Photo Gallery, Τοπικά

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων ειδικευόμενων γιατρών

Ενώ η διοίκηση του Νοσοκομείου προσανατολίζεται σε πληρωμή εφημεριών τον Απρίλιο

Πιο δυναμικά χαρακτηριστικά λαμβάνει πλέον η κινητοποίηση των ειδικευομένων γιατρών, οι οποίοι χθες αποφάσισαν συνέχιση της επίσχεσης εργασίας, ενώ σήμερα θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό των Επειγόντων και άρση της καταβολής των πέντε ευρώ.

Από την πλευρά της η διοίκηση του Νοσοκομείου τονίζει πως στις 26 Απριλίου θα πληρωθούν για τις εφημερίες του Ιανουαρίου οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια για πληρωμή και των πρόσθετων εφημεριών που εκτέλεσαν τους προηγούμενους μήνες οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Τουλάχιστον 20 ημέρες ακόμη θα πρέπει να περιμένουν οι γιατροί του «Αχιλλοπούλειου», προκειμένου να δουν το «χρώμα του χρήματος».

Όπως τόνισε χθες ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ντόκος, οι γιατροί θα πληρωθούν για τις εφημερίες του Ιανουαρίου στις 26 Απριλίου, ενώ γίνονται προσπάθειες να εξοφληθούν την ίδια ημέρα και οι εφημερίες του Φεβρουαρίου. Ήδη η σχετική δαπάνη εγκρίθηκε από τον επίτροπο, επέστρεψε στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και θα «ανέβει» στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Παράλληλα εκτός από τις εφημερίες, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξόφληση των επιπρόσθετων εφημεριών, δηλαδή πέραν των επτά κάθε μήνα, με την προτεραιότητα να δίνεται στην πληρωμή των ειδικευομένων που καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην πολυδαίδαλη γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την πληρωμή των γιατρών, αφού το Νοσοκομείο αποστέλλει τα στοιχεία με τη δαπάνη στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου που ακολούθως τη διαβιβάζει στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να γνωμοδοτήσει για την εγκυρότητα της δαπάνης και μετά πάλι επιστρέφεται στα Εντελλόμενα, ώστε τελικά να σταλεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Για το μήνα Ιανουάριο το συνολικό ποσό της δαπάνης για την πληρωμή των εφημεριών αγγίζει τα 287.000 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου.  

Πάντως σε χθεσινή τους γενική συνέλευση οι ειδικευόμενοι γιατροί αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας μέχρι να πληρωθούν για τις εφημερίες τους από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθώς και τις έξτρα εφημερίες.

Το «παρών» στη χθεσινή γενική συνέλευση έδωσε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός. Ο ίδιος τόνισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος συμπαρίσταται στην κινητοποίηση των νέων γιατρών, προκειμένου να πληρωθούν και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ειδικευομένων Γιατρών Νοσοκομείου Βόλου, τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Αποφασίζουμε:

1) Δυναμική και μαζική συνέχιση της επίσχεσης εργασίας από τις τακτικές υποχρεώσεις των ειδικευομένων ιατρών του ΓΝ Βόλου, με βασικό αίτημα την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

2) Συμμετοχή στις απλήρωτες εφημερίες για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών και μόνο, σαν αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό της Μαγνησίας

3) Κοινή δράση με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας – του οποίου τη στήριξη χαιρετίζουμε – σε διεκδικήσεις και αγώνες δίκαιους και έντιμους για την απονομή των δεδουλευμένων και κόντρα στις αυθαιρεσίες της Διοίκησης.

4) Κοινοποίηση του αγώνα μας στην ΟΕΝΓΕ-της οποίας τη στήριξη επίσης χαιρετίζουμε.

5) Αποκλεισμό της διαλογής των επειγόντων και άρση της αυθαίρετης υποχρέωσης της καταβολής των 5 ευρώ από τους πολίτες προς εξέταση από αύριο 5/4/2012.

Δηλώνουμε δυναμικά και απερίφραστα προς όλους τους συναδέλφους και προς κάθε πολίτη πως όταν διακυβεύεται το κοινό καλό και ιδιαίτερα η δημόσια υγεία θα είμαστε οι τελευταίοι που θα λυγίσουμε. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τα δεδουλευμένα. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για να έχουμε να πληρώσουμε το ενοίκιο και το ρεύμα. Αγωνιζόμαστε για να λαμβάνει κάθε πολίτης τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη που του αρμόζει, σύμφωνα με τις πάγιες ασφαλιστικές του εισφορές. Αγωνιζόμαστε για να αντέξουν οι ειδικευόμενοι ιατροί στις πιέσεις εξαθλίωσης και αφανισμού τους που θα σημάνει αυτόματα και την κατάλυση του ΕΣΥ. Δεν παραδίδουμε τα όπλα. Δεν υποχωρούμε.

Με τον πολίτη στο πλευρό μας και σύμμαχο την κοινή λογική θα κερδίσουμε».

Αυξημένα έσοδα 

Πάντως ο κ. Ντόκος τόνισε πως το 2011 σε σχέση με το 2010 το Νοσοκομείο Βόλου αύξησε τα έσοδά του μόνο από τις υγειονομικές υπηρεσίες, δηλαδή τις πληρωμές από τα Ασφαλιστικά Ταμία, κατά 1.500.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τα κληροδοτήματα και την είσπραξη των πέντε ευρώ στα Επείγοντα και τα Εξωτερικά Ιατρεία. Επίσης για το 2011 υπάρχει πλεόνασμα γύρω στα 2.000.000 ευρώ βάσει των εσόδων-εξόδων.

Ο αναπληρωτής διοικητής υπογράμμισε ότι δεν έγινε «κούρεμα» στα χρήματα του Νοσοκομείου Βόλου, όπως δηλαδή συνέβη σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία έχασαν ακόμη και ένα εκατομμύριο ευρώ.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το