Αθλητισμός

Ενδιαφέρον μόνο για τα πλέι οφ

Την τελευταία αγωνιστική θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τρεις ομάδες να παλεύουν για δύο θέσεις

 

 

Το ελληνικό πρωτάθλημα για την σεζόν 2010-2011 έχει ακόμη 90 λεπτά «ζωής», όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στα πλέι οφ. Άρης και Ολυμπιακός Βόλου θα δώσουν μάχη κόντρα σε Ξάνθη και Παναθηναϊκό αντίστοιχα, με φόντο την Ευρώπη, την ίδια στιγμή που Λάρισα και Αστέρας Τρίπολης ακολούθησαν τον δρόμο του Πανσερραϊκού.

Ο Πανσερραϊκός είχε ήδη υποβιβαστεί εδώ και καιρό και περίμενε τους άλλους δύο που θα πήγαιναν μαζί του στην Football League. ΑΕΛ και Αστέρας Τρίπολης δεν τα κατάφεραν και μια αγωνιστική πριν το τέλος αποχαιρέτησαν τη Σούπερ Λιγκ.

Οι μεν «βυσσινί» είχαν ελάχιστες ελπίδες, όμως εξανεμίστηκαν μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ με 3-2, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Αστέρα Τρίπολης, καθώς ηττήθηκε με 1-0 από τον Παναθηναϊκό και του χρόνου δεν θα παίζει στην μεγάλη κατηγορία.

Μετά λοιπόν απ’ αυτή την εξέλιξη, δεν υπάρχει κανέναν ενδιαφέρον στα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής, σ’ ότι αφορά στον υποβιβασμό.

Αντίθετα, γίνεται μεγάλη μάχη στα πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα συμμετέχουν σίγουρα σ’ αυτή την διαδικασία, όμως η τέταρτη θέση δεν είναι ακόμη δεδομένη. Ο Άρης, με τον Σάκη Τσιώλη στον πάγκο δεν σταματά να παίρνει νίκες και πλέον έχει κάθε δικαίωμα να κάνει όνειρα για Ευρώπη.

Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν τέσσερα συνεχόμενα τρίποντα στο πρωτάθλημα και από τα όρια της ζώνης του υποβιβασμού, έχουν φτάσει μια ανάσα από την πέμπτη θέση, που δίνει το εισιτήριο για τα πλέι οφ. Η νίκη μάλιστα κόντρα στον μεγάλο αντίπαλο Ολυμπιακό Βόλου, διατήρησε τις ελπίδες για Ευρώπη, αφού η διαφορά μειώθηκε στους δύο βαθμούς και πλέον η τελευταία αγωνιστική θα κρίνει τα πάντα.

Οι Θεσσαλονικείς παίζουν στην Ξάνθη κόντρα στην τοπική ομάδα, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός Βόλου θα υποδεχτεί τον πρώην πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Και οι δύο θέλουν τη νίκη και σίγουρα θα… κρυφοκοιτάνε τι γίνεται και στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Συγκεκριμένα, ο Άρης θέλει μόνο το τρίποντο και να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός, ενώ οι «ερυθρόλευκοι»  με νίκη παίρνουν σίγουρα το εισιτήριο για τα πλέι οφ, όμως με ισοπαλία ή ήττα θα μπουν σε μπελάδες. Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει 44 βαθμούς, ο Άρης 42 και σε περίπτωση ισοβαθμίας, τότε οι «κιτρινόμαυροι» έχουν πλεονέκτημα, αφού στα μεταξύ τους ματς έχουν μια νίκη και μια ισοπαλία.

Επιπλέον, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σ’ ότι αφορά και στην τελική βαθμολογία των πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή θα ξεκινούσε με 3 βαθμούς, η ΑΕΚ με τη νίκη στην Λάρισα πήρε τον πρώτο βαθμό, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν βαθμό.

Η βαθμολογία αν τα πλέι οφ ξεκινούσαν τώρα: Παναθηναϊκός 3, ΑΕΚ 1, ΠΑΟΚ 0

Ολυμπιακός Β. 0

Τα σενάρια

για τα πλέι οφ

Ο Ολυμπιακός Βόλου, μπορεί να έχασε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», αλλά παραμένει στην πέμπτη και τελευταία προνομιούχο θέση για την είσοδο στα πλέι οφ. Αν την επόμενη Κυριακή νικήσει τον Παναθηναϊκό, ότι και να κάνουν οι «κίτρινοι» στα Πηγάδια, αυτός θα συμμετάσχει στο μίνι πρωτάθλημα για την έξοδο στη Ευρώπη.
Αν, τώρα, στον αντίποδα, φύγει με το «διπλό» ο Άρης από την ακριτική πόλη, δεν έχει παρά να ελπίζει σε ήττα ή ισοπαλία των «ερυθρόλευκων» του Βόλου, προκειμένου να πετύχει το απίστευτο (πριν λίγο καιρό), αρπάζοντάς τους… την μπουκιά από το στόμα. Ακόμα και σε περίπτωση ισοβαθμίας των δύο σημερινών αντιπάλων στους 45 βαθμούς, υπερτερεί η ομάδα του Σάκη Τσιώλη, αφού από τα μεταξύ τους παιχνίδια έχει μαζέψει, συνολικά, 4 βαθμούς.
Υπάρχει, επίσης και ένα κάπως… τραβηγμένο σενάριο, να έχουμε τριπλή ισοβαθμία στους 45 βαθμούς και να εμπλακεί σε αυτό και ο ΠΑΟΚ. Αυτό θα συμβεί αν χάσει ο «δικέφαλος του Βορρά» από την αδιάφορη, πλέον, Κέρκυρα στην Τούμπα, Ολυμπιακός Βόλου και Πανσερραϊκός έρθουν ισόπαλοι και ο Άρης νικήσει στην Ξάνθη. Σε αυτή την περίπτωση, οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης ευνοούνται και ο Ολυμπιακός λέει «αντίο» στα πλέι οφ, καθώς – όπως και στα ματς του με τον Άρη – μετράει μία ήττα και μία ισοπαλία με τον «Δικέφαλο του Βορρά»
Στην ομάδα του Μάκη Χάβου αρκεί και ένα βαθμός για να εξασφαλίσει και μαθηματικά τη συμμετοχή της στα πλέι οφ, χωρίς να την νοιάζει τι θα κάνουν Ολυμπιακός Βόλου και Άρης, πιθανότατα, όμως, εξασφαλίζεται και με ήττα, εφόσον, όμως, δεν νικήσουν οι «κίτρινοι» στην Ξάνθη ή ο Ολυμπιακός Βόλου στο Πανθεσσαλικό.
Τέλος, σε ότι αφορά το, μάλλον, απίθανο σενάριο ισοβαθμίας μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ («διπλό» σε Τούμπα και Πηγάδια) υπερτερούν οι «κίτρινοι», αφού έχουν συγκεντρώσει 4 βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια. Κι αν, μάλιστα, «κάτσει» μια τέτοια ισοβαθμία και νικήσει ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό, τότε ο ΠΑΟΚ θα μείνει εκτός πλέι οφ.
Πάμε τώρα να δούμε και τα σενάρια της ειδικής βαθμολογίας των πλέι οφ. Εδώ κι αν γίνεται… πανικός.
Η βαθμολογία του μίνι πρωταθλήματος προκύπτει βάσει της διαφοράς που έχει κάθε ομάδα με την τελευταία που θα μπει στα πλέι οφ, διαιρούμενη δια του πέντε (στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο).
Με τα μέχρι στιγμής – βαθμολογικά – δεδομένα, ο Παναθηναϊκός θα μπει στα πλέι οφ με 3 βαθμούς, η ΑΕΚ με 1 και οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός Βόλου με 0.
Αλλά, έχουμε άλλη μία αγωνιστική και σε αυτήν μπορεί να αλλάξουν πολύ τα πράγματα.
Γιατί, αν ο Παναθηναϊκός νικήσει τον Ολυμπιακό Βόλου, ότι και να γίνει στα άλλα ματς, θα μπει στα πλέι οφ με 4 βαθμούς. Μόνο, όμως, αν φύγει με το «διπλό» από το Πανθεσσαλικό.
Όσον αφορά τους άλλους τρεις, η ΑΕΚ για να μπει με άλλον έναν βαθμό στα πλέι οφ – με δύο, δηλαδή – θέλει, οπωσδήποτε νίκη επί του Ηρακλή, ήττα του Ολυμπιακού Βόλου και όχι νίκη του Άρη στα Πηγάδια. Το άξιο αναφοράς της… υπόθεσης, όμως, είναι ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο και πάλι η διαφορά της από τον Παναθηναϊκό θα είναι στους -2, αλλά, τουλάχιστον, θα έχει αυξήσει τη διαφορά της από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό Βόλου ή Άρη.
Το ίδιο επιζητά και ο ΠΑΟΚ, όμως, για να μπει με βαθμό στα πλέι οφ. Νίκη, δηλαδή, στο δικό του ματς κόντρα στην Κέρκυρα, ήττα του Ολυμπιακού Βόλου και ισοπαλία ή ήττα του Άρη στην Ξάνθη.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, την τελευταία αγωνιστική αναμένεται να δούμε τρία παιχνίδια χωρίς ενδιαφέρον ανάμεσα σε ομάδες που έχουν πέσει και σε άλλες που έχουν σωθεί (Αστέρας Τρ.-Πανιώνιος, Αρόμητος-Καβάλα και Πανσερραϊκός-Εργοτέλης), τέσσερα αρκετά σημαντικά για τα πλέι οφ (Ολυμπιακός Β.-Παναθηναϊκός, Ξάνθη-Άρης, ΑΕΚ-Ηρακλής και ΠΑΟΚ-Κέρκυρα) και φυσικά την φιέστα του πρωταθλητή Ολυμπιακού με τη Λάρισα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το