Photo Gallery, Τοπικά

Καθυστερεί το εμβόλιο κατά της φυματίωσης



2.500 εμβόλια κατά της φυματίωσης γίνονται κάθε χρόνο σε μαθητές Δημοτικού στη Μαγνησία

 

 

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν ο εμβολιασμός γίνει από τους Δήμους ή τις Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας

 


 

 

 

Στον «αέρα» βρίσκεται ο εμβολιασμός χιλιάδων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου για τη φυματίωση, την ώρα μάλιστα που η ασθένεια κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή της στα αστικά κέντρα. Το υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχει αποφασίσει, αν τον εμβολιασμό θα τον αναλάβουν φέτος οι Δήμοι, καθώς η σχετική αρμοδιότητα με τον «Καλλικράτη» περιήλθε στους ΟΤΑ ή ο εμβολιασμός θα γίνει από τις Διευθύνσεις Υγείας των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, νυν Περιφερειών.

 

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Κάθε χρόνο μόνον από τη Διεύθυνση Υγείας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας εμβολιάζονταν για φυματίωση περίπου 2.500 παιδιά. Φέτος ωστόσο και παρ’ ότι παρήλθε ο Οκτώβριος, που κάθε χρόνο ήταν ο μήνας παραλαβής των εμβολίων, εμβόλια δεν έχουν παραληφθεί.

Το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG) προφυλάσσει από την ασθένεια παιδιά με αρνητική αντίδραση στο τεστ Mαντού. Στην Eλλάδα ο εμβολιασμός αυτός έχει καθιερωθεί στην ηλικία των 6 ετών και γίνεται μόνον στα σχολεία. Το εμβόλιο αυτό δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο και δεν χορηγείται από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την αρμόδια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, η αρμοδιότητα των εμβολιασμών στα σχολεία έχει περιέλθει με τον «Καλλικράτη» στους Δήμους. «Κάθε χρόνο οι επισκέπτριες υγείας της Υπηρεσίας μας έκαναν τα εμβόλια στα σχολεία με τη συνεργασία των γιατρών Κέντρων Υγείας. Φέτος η αρμοδιότητα περιήλθε στους Δήμους».

Τα εμβόλια έπρεπε να είχαν παραληφθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, που διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βόλου για θέματα υγείας κ. Απ. Παντσάς δήλωσε ότι ο Δήμος δεν έχει οργανωμένο ιατρείο και φυματιολόγο, καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό να κάνει τους εμβολιασμούς στα σχολεία. Ο κ. Παντσάς ανέφερε πως έχει ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας, είτε να διαθέσει το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται ή να συνεχίσει να γίνεται ο εμβολιασμός από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας πλέον, που διαθέτει και την εμπειρία και το προσωπικό που απαιτείται.

Ακόμη όμως το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποφασίσει τι από τα δύο θα γίνει και έτσι η εκκρεμότητα παραμένει.

Στον εμβολιασμό κατά της φυματίωσης, ασθένεια που βρίσκεται σε αναζωπύρωση, πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, ο εμβολιασμός αυτός, που γίνεται στην ηλικία των 6 χρόνων στο σχολείο, μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής. Aν π.χ., υπάρχει φυματίωση στην οικογένεια, τότε το παιδί πρέπει να εμβολιαστεί αμέσως μόλις γεννηθεί.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις, μερικά εμβόλια είναι υποχρεωτικά. Aυτά είναι της ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, αιμόφιλου ινφλουέντζας, φυματίωσης, τετάνου, ηπατίτιδας Α, ηπατίτιδας B, πολιομυελίτιδας, διφθερίτιδας, κοκίτη, μηνιγγίτιδας C και πνευμονιόκοκκου. Πρόσφατα εντάχθηκε στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και το εμβόλιο κατά του ιού HPV για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Eπιβάλλεται, λοιπόν, οι γονείς να αποζητούν την όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια και τις επαναληπτικές τους δόσεις, αφού η παράλειψη σημαντικών εμβολίων, αλλά και ο ατελής εμβολιασμός (όταν δεν γίνονται όλες οι δόσεις) έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εκθέσουν το παιδί στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Εκτός από τα υποχρεωτικά εμβόλια και αυτά που μπορούν να γίνουν έπειτα από υπόδειξη του παιδιάτρου, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ένα παιδί όταν πρόκειται να ταξιδέψει σε χώρες, όπου -λόγω των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν εκεί- είναι αναγκαίο να του γίνουν κάποια ειδικά εμβόλια για λόγους προστασίας.
Αν και στην εποχή μας δεν δικαιολογείται να αρρωσταίνει ένα παιδί από ασθένεια για την οποία υπάρχει εμβόλιο, συχνά οι γονείς -κυρίως από άγνοια- παραλείπουν τη δεύτερη δόση κάποιων εμβολίων, η οποία πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 11-14 ετών ή και νωρίτερα. Aντίστοιχα, παραμελείται η αναμνηστική δόση του εμβολίου διφθερίτιδας – τετάνου (τύπου ενηλίκων), το οποίο, για να διατηρηθεί η ανοσία, χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια. H επανεμφάνιση στη χώρα μας επιδημιών διφθερίτιδας, πολιομυελίτιδας, φυματίωσης και ιλαράς οφείλεται κυρίως στην ατελή εφαρμογή των εμβολιασμών. H αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, για παράδειγμα, που παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια στην Eλλάδα, έχει ως βασική αιτία την παράλειψη της επαναληπτικής δόσης του σχετικού εμβολίου, που πρέπει να γίνεται σε ηλικία 4 με 6 ετών. Όμως, αυτή ειδικά τη δόση την ξεχνούν τις περισσότερες φορές οι γονείς.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το