Πολιτική

Θέλει να αξιοποιήσει το λάθος του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να θέσει, εν ευθέτω χρόνω, το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο

«Αξιοποιήσιμη παραδοχή» για αλλαγές στους όρους του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο την παραδοχή του ΔΝΤ, ότι είχε υπολογίσει με λανθασμένο τρόπο στο πρώτο μνημόνιο την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση -το περίφημο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να θέσει, εν ευθέτω χρόνω, το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρούν ότι το λάθος του ΔΝΤ αποτελεί ένα ισχυρό όπλο ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, την ερχόμενη άνοιξη, για τα μέτρα που θα οριστικοποιηθούν τον Αύγουστο.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι το θέμα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή το είχε θέσει ο κ. Σαμαράς στο λεγόμενο «Ζάππειο Ι», τον Ιούλιο του 2010, σημειώνουν όμως ότι χρειάζεται επίγνωση των πολιτικών συνθηκών πριν γίνει η κίνηση του πρωθυπουργού.

Τόσο στη Γερμανία, όσο και στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο εμφανίζονται απρόθυμοι για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας που έχει δρομολογηθεί στην Ελλάδα έως το 2016. Εντούτοις, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι κυβερνητικοί εταίροι, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, τονίζουν ότι η χώρα χρειάζεται χρόνο, ώστε να υπάρξει κοινωνικό μέρισμα μέσω της ανάπτυξης.

Στο μεταξύ την απάντηση του ΔΝΤ όσον αφορά στη συζήτηση για το λανθασμένο πολλαπλασιαστή, δίνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο ίδιος ο επικεφαλής οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος είχε ανοίξει το σχετικό θέμα.

Μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα απέδωσε κάτω από τις προβλέψεις, με την παραγωγή να μειώνεται δραστικά, την ανεργία να αυξάνεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό να μην υποχωρεί όσο αναμενόταν.

Σπεύδει να προσθέσει όμως ότι «το να συνδέει κανείς αυτό με το σχεδιασμό του προγράμματος συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές».

O κ. Μπλανσάρ επιμένει ότι με δεδομένη τη θέση χρέους της Ελλάδας και τις υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική συρρίκνωση, όπως έχει σχεδιαστεί, όπου η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

«Για να διασφαλιστεί ότι η συρρίκνωση είναι κοινωνικά δίκαιη και έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη, είναι αναγκαίο να πληρώνουν οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το μέρος των φόρων που τους αναλογεί» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, δίνει βάρος στην υπερπήδηση των βαθιά ριζωμένων αντιστάσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η βελτίωση της παραγωγικότητας μέσα από την υψηλότερη παραγωγικότητα και όχι τις επώδυνες μισθολογικές περικοπές.

 

Ο Ευ. Βενιζέλος

Με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα παρεμβαίνει στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δύο ημέρες μετά τις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό της Ευρώπης από τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Βενιζέλος καταγράφει ιστορικά την πορεία της Σοσιαλδημοκρατίας και τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω κρίσης και περιγράφει τα προτάγματα τα οποία πρέπει να προωθήσουν τα Σοσιαλιστικά Κόμματα της ΕΕ.

Συγκεκριμένα σε σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία, η ήττα της προσδιορίζεται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε τρεις λόγους:

*  Στην απομάκρυνση του κεϋνσιανισμού από το ακαδημαϊκό, χρηματοοικονομικό και τελικά πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης,

* στη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος που υπό την πίεση της κρίσης και των αγορών θα παραδιδόταν αμαχητί στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις και τις συντηρητικές πειθαρχημένες και πειθαρχικές πολιτικές και

*  στο γεγονός ότι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ναι μεν δεν έπαψε να υπάρχει, εξαρτήθηκε όμως από πολύ αυστηρούς μακροοικονομικούς, δημοσιονομικούς, διαρθρωτικούς και τελικά ιδεολογικούς όρους.

 

Δεν αποκλείει συνεργασία μετεκλογικά με τη ΝΔ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου δεν απέκλεισε, μιλώντας στο Βήμα 99,5, μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, υπό προϋποθέσεις, στα πρότυπα του μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας.

Στόχος, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, είναι η συνεργασία με την Κεντροαριστερά. Ωστόσο -πρόσθεσε- εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν και η ΝΔ μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεργασία, όπως εκείνη του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

«Έχουμε προηγούμενο τη μεγάλη συναίνεση στη Γερμανία. Μπορεί να ξαναγίνει, αν οι ανάγκες της χώρας το επιβάλλουν. Δεν θα πούμε όχι, αλλά δεν θα έχουμε στρατηγική συνεργασίας με τη Δεξιά, θα έχουμε στρατηγική συνεργασίας κυρίως με την κεντροαριστερά και με κεντρώα σχήματα» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Δεν θα πούμε «όχι» σε ένα κόμμα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, με το οποίο όμως έχουμε κόκκινες γραμμές. Αυτό θα γίνει μόνο αν οι ανάγκες της χώρας το απαιτούν», πρόσθεσε.

Σε διευκρινιστική της δήλωση, η κ. Χριστοφιλοπούλου τονίζει:

«Επειδή ορισμένοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα όσα συζητήθηκαν σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, θέλω να καταστήσω σαφές ότι κατά τη γνώμη μου η μόνη συνεργασία που μπορεί να υπάρξει προεκλογικά είναι με το χώρο της Κεντροαριστεράς και εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας.

»Οι πρωτοβουλίες για το διάλογο του ευρύτερου σοσιαλιστικού-σοσιαλδημοκρατικού χώρου και οι πιθανές προεκλογικές συνεργασίες είναι για εμάς προτεραιότητα. Η μετεκλογική συνεργασία είναι κάτι που έχει να κάνει με τις ανάγκες της χώρας και τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν μετά τη λαϊκή εντολή. Άλλωστε η παραπομπή μου στο παράδειγμα της Γερμανίας αυτό καταδεικνύει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το