Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Θύελλα αντιδράσεων για την τρόικα

Με αφορμή τις πιέσεις της για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης οι πιέσεις της τρόικας για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προκειμένου να διευκολυνθεί η μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

 

«Στην Ελλάδα υπάρχουν κανόνες δικαίου που δεν μπορεί κανένας να τους αμφισβητεί» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να τολμήσει να σκύψει την οσφυϊκή χώρα εν όψει αυτής της απαίτησης των τροϊκανών». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις των ελεγκτών. «Υπηρετούν με τον πιο βίαιο και άγριο τρόπο τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Συμπεριφέρονται ως σταυροφόροι ιδεοληψιών και δοξασιών» είπε.

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε «καταστροφική» αυτή την πρόταση της τρόικας, λέγοντας ότι «εάν οδηγηθούμε σε μία τέτοια ζούγκλα, όπου οι μισθοί θα πέσουν τα 400-500 ευρώ, δηλαδή να γίνουμε Κίνα, Ινδία ή Βουλγαρία, τότε αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει χιονοστιβάδα λουκέτων».

 

Υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό», καθώς η πρόταση της τρόικα οδηγεί «σε ραγδαία ύφεση», εξηγώντας ότι θα υπάρξει κατάρρευση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, κατάρρευση κερδών και τζίρων και κατάρρευση των κρατικών εσόδων.

 

Το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το γραφείο του Υπουργού Εργασίας. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία, επιχειρώντας να καταργήσει το κατώτερο μεροκάματο και τις συλλογικές συμβάσεις» και τονίζει ότι η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι απαίτηση 100% των βιομηχάνων και του κεφαλαίου.

 

“Για ακόμη μία φορά οι «σωτήρες από το εξωτερικό» επιδεικνύουν το περίσσιο θράσος τους και προκαλούν τους εργαζομένους και την κοινωνία. Πήραν σχεδόν τα πάντα και τώρα επιχειρούν και το τελευταίο χτύπημα” τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου ΓΣΕΕ- ΕΓΣΕΕ.

 

Και προστίθεται: “Θα έπρεπε να γνωρίζουν όσοι ζητούν την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ ότι είναι συνταγματικά, νομικά και διεθνώς κατοχυρωμένος ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας των κοινωνικών φορέων για τον καθορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν θα επιτρέψουν ποτέ και με τίποτα να επεκτείνουν παντού την εργασιακή «ζούγκλα» η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί. Ας μην τολμήσουν λοιπόν!

 

Εάν επιβληθεί κάτι τέτοιο, μόνο τραγικά αποτελέσματα και ολέθριες επιπτώσεις θα έχει, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά γενικότερα για την οικονομία της χώρας”.

 

ΚΚΕ

 

Για «στημένο παιχνίδι» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας κάνει λόγο το ΚΚΕ κατηγορώντας τους ότι προωθούν μεθοδευμένα εδώ και καιρό την κατάργηση του βασικού μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, για να υπάρχουν μισθοί εξαθλίωσης.

 

Υποστηρίζει επίσης ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έχουν υπονομεύσει τις συλλογικές συμβάσεις με δεκάδες νόμους, ενώ η εργοδοσία, «όπου μπορεί, τις έχει καταπατήσει», ενώ τονίζει ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι συνένοχες για τα αντεργατικά μέτρα, καθώς, όπως αναφέρει, «αντί να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων, αποπροσανατολίζουν και υπονομεύουν τον ταξικό αγώνα».

 

ΣΥΡΙΖΑ

 

Σύμφωνα με το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλη, η κυβέρνηση «με τις συμφωνίες της με την τρόικα και την εν συνεχεία νομοθέτησή τους για δραστικές μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και για αντίστοιχες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των επιχειρησιακών συλλογικών ή ατομικών συμβάσεων εργασίας ή του μειωμένου κατά 20% κατώτερου μισθού για τους νέους μέχρι 25 ετών, της άνοιξε την όρεξη να ζητάει και την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού».

 

Ο κ. Στρατούλης εκτιμά ότι με την απαίτησή τους αυτή οι εκπρόσωποι της τρόικας αποδεικνύουν ότι «δεν τους ενδιαφέρει μόνο να εξασφαλίσουν τα χρήματα των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας μας αλλά και να διασφαλίσουν φτηνούς εργαζόμενους με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας στις πολυεθνικές που ετοιμάζονται να αρπάξουν το δημόσιο πλούτο της χώρας μέσω της εκποίησής του από την κυβέρνηση».

 

Σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν είναι Ινδία και ούτε θα γίνει», σημείωσε ότι «κανείς πια δεν τον πιστεύει, γιατί η κυβέρνησή του μας έχει συνηθίσει να μετατρέπει τις όποιες ελάχιστες φραστικές διαφωνίες της με την τρόικα σε κατά κράτος υποχωρήσεις και σε πολιτικά Βατερλό».

 

Δημοκρατική Αριστερά

 

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απαίτηση της τρόικας η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας ότι ισοδυναμεί με αξίωση εξαθλίωσης των εργαζομένων.

 

Τονίζει ακόμη πως η τυχόν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων διαλύει κάθε προστατευτικό ιστό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το