Photo Gallery, Τοπικά

Η κρίση «έπνιξε» το κολυμβητήριο

 

Κλειστή μέχρι το Μάρτιο η ανοιχτή πισίνα του ΕΑΚ Βόλου

 

Οικονομικοί λόγοι βάζουν λουκέτο στην ανοιχτή πισίνα του ΕΑΚ

 

Η κρίση και η αδιαφορία βάζουν λουκέτο στα κολυμβητήρια, τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία διατείνεται ότι προωθεί το «πρόγραμμα άθλησης για όλους». Μέσα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου  προγράμματος, το ένα κολυμβητήριο μετά το άλλο κλείνει ή απειλείται άμεσα με λουκέτο, καθώς η κυβερνητική αδιαφορία μετρά επιπτώσεις από την εφαρμογή των περικοπών του μνημονίου.

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

[email protected]

Έρμαιο των περικοπών και η ανοικτή πισίνα στο κολυμβητήριο «Ιάσων Ζηργάνος», η οποία θα παραμείνει κλειστή για δύο μήνες, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει συμφόρηση, αφού οι αθλητές όλων των συλλόγων θα παλέψουν για μια θέση στα νερά των κλειστών πισινών του ΕΑΚ και του κολυμβητηρίου στη Ν. Ιωνία. Πάντως τα σωματεία δείχνουν κατανόηση και ευελπιστούν ότι από το Μάρτιο, θα επανέλθουν όλα στη φυσιολογική τους λειτουργία.

Το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε από τα τέλη του 2011 να κλείσει η πισίνα των 50 μέτρων του ΕΑΚ, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την παροχή φυσικού αερίου. Η ανοικτή πισίνα θα μείνει κλειστή για δύο μήνες και το Μάρτιο θα φιλοξενήσει εξαρχής τους αθλητές και τις αθλήτριες των ναυταθλητικών συλλόγων.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα των διαδρομών που δικαιούται η κάθε ομάδα, αρχής γενομένης από σήμερα στο νέο «κέντρο φιλοξενίας», το κολυμβητήριο «Βασίλης Πολύμερος», το οποίο χρησιμοποιεί η Νίκη, και οι αντιδράσεις εκ μέρους των εκπροσώπων είναι ποικίλες.

Ο κ. Δημήτρης Χαλέβας, έφορος κολύμβησης του ΝΟΒΑ, επεσήμανε: «Ο ΝΟΒΑ είχε στο σύνολο 400 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 25 ετών, που απασχολούνταν σε τμήματα κολύμβησης, πόλο, συγχρονισμένης ή τεχνικής κολύμβησης και καταδύσεων. Περισσότερα από τα μισά μπορούν ώς το Μάρτιο να προπονούνται στην κλειστή πισίνα του ΕΑΚ, όμως περίπου 140 παιδιά -της προαγωνιστικής και της αγωνιστικής, αλλά και του πόλο- πρέπει να μεταφερθούν στη Νέα Ιωνία».

Ποιος είναι ο λόγος που φτάσαμε ώς εδώ; Ο ίδιος υποστηρίζει: «Το κολυμβητήριο θεωρείται κοστοβόρο για το Δήμο. Ο μέσος όρος θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες κυμαίνεται περίπου στα 47.000 ευρώ μηνιαίως. Τα σωματεία προσπαθούν να βρουν μια λύση και θα καταθέσουν πρόταση στο Δήμο Βόλου, ώστε να αλλάξει ο τρόπος θέρμανσης με άλλους, εναλλακτικούς και να μειωθεί το κόστος περίπου στο 80%. Ελπίζουμε αυτό να γίνει φέτος το καλοκαίρι».

Σίγουρο θεωρείται πως θα επηρεαστεί η απόδοση των αθλητών, καθώς δεν είναι ό,τι καλύτερο, να αλλάζουν περιβάλλον εν μέσω προπονήσεων. «Οπωσδήποτε θα επηρεαστεί η απόδοση των αθλητών, καθώς στην ανοιχτή του ΕΑΚ προπονούνταν 6-8 άτομα σε κάθε διαδρομή και τώρα θα πρέπει να προπονούνται 15-17 άτομα σε κάθε διαδρομή. Αυτή η μεταβολή γίνεται σίγουρα εις βάρος της ποιότητας, τη στιγμή που ο αθλητισμός πρέπει να προστατευθεί από την Πολιτεία, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να προστατέψει τα παιδιά από τους σημερινούς κινδύνους που ελλοχεύουν», κατέληξε ο κ. Χαλέβας.

Φανερά εξοργισμένοι είναι οι αρμόδιοι του ΟΕΑ/ΝΑΒ με το πρόγραμμα των διαδρομών, που τους κοινοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Οι ίδιοι δήλωσαν στη «ΘτΔ»: «Θα κάνουμε έγγραφη διαμαρτυρία για τις διαδρομές, που μας κοινοποίησαν, εκτός και αν δεχτούν να ξανασυζητήσουμε το πρόγραμμα. Η κατανομή των διαδρομών είναι τελείως άσχετη με τις ανάγκες του εκάστοτε συλλόγου. Θέλουν να «στραγγαλίσουν» την ομάδα μας. Μας έχουν παραχωρήσει μόλις μία διαδρομή για την αγωνιστική, ενώ είμαστε ο σύλλογος με τους περισσότερους αθλητές και τις περισσότερες διακρίσεις. Είναι δυνατόν να τοποθετούν αθλητές από 12-17 ετών όλους μαζί σε μία διαδρομή, σε ώρες αγωνιστικής;».

Στο Βόλο δραστηριοποιούνται στα αθλήματα της πισίνας ο ΝΟΒΑ, ο ΟΕΑ/ΝΑΒ, ο ΟΥΚΒ, η Νίκη και ο Ολυμπιακός Βόλου. Όλοι οι σύλλογοι από τη μια μεριά δυσαρεστήθηκαν με το κλείσιμο της 50αρας πισίνας, αλλά από την άλλη δείχνουν κατανόηση στα προβλήματα, που ταλανίζουν το κολυμβητήριο του ΕΑΚ.

Ο προπονητής του ΟΥΚΒ, κ. Τάσος Μαρινάγης, υποστήριξε: «Το σημαντικό είναι πως δεν χωράμε πλέον σε δύο πισίνες και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του μαζικού αθλητισμού. Ο ΟΥΚΒ αριθμεί 250 αθλητές, εκ των οποίων οι 120 βρίσκονται σε αγωνιστική κατάσταση. Οι 100 του πόλο από σήμερα μεταφέρονται στο κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας».

Φανερά προβληματισμένος για την προετοιμασία των αθλητών υποστήριξε: «Ξεκινάμε τα πρωταθλήματα, οι απαιτήσεις είναι υψηλές, κυνηγάμε οπωσδήποτε μετάλλιο και η προετοιμασία είναι ελλιπής. Δεν ξέρω σε τι να ελπίζω. Όσο το συντομότερο ανοίξει το κολυμβητήριο, τόσο το καλύτερο για εμάς. Ελπίζουμε το Μάρτιο να επιστρέψουμε στο ΕΑΚ. Ευτυχώς τα παιδιά δεν έχουν ζοριστεί ακόμα».

Το θέμα που περισσότερο τον ανησυχεί, είναι πως «του χρόνου η χρηματοδότηση θα είναι ακόμη μικρότερη, έτσι θα πρέπει σύντομα να βρεθεί μια λύση εκ μέρους του Δήμου Βόλου για την ανοιχτή πισίνα 50 μ. του ΕΑΚ. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κολυμβητήρια, που έκλεισαν λόγω της κρίσης. Υπάρχουν όμως και κολυμβητήρια, που λειτουργούν. Και αυτό οφείλεται στο σωστό προγραμματισμό των εκάστοτε δήμων. Πέρσι με το παγκόσμιο πρωτάθλημα καταφέραμε να φέρουμε πάρα πολλά παιδιά στο κολυμβητήριο. Τώρα τι θα τα κάνουμε; Θα τους πούμε να αλλάξουν άθλημα; Εύχομαι σύντομα να αγχωθεί και ο Δήμος, διότι μέχρι στιγμής μόνο εμείς αγχωνόμαστε», κατέληξε ο κ. Μαρινάγης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το