Photo Gallery, Πολιτική

Κορύφωση αγωνίας στο θρίλερ για την Ελλάδα και το ευρώ

Εκτάκτως ο Τρισέ χθες βράδυ στη συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί

 

 


 

Κορυφώνεται η αγωνία στο θρίλερ για την Ελλάδα και το ευρώ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (σήμερα), στην οποία οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα κληθούν να αποφασίσουν για ένα δεύτερο δάνειο στην Ελλάδα και να δώσουν μίααπάντησηστις αγορές και το διεθνές οικονομικό σύστημα ότι μπορούν να σταθεροποιήσουν την κρίση στην Ευρωζώνη.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο πολιτικών, αξιωματούχων της ΕΕ και τεχνοκρατών. Από το απόγευμα της Τετάρτης (χθες) βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του γάλλου προέδορυ Σαρκοζί. Γύρω στα μεσάνυχτα έγινε γνωστό από ανώνυμη πηγή ότι στη συνάντηση στο Βερολίνο μετέβη γύρω στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε περαιτέρω τους λόγους για τη μη προγραμματισμένη αυτή μετακίνηση του κ. Τρισέ, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφορών ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο όσον αφορά τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα την κατάρτιση ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Ο στόχος των διαβουλεύσεων που γίνονται είναι να βρεθεί μια μέση οδός, η οποία θα επιτρέψει τόσο στο Βερολίνο όσο και στην ΕΚΤ νασώσουν την υπόληψή τους“, δήλωσε άλλος διπλωμάτης

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει θέσει ως όρο τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο προς τη χώρα μας, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντιτίθεται σθεναρά, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που οίκοι αξιολόγησης αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία στο επίπεδο τηςεπιλεκτικής χρεοκοπίας“, η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογασε αυτή την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται τελικά να αναμένει καλά αποτελέσματα αύριο (σήμερα) ενώ ο Σαρκοζί έκανε λόγο για εγκληματικό εγωισμό των Γερμανών

 

Στην τελική ευθεία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Τετάρτη (χθες) την πεποίθησή της ότι θα υπάρξουν «καλά αποτελέσματα» στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών Ευρωζώνης την Πέμπτη (σήμερα) στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ επίσης φέρεται να είναι «σίγουρη» πως θα συμφωνηθεί μια κοινή θέση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος θα μεταβεί αύριο (σήμερα) στις Βρυξέλλες. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια καλή και λογική λύση» είπε και συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας παραμένει βασική προτεραιότητα για την Γερμανία.

Η Ευρωζώνη αναζητά μια λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζουν χώρεςμέλη της.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων για την ελληνική αλλά και γενικότερα για την κρίση χρέους στην Ευωζώνη, έδαφος φαίνεται να κερδίζει η πρόταση επιβολής τραπεζικής εισφοράς στη ζώνη του ευρώ, συμπληρωματικά. Αυτή η λύση έχει το πλεονέκτημα ότι δεν συμμετέχουν άμεσα οι τράπεζες και έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό γεγονός που θα οδηγούσε στην «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας.

Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες πάντως διαφώνησαν με αυτήν την πρόταση. Σημειώνεται ότι το μέτρο του τραπεζικού φόρου δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις χώρεςμέλη.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ελλείψει του κατάλληλου εργαλείου άμεσης δράσης για τον καθησυχασμό των αγορών και κυρίως των οίκων αξιολόγησηςσχεδιάζουν την μετατροπή του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και σε προληπτικό μηχανισμό στήριξης κρατών με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι «17» θα καταθέσουν στις Βρυξέλλες συγκεκριμένες προτάσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι η πρόβλεψη κυμαινόμενου ορίου δανεισμού, όπως εφαρμόζει και το ΔΝΤ. Μια άλλη πρόταση είναι η παροχή εγγυήσεων από τον συγκεκριμένο μηχανισμό, έτσι ώστε χώρες με δανειακά ελλείμματα να μην πληρώνουν υπερβολικά επιτόκια δανεισμού.

Η προληπτική ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αποτελέσει τμήμα μιας συνολικότερης λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι από τη Σύνοδο θα δοθεί το μήνυμα ότι οι χώρες του ευρώ εκτός από τη συγκεκριμένη λύση του ελληνικού χρέους, κάνουν τα πάντα για να διασώσουν το κοινό νόμισμα.

Ευρωομόλογο

Το βασικό εμπόδιο στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων είναι η «γερμανική αντίσταση», ενώ η Γερμανία με τη Γαλλία αποτελούν το κλειδί στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση χρέους της Ελλάδας, είπε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές.

Η κ. Πεκρές είπε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και προσέθεσε ότι «μακροπρόθεσμη λύση περνάει από την γαλλογερμανική συμμαχία».

.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το