτος Παπάνης παρουσιάζοντας τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα για το συγκεκριμένο θέμα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το σύλλογο γονέων με τη στήριξη των διδασκόντων του σχολείου, ενώ η ομιλία του κ. Παπάνη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

«Οι τελευταίες έρευνες είναι άκρως απογοητευτικές, καθώς δείχνουν ότι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού εξαπλώνεται παντού. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, πέρασε στην Ευρώπη και πλέον στην Ελλάδα ένα ποσοστό 11-17% των μαθητών έχει βιώσει αυτό το φαινόμενο. Παράλληλα τα προγράμματα που εφαρμόζονται δεν είναι επαρκή, αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία ούτε στους καθηγητές ούτε στους γονείς και τους μαθητές για να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού» υπογράμμισε αρχικά ο κ. Παπάνης.

Επίσης τόνισε ότι το 80% από τα κρούσματα βίας παρατηρούνται στα σχολεία των αστικών κέντρων, ενώ υπογράμμισε πως η φτώχεια θα επιδεινώσει την κατάσταση.

«Στα αστικά κέντρα υπάρχουν και οργανωμένες συμμορίες που μπορούν να δρουν σε περιοχές μέσα και έξω από το σχολείο. Ένα 60% των περιστατικών εκφοβισμού γίνεται, αφού φύγουν τα παιδιά από το σχολείο και κατευθύνονται στο σπίτι τους. Δηλαδή, αν ένας μαθητής αντισταθεί εντός του σχολείου, όπου υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος, μπορεί, όταν φύγει για το σπίτι του, να τον περιμένουν έξω για να τον απειλήσουν, να τον κοροϊδεύουν ή και να τον κτυπήσουν. Βέβαια τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται, αφού οι μαθητές δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό αποτελεί μια παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

Ακόμη στην εκδήλωση τόνισε πως έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου.

Ο κ. Παπάνης τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης ειδικών προγραμμάτων στο σχολείο για την αντιμετώπιση της βίας και υπογράμμισε ότι μόλις παρατηρείται ένα κρούσμα, θα πρέπει να λαμβάνονται δραστικότατες αποφάσεις από τους καθηγητές και το διευθυντή, ακόμη και με αποβολή ή τιμωρία. Γιατί η υπερβολική δόση ελευθερίας μπορεί να οδηγήσει και στην αναρχία. Εξάλλου σε μια περίοδο φτώχειας που διανύει η Ελλάδα, τα φαινόμενα ανομίας πολλαπλασιάζονται.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας κ. Ευθύμης Ζαχαρίας τόνισε πως αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν τα αυξημένα κρούσματα βίας που παρατηρούνται πλέον στα σχολεία σε πανελλαδικό επίπεδο και τα οποία, όπως είναι φυσικό, προκαλούν την ανησυχία των γονέων. «Ευτυχώς στο σχολείο μας δεν έχουμε τέτοια δείγματα σχολικής βίας, αλλά σε κάθε περίπτωση μέσα από την ενημέρωση των μαθητών θέλουμε να προλάβουμε καταστάσεις. Γι’ αυτό και εμείς καλέσαμε στο σχολείο τον κ. Παπάνη ο οποίος είναι πολύ καταρτισμένος στο αντικείμενο, προκειμένου να λύσει στους μαθητές όσες απορίες έχουν».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του σχολείου κ. Ελένη Χατζηδημητρίου σημείωσε ότι η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, όπως είναι οι καθηγητές, οι γονείς και οι μαθητές.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το