Photo Gallery, Πολιτική

Επιμένει το δυσχερές οικονομικό κλίμα…

Η Φινλανδία λέει  ότι δεν θα μπλοκάρει το πακέτο για την Ελλάδα αλλά εξακολουθεί να απαιτεί εγγυήσεις

Βενιζέλος: Το αντόδοτο η άμεση υλοποίηση των όσων συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

 

 

Εντείνεται η νευρικότητα στις αγορές εκτινάσσοντας τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, στα προ της Συνόδου Κορυφής επίπεδα, καθώς η επιμονή των Φινλανδών για εγγυήσεις και η εντονότατη αντίδραση άλλων μελών της ευρωζώνης, που ζητούν ανάλογη μεταχείριση, προκαλούν ανησυχίες για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι η άμεση υλοποίηση των όσων συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι το αντίδοτο στην ύφεση που βαθαίνει, με απώτερο στόχο να έχει βγει η χώρα από τη κρίση το 2014 και πρόσθεσε: “Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που εφαρμόζεται τώρα μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, στόχος είναι στα μέσα του 2014 η χώρα να μπορεί αξιόπιστα να πει ότι έχει βγει από αυτή την εστία της κρίσης”.

 

Το κλίμα έδειξε να εκτονώνεται αρχικά, όταν ο Φινλανδός πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γύρκι Καϊτάνεν, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση, υπό το βάρος των πιέσεων του Βερολίνου που δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τους φιλανδικούς χειρισμούς καθώς δήλωσε: “Είπαμε στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη τους λόγους για τους οποίους αυτό είναι σημαντικό. Είναι μέρος της συμφωνίας της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι δεν θα αλλάξει. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε λύση. Είναι μία τεχνική λύση που λειτουργεί καλά, αλλά εάν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να βρούμε κάποιο άλλο”.

 

Ωστόσο, η φινλανδική πλευρά επανήλθε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μπλοκάρει το πακέτο για την Ελλάδα αλλά εξακολουθεί να απαιτεί εγγυήσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας να επανέρχεται με δηλώσεις στο Reuters και να ξεκαθαρίζει ότι: “Η διμερής συμφωνία Φινλανδίας- Ελλάδας για τη παροχή εγγυήσεων φυσικά και δεν μπορεί να μπλοκάρει το “πακέτο” διάσωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτούμε αυτή την εγγύηση”.

 

“Λάδι στη φωτιά” έριξαν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας και αντιπροέδρου του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε εγγυήσεις σε χρυσό και μετοχές. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν δήλωσε χαρακτηριστικά στο ARD: “Οι μελλοντικές δαπάνες στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού και μετοχές σε κρατικές βιομηχανίες”. Λίγο αργότερα αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αποτελούν επίσημη γερμανική θέση.

 

Η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε βουλευτές του κόμματός της, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για τη Φινλανδία.

 

 

Την ίδια στιγμή τα ελληνικά spreads εκτοξεύονταν στις 1.531 μονάδες για τα 10ετή ομόλογα, δηλαδή επιτόκιο 17,42%, ενώ για τα διετή το επιτόκιο έφτασε το 39,38%.

 

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds) έφτασαν τις 2.470 μονάδες βάσεις, ενώ το χρηματιστήριο της Αθήνας έπεσε κατά 3,15% με τις τράπεζες να γνωρίζουν απώλειες 6,56%.

 

Στη δημιουργία της βαριάς ατμόσφαιρας συνέβαλε εκ νέου η αυστριακή πλευρά που επιμένει στην ισότιμη μεταχείριση, εκτιμώντας ότι δεν διαφαίνεται λύση με την υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ να δηλώνει: “Όσον αφορά την παροχή εγγυήσεων, πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα μπορούν να στηρίξουν όλα τα κράτη μέλη και δεν το βλέπω να συμβαίνει προς το παρόν”.

 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε: “Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να φύγουμε από οποιοδήποτε ενοχλητικό και προσβλητικό αίτημα για παροχή ας πούμε εμπραγμάτων εγγυήσεων για ένα πολύ μεγάλο ποσό που ταυτίζεται ονομαστικά με το ποσό της βοήθειας που λαμβάνουμε από τους εταίρους και να πάμε σε μια συζήτηση η οποία στην πραγματικότητα έχει χρηματοοικονομικό χαρακτήρα”.

 

Τον προβληματισμό της ελληνικής πλευράς για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, συμμερίζεται η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι είναι υπό συζήτηση το εάν η συμφωνία Ελλάδας- Φινλανδίας είναι συμβατή με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το