Τοπικά

Ερώτηση Β. Μεταξά και βουλευτών του ΚΚΕ για τη στήριξη των μελισσοκόμων

Να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας και να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των μελισσοκόμων ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Μαγνησίας Βασίλης Μεταξάς, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν τα εμπόδια στη μελισσοκομική δραστηριότητα με σχετικές αποφάσεις των Δασικών Υπηρεσιών. Όλα αυτά τη στιγμή που ο νόμος ορίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιτρέπουν την τοποθέτηση των μελισσιών, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι (30 μέτρα από κατοικημένη περιοχή και 25 από δημόσιο δρόμο).
Παράλληλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, παρουσιάζοντας το όραμά του για τα δάση, ουσιαστικά προανήγγειλε ότι αυτά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα τα αναλάβουν μεγάλες εταιρείες, όπως οι ξυλοβιομηχανίες που θα είναι υπεύθυνες πέρα από την υλοτομία και για τη διαχείριση της βιομάζας με επιδότηση από το κράτος και εξασφαλισμένη κερδοφορία από την εμπορία ρύπων.
Οι παραπάνω εξελίξεις φέρνουν τους βιοπαλαιστές μελισσοκόμους σε ολοένα και πιο δυσχερή θέση και μάλιστα σε μια περίοδο που σε πολλές περιοχές της χώρας μετράνε τις πληγές τους από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ, της κυβέρνησης, των Περιφερειών και Τοπικών Διοικήσεων, που με τη ζυγαριά κόστους – οφέλους θυσιάζει την ανάγκη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας στον βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες μελισσοκόμους αυτά “απέχουν έτη φωτός” από την πλήρη κάλυψη των απωλειών, όπως η αποζημίωση των 70 ευρώ για τα μελισσοσμήνη, τη στιγμή που για την ανασύσταση ενός παραγωγικού μελισσιού το κόστος ξεπερνά τα 150 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η δαπάνη για τις μελισσοτροφές που απαιτούνται μέχρι την άνοιξη και μέχρι το μελίσσι να καταστεί παραγωγικό, ούτε η απώλεια της παραγωγής (μέλι κ.ά.) λόγω της καταστροφής.
Τέλος, η μείωση των μελισσότοπων, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών των τελευταίων ετών, έχει αναγκάσει τους μελισσοκόμους να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας.
– Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές μελισσοκόμοι στο 100% για την απώλεια του μελισσοκομικού κεφαλαίου και της παραγωγής τους.
– Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των μελισσοκόμων λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Οι Βουλευτές
Παφίλης Θανάσης
Γκιόκας Γιάννης
Δελής Γιάννης
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μαρίνος Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης”

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παραπίσω…

Νέα τροπολογία δίνει νέα παράταση έως 30 Ιουνίου 2024 για την κατάθεση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης…

6 Δεκεμβρίου 2023

Απόψεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η διαβούλευση για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη του Αλμυρού. Η…

6 Δεκεμβρίου 2023

Φορτσάρει

Τρέχει και δεν φτάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε προτού συμπληρωθεί η πενταετία, που…

6 Δεκεμβρίου 2023

Επιτέλους

Βαριά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε δύο εισπρακτικές από το υπουργείο Ανάπτυξης με το συνολικό ύψος τους…

6 Δεκεμβρίου 2023

Οι διαδικασίες για τον φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων στο επίκεντρο σεμιναρίου που υλοποίησε ο ΣΘΕΒ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο του ΣΘΕΒ: «Οι φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων» με τη συμμετοχή…

6 Δεκεμβρίου 2023

Αναπόφευκτο

Αύριο συναντιούνται στην Αθήνα ο Κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και πολλές οι…

6 Δεκεμβρίου 2023