Photo Gallery, Πολιτική

Θετική η Κομισιόν στα νέα μέτρα

Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα και Moody’s: «Σενάριο τρόμου» η αναδιάρθρωση


«Μονόδρομος» για τους ευρωπαίους τραπεζίτες η πιστή εφαρμογή των μέτρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24.-

Την ικανοποίηση της Κομισιόν για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης εξέφρασε σήμερα (χθες) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ.

Θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση στο νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο πάντως θα εξεταστεί από την Κομισιόν.

«Η Επιτροπή καλωσορίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε ο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, «θα χρειαστεί να εξετάσουμε λεπτομερώς την απόφαση της κυβέρνησης για την δημιουργία κρατικού ταμείου για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Τόνισε επίσης την ανάγκη το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων να προωθηθεί άμεσα και συμπλήρωσε ότι η λεπτομερής αξιολόγηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν, θα αποτιμηθεί με την

ολοκλήρωση της επίσκεψης του κλιμακίου της Τρόϊκα που έρχεται αύριο στην Αθήνα.

Ο Αλταφάζ δεν έκρυψε την ενόχλησή του σε ερώτηση για το αν τα συνεχιζόμενα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα είναι ανεπαρκή και θέτουν τελικά εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της Ελλάδας για εφαρμογή των δεσμεύσεών της, απαντώντας με ένα κατηγορηματικό «όχι».

Αναφερόμενος, τέλος, στα επώδυνα μέτρα που έχουν κληθεί να λάβουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν ανέφερε ότι πρόκειται για «υπεύθυνες πολιτικές» που επιδεικνύουν αποφασιστικότητα για την ανόρθωση της οικονομίας και που δεν έχουν ως χρονικό ορίζοντα την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην κάθε χώρα.

Εν τω μεταξύ μία ακόμα αρνητική στάση έναντι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καταγράφηκε σήμερα (χθες) από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Παράλληλα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποιεί ότι αυτή η επιλογή θα είχε άμεσες συνέπειες στην αξιολόγηση και στην ικανότητα δανεισμού και άλλων χωρών και όχι μόνο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Η αναδιάρθρωση δεν συνιστά λύση αλλά σενάριο τρόμου» τόνισε ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ. «Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση» πέραν της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας, τόνισε ο ίδιος στο άνοιγμα του Φόρουμ για τα 50 χρόνια λειτουργίας του ΟΟΣΑ.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα σενάρια μιας «εξευγενισμένης» αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, επέμεινε ότι «και σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν πιθανότατα αντίστοιχες με αυτές της πτώχευσης».

«Πιστή εφαρμογή των μέτρων»

Ο γάλλος τραπεζίτης υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε συνδυασμό με ένα σκληρό πακέτο διαρθρωτικών μέτρων είναι ικανά να μειώσουν το χρέος που έχει συσσωρευτεί».

Οι εκτιμήσεις των ευρωπαίων τραπεζιτών συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της «πιστής εφαρμογής των μέτρων» καθώς θεωρούν ότι η εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης δημοσίων δαπανών αλλά και της εκποίησης κρατικής περιουσίας είναι «ικανές και αναγκαίες συνθήκες» για τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών.

«Μονόδρομο» θεωρούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και «διαρθρωτικών αλλαγών», σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις τους, τα μέλη της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ και Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι αλλά και ο επικεφαλής της Bundesbank (Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας) Γενς Βάιντμαν.

Moody’s: «Η αναδιάρθρωση βλάπτει…»

Μια άλλη διάσταση του προβλήματος προτάσσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s προβλέποντας «δραματικές επιπτώσεις» από πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αλλά και πιο εύρωστες οικονομίες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο. «Η ελληνική αναδιάρθρωση θα ήταν εξόχως αποσταθεροποιητική και θα έβλαπτε τη ρευστότητα πολλών οικονομιών της Ευρώπης» αναφέρει σημερινή (χθεσινή) ανακοίνωση της Moody’s.

Το ενδεχόμενο αυτό θα βύθιζε τα ελληνικά ομόλογα ακόμα πιο χαμηλά κατά δύο ή τρεις βαθμίδες στο επίπεδο Ca ή C αλλά θα παρέσυρε και τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk bonds).

Η αμερικανική εταιρεία επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη θα αύξανε τις πιέσεις των αγορών και σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που θα υποχρεώνονταν σε αυξημένο κόστος δανεισμού.

Ωστόσο όσοι συντάσσονται με τη «μοναδική λύση» της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μέτρων λιτότητας φαίνεται ότι παραγνωρίζουν άλλους παράγοντες της οικονομίας. Η συνεχής και με κάθε τρόπο μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων (με αύξηση φόρων, ανατίμηση βασικών ειδών, μείωση κοινωνικών δαπανών και εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) οδηγεί σε ένα άλλου τύπου μονόδρομο. Σε αυτόν της διαρκούς αύξησης τιμών, της συρρίκνωσης του ΑΕΠ και της αύξησης της ανεργίας. Αυτά τα δεδομένα οδηγούν νομοτελειακά στην κατάσταση που ονομάζεται «στασιμοπληθωρισμός».

Η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των τιμών (λόγω αύξησης έμμεσων φόρων αλλά και της ανατίμησης πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο) αποτελεί την τέλεια συνταγή της καταστροφής. Αλλά όχι μόνο από την πλευρά της «πραγματικής οικονομίας».

Οικονομολόγοι και αναλυτές επισημαίνουν κατά καιρούς ότι με αυτά τα δεδομένα είναι εξίσου βέβαιο ότι το ελληνικό (όπως και κανένα άλλο) χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Ούτε στην ώρα του ούτε στο σύνολό του.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το