Photo Gallery, Πολιτική

Ευάγ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα θα τηρήσει το λόγο της απέναντι στους δανειστές της

«Θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή ανηλεώς» δηλώνει ο υπουργός στον Guardian

 

 

 

 


Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσει το λόγο της έναντι των εταίρων της παρείχε, μέσω της εφημερίδας Guardian, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί ανηλεώς».
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, που φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, έχει «φόντο» το πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο 2011-2015 για την αλλαγή της ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης, που παρουσιάστηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο την Παρασκευή.
Στόχος του σχεδίου είναι να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, να βελτιώσει αποφασιστικά την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, να εξαλείψει τη διαφθορά, ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των φορολογικών αρχών και την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων, να ενισχύσει την εθελούσια φορολογική συμμόρφωση μειώνοντας το κόστος για τους φορολογουμένους.
Το δημοσίευμα του Guardian έχει τίτλο: «Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια» και ο συντάκτης του σημειώνει: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφερε μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση χρέους – τώρα υπόσχεται καταστολή της φοροδιαφυγής».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Μια μάχη για την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης… μια μάχη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μια μάχη για την επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων».
«Έχει μεγάλη σημασία για μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και θα κρατήσουμε το λόγο μας. Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσουμε το λόγο μας» επισημαίνει.
Η εφημερίδα σημειώνει το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καταγράφει το σχόλιο του ίδιου του κ. Βενιζέλου: «Είναι καθήκον μου απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνω ό,τι μπορώ».
Ειδικότερα για το θέμα της φοροδιαφυγής, η εφημερίδα σημειώνει: «Η φοροδιαφυγή – μια πρακτική που είναι τόσο παλιά, όσο και τα βουνά και η οποία θεωρείται απ’ όλους ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας – θα αντιμετωπιστεί ανηλεώς λέει ο Ευ. Βενιζέλος.

Συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών αναφέρει στην εφημερίδα: «Δεν θα κυνηγήσει τα μικρά ψάρια, θα κυνηγήσει τα μεγάλα και θα τιμωρηθούν όποιοι κι αν είναι».

Καθησυχαστικός ότι, παρά την κρίση που έχει ενσκύψει τις τελευταίες ημέρες στην ΕΕ, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι εξασφαλισμένες, εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».  «Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και για τη μεταβατική περίοδο είναι καλυμμένες. Εμείς, όμως, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να δείξουμε, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ότι είμαστε συνεπείς, αποτελεσματικοί και υπεύθυνοι», λέει. Σημειώνει ότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύουν την πολύ μεγάλη σημασία της απόφασης της 21ης Ιουλίου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τονίζει πως «οι αποφάσεις αυτές είναι ένα νεογνό που βρίσκεται τώρα στη θερμοκοιτίδα και βασική μας μέριμνα είναι να του επιτρέψουμε να αναπτυχθεί, προκειμένου να αποδώσει τους καρπούς που θέλουμε». Η ρευστότητα, που επικρατεί όμως, δείχνει ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν ραγδαία και γι’ αυτό η διαπραγμάτευση είναι λεπτή. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει πως «πρέπει να διεξάγεται με πολύ επαγγελματικό και προσεκτικό τρόπο, καθώς εμπλέκονται κράτη, διεθνείς θεσμοί και όλος ο διεθνής ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός τομέας. Όλοι, όμως, έχουν αντιληφθεί – και τώρα εκ των πραγμάτων το επιβεβαιώνουν – ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση του συνολικού προβλήματος. Υπό την έννοια αυτή, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους. Αυτό είναι ένα σημαντικό επιχείρημα, που με προσεκτικό και λελογισμένο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».
«Αν δε δώσουμε λύσεις, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, όχι μόνον οικονομικά, αλλά συνολικά ως προοπτική», διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Για την υψηλή φορολογία αναφέρει ότι χρειάζεται απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα αυστηρότατος έλεγχος, καθώς και δικαιότεροι συντελεστές για τους πολίτες. Τονίζει ακόμη πως πρέπει να επισπευστούν οι φορολογικές και ποινικές δίκες, καθώς περίπου 3,2 δισ. ευρώ πρόστιμα δεν έχουν εισπραχθεί. Υπογραμμίζει ότι η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και σημειώνει πως «οποιαδήποτε επιδότηση τώρα, απλώς και μόνον για να συνεχίσει να υπάρχει μία προβληματική αντιπαραγωγική επιχείρηση ή καταστήματα που δεν πρέπει να λειτουργούν, θα υπονόμευε το μέλλον της οικονομίας».
Επιπλέον, σημειώνει πως η χώρα χρειάζεται λιγότερους επαγγελματίες της πολιτικής και περισσότερο επαγγελματισμό και επικρίνει τη ΝΔ και την Αριστερά πως πρεσβεύουν τη «δικαιοσύνη του οίκτου», όταν θίγονται τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων.
Τέλος, για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «πρέπει να γίνει ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Ήταν ένα κόμμα που εξέθρεψε συγκεκριμένες πολιτικές κατηγορίες και τα συμφέροντά τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το