Οικονομία

Η τρόικα επιμένει στο …βιολί της

Φέρεται να ζήτησε 20.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2014
Φέρεται να ζήτησε 20.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2014

Παρόντος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη συναντήθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την τρόικα, με σκοπό να επιτευχθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στα θέματα-αγκάθια προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί 7.500 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013- εικάζεται ότι θα τεθούν εκτός Δημοσίου 2.000 επίορκοι και άλλοι 5.000 εντός του έτους. Επίσης, φέρεται να ζητεί και άλλες 12.500 απολύσεις εντός του 2014.

Για τους επίορκους υπαλλήλους που θα απομακρυνθούν αναμένεται να υπάρξουν ισάριθμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κ. Μανιτάκης παρέμεινε στη συνάντηση επί τουλάχιστον 1,5 ώρα. Οι επαφές της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο συνεχίστηκαν.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν μπήκε κανένα νέο θέμα από την πλευρά της τρόικας στο ζήτημα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο και πολύ περισσότερο δεν απαίτησαν την απομάκρυνση 20.000 υπαλλήλων, όπως ανέφεραν πληροφορίες.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών περιορίστηκε στα όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και σε όσα προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο, κάτι που έχει εκπληρώσει η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης.

Οι ίδιες πληγές αναφέρουν ότι μικρή αναφορά έγινε και για το θέμα των επίορκων, για τους οποίους ο κ. Μανιτάκης τους δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να τους απομακρύνει χωρίς καθυστερήσεις.

“Κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας…”

Ο Γ. Στουρνάρας συνόδευσε τον κ. Μανιτάκη έως το ασανσέρ του ορόφου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δηλώνει: “Συζητούμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας”.

Ερωτηθείς για τη στάση της τρόικας, ανέφερε ότι “δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινήσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις”.

Αναζητεί το πράσινο φως

Το πράσινο φως για τις δόσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ ζητεί πλέον η κυβέρνηση μετά την ψυχρολουσία που προκάλεσε η αναστολή της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας (ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής). Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε τη Δευτέρα συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τις 4 το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι τις οκτώ παρά δέκα το βράδυ διήρκησε η συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης είχε αποχωρήσει αρκετές ώρες νωρίτερα.

«Συζητάμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης στις 16.20 το απόγευμα της Τρίτης.

Οι δύο Υπουργοί βγήκαν απο την σύσκεψη αγκαλιάστηκαν και ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί δείχνοντας ότι δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση μεταξύ τους. Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, λίγο πριν επιστρέψει στην σύσκεψη με την τρόικα.

«Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινήσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Άλλωστε εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης για την ουσία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κύκλους της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για αποχώρηση από το Δημόσιο των δύο χιλιάδων επιόρκων καθώς και άλλων 5.000 μέχρι το τελος του έτους.

Η συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων των δανειστών θα επαναληφθεί την Τετάρτη (σήμερα) στις 12 το μεσημέρι καθώς όλα τα μέτωπα σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν ανοιχτά.

Η χθεσινή ημέρα κύλησε σε κλίμα ανασύνταξης και προετοιμασίας σε μια προσπάθεια να κλείσουν γρήγορα και ανώδυνα τα ανοιχτά μέτωπα, με δεδομένο ότι η τρόικα πέτυχε τους δύο βασικούς της στόχους για την τρέχουσα αξιολόγηση. Πρώτον, επέβαλε το πάγωμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών και, δεύτερον, απέσπασε δέσμευση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως τον Ιούνιο.

Συνάντηση Κουβέλη – Μανιτάκη

Μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επικοινωνίες εντός της κυβέρνησης και μεταξύ των κομμάτων που την στηρίζουν, αλλά και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, αποφασίστηκε να συμμετάσχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης στη συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο, με την οποία ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Προηγήθηκε στις 2 το μεσημέρι 40λεπτη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μανιτάκης είχε παραλάβει από την τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νωρίτερα το πρωί, στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος συζητήθηκε το σύνολο των εξελίξεων γύρω από την διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank.

Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις και οι χειρισμοί του κόμματος και αποφασίστηκε να εκφράζονται ανοικτά οι προτάσεις και οι επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ, όπου αυτές υφίστανται.

Πολιτική στήριξη στο Eurogroup

Αν κλείσουν τα βασικά θέματα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον θα μετατεθεί στην επόμενη αξιολόγηση, αυτήν του Ιουνίου, η οποία αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη. Προς το παρόν η κυβέρνηση αναμένει πολιτική στήριξη στο επερχόμενο Eurogroup (12 Απριλίου) και προσδοκά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μέσα στον Απρίλιο και των 6 δισ. ευρώ του α’ τριμήνου στο  Eurogroup  της 13ης Μαΐου.  Περιθώρια υπάρχουν καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ως τις 20 Μαΐου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το