Photo Gallery, Πολιτισμός

Η Μύρτις για τυφλούς επισκέπτες

Η ιδέα της Μύρτιδας ανήκει στον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη.

 

Στο Μουσείο Τσαλαπάτα

 

Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, που ανήκει στο αναπτυσσόμενο Δίκτυο Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, φιλοξενεί την Μύρτιδα. Πρόκειται για το 11χρονο κοριτσάκι που έζησε στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου και έπεσε θύμα του λοιμού, ο οποίος χτύπησε το 430 π.Χ. την αρχαία Αθήνα, που στο νέο της ταξίδι σκορπίζει ενθουσιασμό. Κυρίως στα τυφλά παιδιά.

 

Η ιδέα της Μύρτιδας ανήκει στον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος αποφάσισε να αναπλάσει το καλοδιατηρημένο παιδικό κεφαλάκι που έφερε στο φως η αρχαιολόγος Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη το 1994 από ομαδική ταφή του Κεραμεικού.

Οι τυφλοί αλλά και οι κωφοί επισκέπτες που θα βρεθούν στην έκθεση της Μύρτιδας θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν και να δουν αντίστοιχα το πρόσωπο της Μύρτιδας. Μαζί με όλες τις λεπτομέρειες της δημιουργίας της.

Εξάλλου, το προσωπικό και οι φύλακες του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για να συνοδεύουν παιδιά και μεγάλους με προβλήματα μερικής ή ολικής απώλειας όρασης, σε συνεργασία με το Φάρο Τυφλών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον του κ. Παπαγρηγοράκη ήταν το γεγονός πως η Μύρτις είχε όλα της τα δόντια καθώς και κάποια παιδικά.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν το παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό», το βιβλίο του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη «Μύρτις» καθώς και άλλες διαλέξεις του ιδίου.  Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Έργα ζωγραφικής

Κ. Ζαχαροπούλου-Νάνου

 

 

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων τα «Δεληγεώργεια» παρουσιάζεται στην αίθουσα Τέχνης «Ηλίου Μέλαθρον» του Ιδρύματος «Αφών Δεληγεώργη», Γκλαβάνη 37-Αλεξάνδρας (1ος όροφος), η έκθεση ζωγραφικής της Αικατερίνης Ζαχαροπούλου-Νάνου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου και λειτουργεί τις ώρες 7 μ.μ. – 10 μ.μ.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Δεληγεώργεια» διοργανώνονται επίσης:

-Η Τζένη Χατζηδήμου (μεσόφωνος) και η Σέβη Μαζέρα (πιάνο) σε μία μουσική σύμπραξη στα Δεληγεώργεια 2011 στο Θέατρο Π. Ηλεκτρικής σήμερα και ώρα 20.30. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στην Ιταλική Όπερα και τις Ιταλικές Καντσονέτες ενώ στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τραγούδια των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι.

-Τετάρτη 19 Οκτωβρίου – ώρα 8.30 μ.μ. Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ελληνική οπερέτα – διεθνείς επιτυχίες από την Κατερίνα Αποστολοπούλου.

-Πέμπτη 20 Οκτωβρίου – ώρα 10 π.μ. Ιερός Ναός Αγίου Αρτεμίου, εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το