Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Διαψεύδουν τα σενάρια αναδιάρθρωσης

«Δεν έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους η ελληνική Κυβέρνηση», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

 

 

 

 

Στη διάψευση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση για το σύνολο του χρέους της χώρας προχώρησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην επιστροφή στις αγορές, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Όσον αφορά στο θέμα της υστέρησης των εσόδων, ζήτημα που έθεσε ο κ. Στρος Καν κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως θα χρειαστούν 18 μήνες για να αναδιοργανωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

 

 

Ειδικότερα, τη θέση του ΔΝΤ ότι αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος, διαβίβασε ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος – Καν στον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου.

«Δεν το συζητούν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Έχω κουρασθεί να το λέω. Δεν παίζει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Στρος – Καν χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και επανέλαβε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έθεσε το θέμα της υστέρησης των εσόδων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, όπως έκανε και στις επαφές του με αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου που συνάντησε το Σάββατο, ότι απαιτείται χρόνος, τουλάχιστον 18 μήνες, για να υλοποιηθούν οι σημαντικές αλλαγές, που κρίνονται αναγκαίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά το καλοκαίρι θα βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος και των πρώτων θετικών εξελίξεων, αλλά και ως απόρροια της εισόδου και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις πιέσεις των αγορών στην ευρωζώνη.

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για να ανοίξουν οι αγορές και διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες, όπως το έκαναν και άλλες χώρες στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, και να υπάρξει κάποια καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESF).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν η πορεία του προγράμματος και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία εμφανίζονται παρότι, όπως είπε, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ φέρεται να εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την έως τώρα προσπάθεια, η οποία, όπως -σύμφωνα με πληροφορίες- επισήμανε, διέρχεται την πιο δύσκολη φάση πολιτικά, καθώς τα μέτρα προκαλούν αναμενόμενες αντιδράσεις, χωρίς να έχουν αρχίσει ακόμη να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως ανάλογη ήταν η εξέλιξη και με προγράμματα σε άλλες χώρες στο παρελθόν.

 

Ο πρόεδρος της ΕΕ

Μια ακόμη διάψευση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ήρθε από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι την Κυριακή. Το θέμα δεν είναι στην «ημερήσια διάταξη» τόνισε.

«Το θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι» δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι απαντώντας στις φήμες που θέλουν την Αθήνα να ξεκινά διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για να μειώσει το ύψος των χρεών της.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει γιγαντιαίες προσπάθειες και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αυτές» πρόσθεσε, μιλώντας σε κοινή εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού TV5 Monde, του ραδιοφωνικού σταθμού RFI και της εφημερίδας Le Monde.«Το αποτέλεσμα μιας αναδιάρθρωσης μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις θετικές», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΕΕ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το ότι δεν δίνεται «αρκετός χρόνος» στην Ελλάδα ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

 

Δεν βοηθά τη χώρα

η συζήτηση περί

αναδιάρθρωσης

Η δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δεν βοηθά τη χώρα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους σε συνεννόηση με την Ευρώπη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε εκ νέου από την Ουάσινγκτον τις σχετικές εικασίες, τονίζοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει.

Ανάλογη διάψευση ήλθε και από τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Ωστόσο τα δημοσιεύματα και τα σενάρια επιμένουν…

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε εκτενώς στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το πρόγραμμα με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών, ανά υπουργείο, θα ενσωματωθούν σε ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με νομοσχέδιο στην Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό».

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος, και ζήτησε «να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά την κυβερνητική, και ότι ο ίδιος «κρίνεται από τους Έλληνες πολίτες και, βεβαίως, ανά πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργό».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να πάει στον τοίχο. Να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει». Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρουσθεί με τα συμφέροντα που την αντιμάχονται και τις λαϊκίστικες φωνές, και θα κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα για τον οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί, και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος, ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι. «Μας εκπλήξατε όλους με όσα πετύχατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» φέρεται να είπε ο κ. Γκάιτνερ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ένας 84χρονος ζει στο… πουθενά κι έχει για παρέα ένα άλογο

Ζει σ΄ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό στη βορειανατολική Γεωργία. Ο Irakli Khvedaguridze μένει στα βουνά του…

4 Ιουνίου 2024

Ηράκλειο: «Να κλειστεί όσο πιο βαθιά γίνεται» λέει για τον σύντροφο της πρώην γυναίκας του ο πατέρας της 3χρονης

Αποτροπιασμό προκαλούν τα σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπο και το σώμα του 3χρονου κοριτσιού που νοσηλεύεται…

4 Ιουνίου 2024

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ιδιοκτήτης του πίτμπουλ για την επίθεση σε μαλτέζ και σε 55χρονη

Εξηγήσεις ενώπιον της 3ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης έδωσε ο 36χρονος ιδιοκτήτης του πίτμπουλ, το οποίο…

4 Ιουνίου 2024

Πώς στήθηκε η «απάτη του αιώνα» με τα δικαιώματα ρύπανσης – Χάθηκαν δισ. ευρώ στην ΕΕ

Ένας απατεώνας με τα μάτια ανοιχτά θα βρει ευκαιρία να κερδίσει -λίγα ή πολλά- από…

4 Ιουνίου 2024

Θρίλερ με θάνατο 73χρονης σε κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο – Τι ερευνούν οι Αρχές

Τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Μυκόνου από τον ναυτικό πράκτορα…

4 Ιουνίου 2024

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι θα αλλάξει στην υπόθεση εάν νικήσουν οι Εργατικοί στις βρετανικές εκλογές – Η στάση Στάρμερ

Το βρετανικό κοινοβούλιο διαλύθηκε επισήμως την περασμένη Πέμπτη (30/5), ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης…

4 Ιουνίου 2024