Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ζητούν ειδική συνεδρίαση για τη διαχείριση νερών

Από τη ΔΕΥΑΜΒ, μέλη της Κίνησης Πολιτών
Από τη ΔΕΥΑΜΒ, μέλη της Κίνησης Πολιτών

 

Μέλη της Κίνησης Πολιτών, που απαιτούν να μην υπάρξει σύνδεση περιοχών όπως η Πορταριά με το αποχετευτικό δίκτυο, να μην τοποθετηθούν υδρόμετρα, χλωριωτές και να μην δημιουργηθούν υποδομές, ώστε ο Βόλος να εκμεταλλευτεί νερά από τις πηγές του ορεινού όγκου του Πηλίου, απαίτησαν χθες με τη συμμετοχή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, να ανακοινωθεί ημερομηνία ειδικής συνεδρίασης, όπου θα συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των νερών από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι όλο το πρόγραμμα δράσης της ΔΕΥΑΜΒ θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο η δήλωση δεν ικανοποίησε τα μέλη της Κίνησης Πολιτών και ανακοινώθηκε ότι στο επόμενο συμβούλιο θα υπάρξει κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Ο δήμαρχος διέψευσε τους κατοίκους που κατήγγειλαν ότι δεν συναντήθηκε μαζί τους καθώς παρουσιάστηκαν επαφές που πραγματοποιήθηκαν με όλα τα τοπικά συμβούλια των περιοχών του ενιαίου Δήμου Βόλου, ενώ οι εκπρόσωποι της Κίνησης δεν «αναγνώρισαν» ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ στο δημαρχείο, μετά από σειρά αιτημάτων που οι ίδιοι είχαν θέσει.

Ο δήμαρχος για μια φορά επανέλαβε ότι ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ δεν πρόκειται να υπάρξει και τόνισε ότι  τόσο η Επιχείρηση, όσο και η Δημοτική Αρχή συνομιλούν συνεχώς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των χωριών, δηλαδή τα τοπικά συμβούλια, τα οποία δεν ανήκουν στη δική του παράταξη.

«Οι τοπικές κοινωνίες έχουν εκλέξει συμβούλια με απλή αναλογική, με τα οποία συζητούμε. Στη δημοκρατία οι κοινωνίες εκπροσωπούνται θεσμικά» είπε και τόνισε ότι στην ημερίδα της ΔΕΥΑΜΒ τέθηκαν όλα τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού, αλλά οι εκπρόσωποι της Κίνησης δεν θέλησαν να τοποθετηθούν.

Όπως σημείωσε, τα περισσότερα θέματα που θίχθηκαν στην ημερίδα για τη διαχείριση του νερού έχουν δρομολογηθεί καθώς με βάση τα πορίσματα χαράχθηκε ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο δήμαρχος άφησε καθαρά να εννοηθεί, ότι ενώ τα προβλήματα της Κίνησης αφορούν άρνηση καταβολής τελών για τις παροχές της ύδρευσης και της αποχέτευσης, υπάρχει από την πλευρά της μετατόπιση της συζήτησης στην υποτιθέμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία δεν υφίσταται ως ζήτημα.

Κατηγόρησε τα μέλη της Κίνησης ότι επιδιώκουν συνεχώς την απαξίωση της ΔΕΥΑΜΒ και απευθυνόμενος στο σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε: «Πρέπει να προστατέψουμε τη ΔΕΥΑΜΒ και δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε την απαξίωση. Στοχοποιείται συνεχώς από όσους δεν βρίσκουν έδαφος να τοποθετηθούν για διάφορα ζητήματα, από την ώρα που έκλεισε κάθε θέμα για την ιδιωτικοποίηση. Η ΔΕΥΑΜΒ είναι η μόνη που συμμετέχει από όλη τη χώρα ενεργά στο ευρωπαϊκό δίκτυο για τη μη ιδιωτικοποίηση των νερών. Κάποιοι θέλουν να χαίρονται ακτές καθαρές, αλλά να είναι οι μόνοι που δεν θα συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο για την προστασία τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν ακραία ιδιοκτησιακή αντίληψη για το νερό. Επιτέλους, κάτω τα χέρια από τη ΔΕΥΑΜΒ. Εμείς είμαστε όλοι περαστικοί, ενώ η ΔΕΥΑΜΒ θα μείνει γιατί είναι μια επιχείρηση της πόλης και όχι κανενός τρίτου» είπε.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι έχει συνομιλήσει και πριν λίγες ημέρες με τους εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών στους οποίους εξήγησε ότι μεγάλη συζήτηση για όλα τα θέματα της ΔΕΥΑΜΒ θα γίνει μόλις είναι έτοιμη η νέα υπηρεσιακή διοίκηση, που άλλαξε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης.

«Υπάρχουν πολλά θέματα να συζητηθούν στο συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΜΒ και θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα ζητήματα που θέτουν οι κάτοικοι είναι επιλεκτικά και επιλεκτικά δεν μπορούμε να συζητήσουμε τόσο μεγάλα θέματα, παρά μόνο ολοκληρωμένα. Όλοι πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, να πάρουμε καθαρές θέσεις και να ισχυροποιήσουμε τη ΔΕΥΑΜΒ», δήλωσε.

Όπως είπε η συζήτηση θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε να μέλη της Κίνησης Πολιτών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το