Photo Gallery, Τοπικά

Επενδύσεις 10 εκατ. Ε στο Βόλο από το ΕΣΠΑ

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη επισκέφθηκε χθες ο Δήμαρχος

Από τη χθεσινή επίσκεψη του Δημάρχου κ. Π. Σκοτινιώτη στα έργα που εκτελούνται στο Δήμο

 

Έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε σε φάση δημοπράτησης επισκέφθηκε χθες ο Δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης.

Τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί, ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και ο Δήμος προετοιμάζεται για κατάθεση νέων προτάσεων.

Χθες έγινε επίσκεψη στα έργα αποφόρτισης ομβρίων στον Κραυσίδωνα, στις  πλατείες Νέου Δέλτα και Ξηροκάμπου, στον ποδηλατόδρομο από τις Αλυκές μέχρι το Τελωνείο και στην πλαζ των Αλυκών.

 

Ο κ. Σκοτινιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλατείες, στο Νέο Δέλτα και τον Ξηρόκαμπο, θα είναι έτοιμες πριν τη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσής τους, περίπου το Σεπτέμβριο.

Είναι δύο έργα, είπε ο Δήμαρχος, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την περιοχή της Νέας Ιωνίας και μάλιστα στην πλατεία του Νέου Δέλτα προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ώστε να φωτίζεται αυτόνομα.

Η δαπάνη διαμόρφωσης των δύο πλατειών συνολικά ανέρχεται σε 381.719,53 ευρώ.

«Αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων, έργων υποδομής και αστικών αναπλάσεων αξιοποιώντας όποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μπορούμε. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο το ΕΣΠΑ» δήλωσε ο κ. Πάνος Σκοτινιώτης.

Επίσης, επίσκεψη έγινε στο έργο αποφόρτισης του Κραυσίδωνα από τα όμβρια του αστικού ιστού, που θα προστατεύσει ιδιαίτερα τις δύο πολύπαθες συνοικίες των Αγ. Αναργύρων και του Παλαιού Λιμεναρχείου. Το έργο είναι προωθημένο και θα είναι δυνατό να παραδοθεί το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Αυτή την περίοδο δημιουργείται η δεξαμενή στο Παλαιό Λιμεναρχείο, η οποία θα δέχεται τα όμβρια όταν υπερφορτώνονται οι αγωγοί. Ο κ. Σκοτινιώτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό που υπάρχει για το γεγονός ότι θα πρέπει για δέκα περίπου ημέρες να κλείσει ένα τμήμα της οδού Λαρίσης, από τον ανισόπεδο κόμβο των Αθηνών μέχρι την Αλαμάνας και η Δημοτική Αρχή εξετάζει ποιος θα πρέπει να είναι ο καλύτερος χρόνος, στα τέλη Ιουνίου ή το Σεπτέμβριο.

Το έργο αποφόρτισης του χειμάρρου Κραυσίδωνα από όμβρια ύδατα του αστικού ιστού και συλλογής –  εκτροπής – εκβολής αυτών στη θάλασσα, έχει συμβατικό αντικείμενο 2.683.589,42 ευρώ.

Το κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής επισκέφτηκε και την περιοχή που θα γίνει η ανάπλαση και η δημιουργία νέου ποδηλατοδρόμου «με εντελώς άλλες προδιαγραφές» όπως είπε ο κ. Σκοτινιώτης, από την πλατεία Τελωνείου μέχρι την πλαζ των Αλυκών. «Είδαμε τα τεχνικά προβλήματα και θα εξετάσουμε πώς θα ξεπεραστούν, ενώ είδαμε και άλλες περιοχές που θα προτείνουμε για νέες πλατείες. Θα καταλήξουμε σύντομα και θα τα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε ο Δήμαρχος Βόλου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση για το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από την πλατεία Τελωνείου μέχρι την πλαζ των Αλυκών, με συμβατικό αντικείμενο 1.260.241 ευρώ

Στην πλαζ των Αλυκών, τέλος, ο κ. Σκοτινιώτης είπε ότι οι εργασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και σύντομα θα αλλάξει εντελώς η εικόνα της. Παράλληλα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανατεθεί σε μειοδότη, εάν υπάρξει ενδιαφέρον, για τη διαχείρισή της.

Όσον αφορά στην ανάπλαση της πλ. Ευαγγελίστριας, ο κ. Σκοτινιώτης ανέφερε ότι αναμένονται οι αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού για να προχωρήσουν οι εργασίες, αφού εξασφαλιστούν όλες οι νόμιμες άδειες. «Με τις επιμέρους και όλα αυτά που έχουν και γίνει και θα αξιολογηθούν, θα υπάρξει η δυνατότητα να προχωρήσει το έργο, που θα το καμαρώνουν οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας και θα το χαίρονται ειδικά όσοι έχουν προσφυγικές ρίζες», κατέληξε ο Δήμαρχος Βόλου.

 

Το ΕΣΠΑ

Ο Δήμος Βόλου αξιοποιεί κονδύλια του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για έργα και μελέτες που στοχεύουν στη βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Από το ποσό αυτό, τα 5.480.000 ευρώ αφορούν συμβασιοποιημένα έργα, τα οποία ήδη εκτελούνται ή πρόκειται να αρχίσει άμεσα η υλοποίησή τους και τα 4.370.000 ευρώ αφορούν έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης.

Ειδικότερα, στα συμβασιοποιημένα έργα, εκτός των παραπάνω, περιλαμβάνονται επίσης, η αναβάθμιση της πλατείας Ευαγγελιστρίας, με συμβατικό αντικείμενο 566.278,21 ευρώ, η αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, με συμβατικό αντικείμενο 560.080,64 ευρώ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αναθεώρηση και επέκταση του ΓΠΣ του ΠΣ Βόλου, με συμβατικό αντικείμενο 27.784,48 ευρώ.

Στα ενταγμένα και υπό δημοπράτηση έργα περιλαμβάνονται:

α) Η κατασκευή του 7ου 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας στα Μελισσιάτικα, προϋπολογισμού 1.670.000 ευρώ. Δημοπρατείται στις 7 Ιουλίου.

β) Η κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς στην Άλλη Μεριά, προϋπολογισμού 1.819.160 ευρώ. Δημοπρατείται στις 12 Ιουλίου.

γ) Η αποπεράτωση της αίθουσας Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

δ) Η μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας, προϋπολογισμού 121.933 ευρώ.

στ) Η μελέτη αναθεώρησης και επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νέας Αγχιάλου, προϋπολογισμού 259.603 ευρώ.

Στο μεταξύ, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου έχουν ήδη προετοιμάσει νέες προτάσεις που θα υποβληθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ, τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα, στο ΕΣΠΑ του ΥΠΕΚΑ ο Δήμος Βόλου επιδιώκει να εντάξει τη χρηματοδότηση πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, η οποία αφορά τα 3ο και 5ο Λύκεια Βόλου, το πρώην συγκρότημα Πολυκλαδικού και το 5ο Γυμνάσιο Βόλου και προβλέπει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της θέρμανσης, όπως αλλαγή κουφωμάτων, μονώσεις, σκίαστρα και χρήση της γεωθερμίας.

Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να καταθέσει και νέα πρόταση ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων, με σκοπό τη διαμόρφωση πλατειών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του νέου Δήμου.

Σημειώνεται ότι πέραν των έργων αυτών, ο Δήμος Βόλου αξιοποιεί και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων.

 

ΚΑΤ. ΤΑΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το