Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Επαιτεία: Ένα οργανωμένο έγκλημα

Επενδύουν με κέρδη στον οίκτο των πολιτών


 

 

Η εικόνα των ανθρώπων που κάθονται ώρες ολόκληρες με ένα πλαστικό ποτηράκι στο χέρι, έξω από δημόσιες υπηρεσίες, σε φανάρια, σε στάσεις λεωφορείων, στο νοσοκομείο και όπου αλλού μπορεί να διέρχεται κόσμος, είναι από τις πλέον συνήθεις σε κάθε σημείο της πόλης…

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Είναι μία καθημερινότητα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Λάρισα, Γιάννενα, Πάτρα, αλλά και στο Βόλο. Περπατώντας κανείς στις κεντρικές οδούς της πόλης, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Παιδιά στα φανάρια, γυναίκες στα πεζοδρόμια, άντρες ανάπηροι. Όλοι κάνουν επίκληση στο συναίσθημα. Εξάλλου, το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις, κυρίως επειδή η επίκληση στον οίκτο αποτελεί ισχυρό «όπλο».

Δύο χρόνια πριν, Απρίλιος του 2009, πριν το Πάσχα, καταγράφηκε υπερδραστηριότητα των κυκλωμάτων, που εισάγουν και εκμεταλλεύονται επαίτες. Πιάστηκαν δύο Ρουμάνοι, οι οποίοι ταξίδευαν σε περιοχές όπου ζούσαν Ρουμάνοι Ρομά και εντόπιζαν ανάπηρους και ανηλίκους, είτε αρτιμελείς, είτε με εμφανείς δυσμορφίες.

Με αφορμή το φετινό Πάσχα, η επαιτεία έχει την τιμητική της με δεκάδες άτομα να επαιτούν καθημερινά στο Βόλο. «Πρόκειται τουλάχιστον για τριάντα επαίτες, ενώ είναι κι άλλοι που πηγαινοέρχονται Βόλο- Λάρισα. Πλέον το πρόβλημα είναι τεράστιο στην πόλη. Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τονίζει η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων, Κατερίνα Μπαρμπουδάκη.

Ο Δημήτρης Κατσίκας, αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει σαφής αριθμός. Συνεχώς τα νούμερα μεταβάλλονται. Επίσης δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια ηλικία, φύλο ή τυχόν ιδιαιτερότητες. Ο κόσμος εναλλάσσεται συνεχώς».

Τα περισσότερα «ανοιχτά χέρια» είναι παιδικά. Δυο παιδικά μάτια που σε κοιτούν και παρακαλάνε για οίκτο και ένα ανοιχτό χέρι που παρακαλά για χρήμα. «Εκθέτουν τα παιδιά, γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να μαζέψουν χρήματα. Όπως και οι ανάπηροι. Βέβαια, πολλές φορές έχουμε δει αναπήρους, να σηκώνονται από το αναπηρικό καρότσι και να περπατάνε ή να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πατερίτσες. Κάνουν ό,τι είναι δυνατό, για να συγκινήσουν και να αποσπάσουν μερικά ευρώ», λέει η κ. Μπαρμπουδάκη.

Πολλές φορές οι συμπολίτες αντί να δώσουν χρήματα στα παιδιά, προτιμούν να τους πάρουν κάτι να φάνε, όμως εκείνα αρνούνται. «Αυτό είναι αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, δεν πεινάνε. Σε καμία περίπτωση. Απλώς βγάζουν μεροκάματο. Είναι το επάγγελμά τους αυτό», διευκρινίζει η ίδια και προσθέτει πως «πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα, που εκμεταλλεύεται ανήμπορα παιδιά. Οι περισσότεροι είναι Βούλγαροι, ενώ ζουν σε συνθήκες καταυλισμού. Πίσω από την Υπηρεσία Καθαριότητας και πίσω από την Υπηρεσία Πρασίνου».

Μέχρι να εγκατασταθούν όμως, ακολουθούν ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο. «Αρχικά ερχόντουσαν με τρένο από τη Βουλγαρία και κάποιοι σταματούσαν στη Λάρισα, ενώ οι υπόλοιποι συνέχιζαν για Βόλο. Σήμερα, και από τότε που η Βουλγαρία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετακινούνται πολύ πιο εύκολα, με τα αυτοκίνητά τους. Άλλωστε, δεν είναι παράνομο, να βρίσκονται στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, οι μετακινήσεις τους είναι μαζικές, με βαν έξι ή οκτώ θέσεων,» τονίζει ο κ. Κατσίκας.

Ο ίδιος υποστηρίζει, πως δεν έχει αποδειχθεί πως είναι κύκλωμα. «Παλαιότερα είχαμε εξετάσει την περίπτωση, να είναι κύκλωμα, όμως δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από τις έρευνες. Είναι κάτι αντίστοιχο με τους Ρομά της Βουλγαρίας. Για παράδειγμα, προ λίγων ημερών με τη διαδικασία του αυτόφωρου προσήχθη στην Αστυνομική Διεύθυνση μία γυναίκα, αλλοδαπή, υπήκοος Βουλγαρίας, γεννηθείσα το ’65. Συνελήφθη μεταξύ Ιωλκού και 28ης οκτωβρίου, είναι γνωστό ότι εκεί κάθεται συνήθως η συγκεκριμένη. Τώρα η υπόθεσή της έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης».

Πώς συμπεριφέρονται στην πόλη; «Πέρα από το να επαιτούν, συνηθίζουν να ψάχνουν στους κάδους, για ό,τι μπορεί να τους φανεί χρήσιμο, εργαλεία, ρούχα, παπούτσια, οτιδήποτε. Εξάλλου, ψάχνουν και στους κάδους, που βρίσκονται έξω από τα σούπερ μάρκετ, για να βρουν ληγμένα τρόφιμα ή ό,τι άλλο μπορεί να μη χρειάζεται το συγκεκριμένο μάρκετ. Αυτή η συμπεριφορά είναι τρόπος ζωής», διευκρινίζει ο Αστυνομικός Διευθυντής.

Επίκειται κάποια επιχείρηση για την εξάλειψη της επαιτείας από την πλευρά της Αστυνομίας; «Εντείνονται οι έλεγχοι καθημερινά αλλά και ενόψει Πάσχα. Εξάλλου, αναμένεται μεγάλη αύξηση του φαινομένου αυτές τις μέρες».

Τι πρέπει να γίνει στο μέλλον για την αντιμετώπιση του προβλήματος; «Πρέπει να παρέμβει η αστυνομία, κανείς άλλος δεν είναι περισσότερο αρμόδιος. Αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι βρίσκονται ίσως παράνομα στη χώρα, τότε σίγουρα μόνο η αστυνομία μπορεί να διευθετήσει το ζήτημα. Όσον αφορά στις δράσεις των συμπολιτών μας, πρέπει να τους αποτρέπουμε να δίνουν χρήματα στους επαίτες, πρέπει να πάψουμε να καλλιεργούμε το συγκεκριμένο φαινόμενο», καταλήγει η κ. Μπαρμπουδάκη.

Τις προάλλες ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Π. Πελεκάνος που απευθύνθηκε στην Εισαγγελία, δήλωσε ότι οι πρόχειροι καταυλισμοί που στήνουν οι Βούλγαροι στην πόλη, «κρύβουν» πολλές πληγές, με κυρίαρχη την πορνεία ανήλικων κοριτσιών, που το πρωί πωλούν χαρτομάντιλα στα φανάρια και το βράδυ εκδίδονται από τα κυκλώματα.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ερώτηση Β. Μεταξά και βουλευτών του ΚΚΕ για τη στήριξη των μελισσοκόμων

Να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας και να ληφθούν μέτρα για τη…

6 Δεκεμβρίου 2023

Παραπίσω…

Νέα τροπολογία δίνει νέα παράταση έως 30 Ιουνίου 2024 για την κατάθεση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης…

6 Δεκεμβρίου 2023

Απόψεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η διαβούλευση για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη του Αλμυρού. Η…

6 Δεκεμβρίου 2023

Φορτσάρει

Τρέχει και δεν φτάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε προτού συμπληρωθεί η πενταετία, που…

6 Δεκεμβρίου 2023

Επιτέλους

Βαριά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε δύο εισπρακτικές από το υπουργείο Ανάπτυξης με το συνολικό ύψος τους…

6 Δεκεμβρίου 2023

Οι διαδικασίες για τον φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων στο επίκεντρο σεμιναρίου που υλοποίησε ο ΣΘΕΒ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο του ΣΘΕΒ: «Οι φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων» με τη συμμετοχή…

6 Δεκεμβρίου 2023