Photo Gallery, Τοπικά

Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων η Παιδόπολη;

Έργα συντήρησης αυτή την περίοδο στο χώρο από την υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας, έβαλε «ψύλλους στ’ αυτιά» του δήμου

 

 

 

Επιφυλάξεις από το Δήμο Βόλου, που διερευνά το θέμα χωρίς να έχει πάρει απαντήσεις

 

 

 

 

Φόβους για δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην Παιδόπολη Αγριάς εκφράζει ο αντιδήμαρχος Αγριάς – Αρτέμιδας κ. Νίκος Στόικος, με αφορμή εργολαβία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τον εξωραϊσμό και συντήρηση των 40 στρεμμάτων των εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Στόικος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, καθαρισμού των χόρτων, επισκευής της περίφραξης, του φυλακίου και των κτιρίων που φιλοξενούνται 25 ανήλικοι πρόσφυγες.

Σε επικοινωνία που είχε ο αντιδήμαρχος με το διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Πέτρο Τομάρα, ο τελευταίος του ανέφερε ότι η Υγειονομική Περιφέρεια εξασφάλισε το ποσό της εργολαβίας μέσω ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος για τους πρόσφυγες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.

«Η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν 12 Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων στην Ελλάδα, που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν περιλαμβάνεται η Μαγνησία. Αυτό όμως δεν με καθησυχάζει και διερευνώ το θέμα, σε συνεργασία και με το Σύλλογο Αποφοίτων της Παιδόπολης, που διατηρεί τα γραφεία του στο χώρο» τόνισε ο κ. Στόικος.

Όπως είναι γνωστό, σε κάποια από τα κτίρια της Παιδόπολης φιλοξενούνται τα τελευταία χρόνια ένας αριθμός ανήλικων προσφύγων.

Όταν ενηλικιωθούν ή απελαύνονται ή λαμβάνουν πράσινη κάρτα.

Ο αντιδήμαρχος δήλωσε «ότι ως κοινωνία δεν έχουμε πρόβλημα με τη φιλοξενία 25 ανήλικων, ωστόσο είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην περιοχή», ενώ το επόμενο διάστημα σκοπεύει να επισκεφθεί την 5η ΥΠΕ, ώστε να έχει συνάντηση με το διοικητή για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

 

Ημερίδα για την ένταξη

μεταναστών

Σήμερα στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών  στην κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών»

Η ημερίδα, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό, έχει στόχο την ενημέρωση των τοπικών φορέων, του μεταναστευτικού πληθυσμού, αλλά και των γηγενών κατοίκων για τη λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών, για τις παροχές που θα προσφέρουν στους υπηκόους τρίτων χωρών και για τον εν γένει ρόλο τους στη διαδικασία ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια.

Στην ημερίδα ενημέρωσης συμμετέχουν εκπρόσωποι  του Δήμου Βόλου και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, αλλά και εκπρόσωποι φορέων μεταναστών της πόλης που διαβιούν και δραστηριοποιούνται όπως ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Ν. Μαγνησίας «ILIRIA», Κοινότητα Νιγηριανών Μεταναστών Βόλου, Επιστημονικός Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Βόλου, Κοινότητα Κινέζων Μεταναστών Βόλου.

Στο μεταξύ, από τις 25 ώς τις 28 Μαΐου στην πλατεία Αγίου Νικολάου διοργανώθηκαν μουσικές παραστάσεις, εργαστήρια, βιωματικά παιχνίδια, προβολές ντοκιμαντέρ, καθώς και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας του Βόλου για τους μετανάστες που ζουν στην πόλη μας.

Το πολυ-πολιτισμικό γεγονός περιελάμβανε ένα πλήθος εκδηλώσεων που διαδέχθηκαν  η μία την άλλη και έδωσαν τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετάσχει σε ένα πολυθέαμα χρωμάτων και γεύσεων.

Η σύμπραξη φορέων «Διαδράσεις Πολιτισμού» (Ε.Κ.Κ.Ε. – Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ΒΕΕ GROUP A.E., PRAKSIS- Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας, Κ.Ε.Μ.Ο.Π. – Κέντρο Εκπαίδευσης & Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας) και ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με την Κοινότητα Μεταναστών που ανέλαβαν να παρουσιάσουν το γεγονός στην πόλη μας με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης και του Ελληνικού Δημοσίου, έδωσαν έναν τόνο και ένα χρώμα στην καθημερινότητά μας.

Ήταν μια εκδήλωση χρωμάτων και γεύσεων όπου δόθηκε  η δυνατότητα να προβληθούν ντοκιμαντέρ και θέατρο δρόμου. Στους συμμετέχοντες, εκτός από τα βιωματικά παιχνίδια, δόθηκε η ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα από την Κίνα, τη Νιγηρία και την Αλβανία, να απολαύσουν ένα θέατρο δρόμου με θέμα την μετανάστευση, να ακούσουν μουσικές να παρακολουθήσουν χορούς από την Αλβανία, το Μάλι, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Νιγηρία.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το