Photo Gallery, Τοπικά

Ευρωπαϊκή συνάντηση με αποκριάτικο χρώμα

30 εκπαιδευτικοί από οχτώ χώρες στα 16ο - 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου
30 εκπαιδευτικοί από οχτώ χώρες στα 16ο – 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου

Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινήθηκαν χθες τα σχολεία στη Μαγνησία. Στα 16ο και 30ό Δημοτικά το «παρών» έδωσαν 30 εκπαιδευτικοί από οκτώ διαφορετικές χώρες, όπου παρουσίασαν τα δικά τους έθιμα για τις Αποκριές, με τους μαθητές να συμμετέχουν και να ενθουσιάζονται.

Το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου συμμετέχει σε πρόγραμμα Comenius που αναφέρεται στη διατήρηση και φροντίδα των πολιτισμικών εθίμων, καθώς και την ανάδειξή τους σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό από την περασμένη Τετάρτη βρίσκονται στο Βόλο 30 εκπαιδευτικοί από σχολεία, όπως της Ιρλανδίας, της Ουαλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας.

Οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν διάφορα ιστορικά τοπόσημα της περιοχής, πολιτιστικούς χώρους, γνώρισαν από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα, μυήθηκαν στην ελληνική διδασκαλία.

Χθες στο σχολείο πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις με διοργανωτές τα 16ο-30ό Δημοτικά Βόλου, όπου αναβίωσαν διάφορα έθιμα, τοπικά αλλά και διεθνή.

Οι ξένοι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν δρώμενα από τις χώρες τους, επικοινώνησαν στην αγγλική γλώσσα με τους μαθητές, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων παρουσιάστηκε από την κάθε χώρα ο παραδοσιακός τρόπος εορτασμού των Αποκριών.

Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν στους ξένους εκπαιδευτικούς τα τοπικά παραδοσιακά έθιμα της Αποκριάς.

Ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού κ. Πασχάλης Δήμου τόνισε πως στο Βόλο θα γίνει και ένας συντονισμός για τις επόμενες ενέργειες. Το σχολείο θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ουαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Τουρκία, ενώ υπογράμμισε την πολύ στενή συνεργασία που υπάρχει με το συστεγαζόμενο 1ο Δημοτικό.

Ένας από τους στόχους των εκδηλώσεων που στηρίζουν επίσης οι σύλλογοι γονέων και ο Δήμος Βόλου, είναι η ανάδειξη του σχολείου ως κυψέλης πολιτισμού και δράσης για τη γειτονιά.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με τις εκδηλώσεις, ενώ οι περισσότεροι είχαν ντυθεί ήδη με αποκριάτικες στολές.

Η «Θ» μίλησε και με δύο δασκάλους από την Ιταλία και την Τουρκία για τις εμπειρίες τους στην Ελλάδα. Ο κ. Ντίνο Αλόντζια από το Αγκριντέντο της Σικελίας τόνισε πως του έκανε εντύπωση η πολύ καλή οργάνωση των σχολείων και η θετική ανταπόκριση που είχε η παρουσία τους από τους μαθητές. Υπογράμμισε πως το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων είναι παρόμοιο και στην Ιταλία, όπου επίσης λειτουργούν ολοήμερα.

«Το σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ του δασκάλου και των μαθητών, να αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες μέσα στην εκπαίδευση» τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά ο κ. Ερντάλ Τζόσκουν, τουρκικής καταγωγής, τόνισε πως, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, οι εκπαιδευτικοί κάτω από αντίξοες συνθήκες καλούνται να διδάσκουν και τα καταφέρνουν χάρη στην εργασία τους, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα τις απαιτούμενες υποδομές, όπως σύγχρονα μέσα, υλικά, εργαστήρια.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη σημασία του προγράμματος είπε πως «είναι πολύ σημαντικό για την ανταλλαγή παραστάσεων και την πολιτισμική επικοινωνία. Με το πρόγραμμα δείχνουμε περισσότερο τις ομοιότητες που μας συνδέουν. Μέσα από την επικοινωνία μπορούμε να ξεπεράσουμε το διαχωρισμό που επιβάλλουν τα σύνορα και να έρθουμε πιο κοντά».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το