Κατηγορίες: Τοπικά

Καταγραφή των κιρκινεζιών του θεσσαλικού κάμπου από ερευνητές

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη βδομάδα απογραφής του πληθυσμού των κιρκινεζιών στο θεσσαλικό κάμπο. Δέκα ερευνητές από τους φορείς υλοποίησης του έργου, μαζί με εθελοντές, βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, μέτρησαν τα κιρκινέζια και εντόπισαν τις θέσεις όπου θα φτιάξουν τις φωλιές τους. Συνολικά καλύφθηκαν 20 χωριά. Πραγματοποιήθηκαν καταγραφές από εποπτικές θέσεις, όπως είναι τα καμπαναριά εκκλησιών και οι υδατόπυργοι, καθώς και σάρωση όλων των δρόμων των χωριών με αυτοκίνητο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους όσοι βοήθησαν, παρέχοντας πρόσβαση στις εποπτικές θέσεις. Η απογραφή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Τα κιρκινέζια έχουν φτάσει εδώ και ένα μήνα από την Αφρική, όπου πέρασαν το χειμώνα. Πλέον τα περισσότερα ζευγάρια έχουν δημιουργηθεί, έχουν επιλέξει τις κατάλληλες θέσεις για να φωλιάσουν και σε λιγότερο από δέκα μέρες αναμένεται να αποκτήσουν τα πρώτα αβγά τους. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται όσοι φιλοξενούν κιρκινέζια στις στέγες τους να αποφύγουν την πραγματοποίηση επισκευών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οπότε και θα έχουν μεγαλώσει τα μικρά τους και θα φύγουν από τη φωλιά.

Ο θεσσαλικός κάμπος φιλοξενεί τα 3/4 του πληθυσμού των κιρκινεζιών που απαντώνται στην Ελλάδα. Τα πουλιά είναι διάσπαρτα σε όλη την πεδιάδα με αποικίες σε περισσότερα από 100 χωριά, με ορισμένα από αυτά να φιλοξενούν ακόμα και εκατοντάδες ζευγάρια. Το κιρκινέζι αν και κάποτε ήταν ένα κοινό είδος, έχει υποστεί δραματική μείωση από τη δεκαετία του ’70.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το κιρκινέζι. Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις συνθήκες για το κιρκινέζι στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, δημιουργώντας, όμως, ταυτόχρονα και ευκαιρίες για την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταξύ άλλων: (α) Tοποθετούνται σε σκεπές κτιρίων τεχνητές φωλιές για κιρκινέζια, (β) προωθούνται φιλικές προς το κιρκινέζι καλλιεργητικές πρακτικές και υλοποιούνται έργα βελτίωσης της δομής των αγροτικών οικοσυστημάτων και (γ) προωθείται ο οικοτουρισμός και η παραγωγή «φιλικών προς το κιρκινέζι και τη βιοποικιλότητα» προϊόντων.

Το Πρόγραμμα LIFΕ – Φύση «Διατήρησης και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11 NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, το Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιστοσελίδες του προγράμματος: www.life-kirkinezi.gr, www.facebook.com/LifeKirkinezi.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210-93274, 93281.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Qatargate – Το Politico φέρνει στο φως τις πρώτες ανακρίσεις: «Δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον σύντροφό μου» έλεγε η Καϊλή

Έκπληκτη με όσα της καταμαρτυρούσαν οι αστυνομικοί, αλλά και πανικόβλητη την ημέρα της σύλληψής, στις…

4 Δεκεμβρίου 2023

«Να ανοίξουν στόματα για τον Όλιβερ, είναι ειδεχθές έγκλημα» – Εκκλήσεις για να εντοπιστεί ο κακοποιητής της Αράχωβας

Να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν όσοι τυχόν είδαν ή άκουσαν κάτι σχετικά…

4 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών

«Δεν εκλέχθηκα στην θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική μου προυπηρεσία, αλλά για…

4 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Τράγκας: Νέες αποκαλύψεις φοροδιαφυγής για τον δημοσιογράφο

Δεν έχει τέλος το θρίλερ για την τεράστια περιουσία του Γιώργου Τράγκα. Οι αποκαλύψεις φοροδιαφυγής…

4 Δεκεμβρίου 2023

Don Leon: «Ήταν μία κακή και μεμονωμένη παρένθεση στη ζωή μου» – Τι έλεγε το 2021 όταν έκανε τα ίδια

«Μία κακή και μεμονωμένη παρένθεση στη ζωή μου» , «το έκανα για να βοηθήσω την…

4 Δεκεμβρίου 2023

Στο «φως» νέες υποθέσεις μαθητριών που είδαν να διακινούνται ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες τους

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους, που μέσω ειδικής εφαρμογής αφαιρούν τα ρούχα…

4 Δεκεμβρίου 2023