Κόσμος

Η κακή «χημεία» των Γάλλων με τον Κάμερον πέρασε από τον Σαρκοζί στον Ολάντ

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό, τα χρόνια που ήταν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αφού σε αρκετές Συνόδους Κορυφής περιορίζονταν στα απολύτως απαραίτητα.

Την ίδια γραμμή φαίνεται ότι ακολουθεί και ο Φρανσουά Ολάντ, αφού στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ σνόμπαρε τον Κάμερον.

Όπως αναφέρει ο Guardian στη διάρκεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεων που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης ο Κάμερον συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, και τους δύο προέδρους της ΕΕ, τον Μανουέλ Μπαρόζο της Κομισιόν και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι του Συμβουλίου.

Στη συνάντηση επρόκειτο να λάβει μέρος και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, τον αναζήτησε ο Βαν Ρομπάι στο τηλέφωνο, μάταια όμως.

«Ο Ολάντ δεν απαντούσε ούτε στο κινητό του» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Πάντως, το Παρίσι διέψευσε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση είχε κληθεί και ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε θέσεις μάχης από νωρίς…

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους ότι το ποσό που προβλεπόταν για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του Νοεμβρίου, ήταν «πολύ υψηλό» και πρέπει να μειωθεί.

«Για να μιλήσω ευθέως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε εμάς, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες», επισήμανε. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει «να βρουν αποδοτικούς τρόπους και να διασφαλίσουν ότι θα ξοδεύουμε χρήματα με σύνεση» συνέχισε.

Στην απέναντι πλευρά, ο Φρανσουά Ολάντ, αν και δεν απέρριψε τη πιθανότητα περικοπών, προ ημερών προειδοποιούσε εμμέσως τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην μονοπωλήσει τη Σύνοδο προβάλλοντας αιτήματα περικοπών χωρίς να δεχτεί να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις και από το μέρος του και άρα οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο -το δεύτερο εντός τριών μηνών.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η πιέσεις για περικοπές δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μέχρι ενός σημείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το