Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτισμός

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μουσείων

Σε Πορταριά, Μακρινίτσα, Ν. Αγχίαλο, Βόλο και Αλμυρό

 

 

Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) και με γενικό τίτλο «Φορεμένα και στρωμένα… άλλων εποχών» διοργανώνονται τέσσερις εκθέσεις σε ισάριθμα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους του Δήμου Βόλου. Αναλυτικότερα:

Ο κύκλος των εκθέσεων ξεκίνησε χθες από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς (Αρχοντικό Ζούλια), όπου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Δαντελοκεντημένα». Η έκθεση παρουσιάζει ορισμένα από τα ωραιότερα κομμάτια των συλλογών του Μουσείου και θα διαρκέσει έως τις 29/5/2011 με ώρες λειτουργίας από Τρίτη έως Σάββατο 10:00-15:00.

 

Χθες επίσης στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου της Μακρινίτσας (Αρχοντικό Τοπάλη) εγκαινιάστηκε η έκθεση «Με υφάδι και στημόνι». Η έκθεση των υφαντών του Μουσείου θα διαρκέσει έως τις 29/5/2011 με ώρες λειτουργίας από Τρίτη μέχρι Κυριακή 10:00-17:00. Επίσης στο ίδιο Μουσείο έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με επιλεγμένα έργα από τη συλλογή Δάμτσα.

Στη Νέα Αγχίαλο, στο Εκθεσιακό κέντρο του Παλιού Τελωνείου, αύριο Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 7.00 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Τα ρούχα της παράδοσης» με φορεσιές από το Πομόριε (Παλιά Αγχίαλος) από τη συλλογή της κ. Ευανθίας Βίγκλα – Θεοχαράκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-21:00 και Σάββατο – Κυριακή 11:00-13:00.

Τέλος, την Τετάρτη 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο Μουσείο-Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια στο Βόλο (Ανθίμου Γαζή και Βλαχάβα), και ώρα 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Φρου-φρου και αρώματα…». Η έκθεση με καπέλα και άλλα προσωπικά αξεσουάρ της ιδιόρρυθμης ζωγράφου, θα είναι ανοιχτή έως την Κυριακή 22 Μαΐου με ώρες λειτουργίας Τετάρτη – Παρασκευή 19:00-21:00 και την Κυριακή 11:00-13:00.

Επίσης, λόγω του εορτασμού της Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου θα είναι ανοικτά και δύο ακόμη ιδιωτικά Μουσεία του Δικτύου Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων Μαγνησίας, το Διεθνές Κέντρο Κεραμικής της οικ. Ανετόπουλου στο Μαλάκι και το Λαογραφικό Μουσείο «Το αλέτρι» του κ. Γ. Διονυσίου στη Νέα Αγχίαλο, με ώρες επισκέψεων 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00

Η διοργάνωση των εκθέσεων γίνεται από Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, ενώ σημειώνεται ότι η είσοδος για τους επισκέπτες θα είναι ελεύθερη.

 

Στον Αλμυρό

Εξάλλου η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση μνήμης, την Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρα 18.00, ονομάζοντας το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού ως «Γιαννοπούλειο», τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη μνήμη του Αρχαιολόγου Ν. Ι. Γιαννόπουλου, ο οποίος ίδρυσε την «Εν Αλμυρώ Φιλάρχαιο Εταιρεία «Oρθρυς»» και στη συνέχεια με ενέργειές του κατασκευάστηκε το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και περιλαμβάνει το πρωί της Τετάρτης, 18-05-2011, εκπαιδευτικές περιηγήσεις για τους μαθητές Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης του Αλμυρού, ενώ το απόγευμα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με ομιλίες του κ. Βίκτωρα Κοντονάτσιου, προέδρου της ΦΕΑ με θέμα «Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» και η Bιβλιοθήκη της», της κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Προϊσταμένης της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ, με θέμα «Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος, ο Αρχαιολόγος», της κ. Ζωής Μαλακασιώτη, Αρχαιολόγου, με θέμα«Από τα βιβλία επισκεπτών της Αρχαιολογικής Συλλογής και του Μουσείου Αλμυρού» και του κ. Γ. Χουρμουζιάδη, Ομότιμου Καθηγητή Α.Π.Θ. με θέμα «Μουσείο Αλμυρού: Μνήμες που σε πληγώνουν».

Έκθεση στο Λύκειο Ελληνίδων

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων και στο πνεύμα του φετινού μηνύματος Moυσεία και Μνήμη» οργανώνει έκθεση παλιάς δαντέλας αποτίνοντας φόρο τιμής στις γυναίκες που εργάστηκαν στα εργαστήρια κεντητικής και ραπτικής του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (1920-1940). Μέσα από τα 100 συνολικά εκθέματα (δαντέλες σε εφαρμογές για τον εσωτερικό στολισμό του σπιτιού και εσωτερικά ενδύματα), η παρούσα έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τον εικονογραφικό και τεχνοτροπικό πλούτο της ελληνικής δαντέλας, όπως εκφράστηκε και καλλιεργήθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα στο Βόλο και να φέρει στο φως πιθανές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα είδη λαϊκού πολιτισμού. Mε σκοπό τη συμβολή στη διατήρηση της μνήμης αυτού του πολιτισμού, το διοικητικό συμβούλιο του ΛΕΒ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση την Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 20.30 στο ανακαινισμένο αστικό σπίτι, το μουσειακό χώρο του Λυκείου σε μια περιήγηση στον κόσμο της παλιάς δαντέλας. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς στη μόνιμη έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς από την περιοχή της Μαγνησίας.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Ιατρικός Σύλλογος  για το συλλαλητήριο και τη συναυλία ενάντια στη δημιουργία FSRU LNG στον Παγασητικό

  Ο ΙΣΜ είναι κάθετα αντίθετος με τη δημιουργία FSRU LNG στον Παγασητικό κόλπο διότι:…

8 Δεκεμβρίου 2023

Στήριξη της Ένωσης Βιομηχάνων στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου

  Την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος Φυτόκου μέσω της Ένωσης Βιομηχάνων Ελλάδος ανακοίνωσε χθες…

8 Δεκεμβρίου 2023

Αποτελέσματα μαθηματικού Διαγωνισμού για Α’ Γυμνασίου Μαγνησίας – Διακριθέντες στον «Θαλή»

  Από την Επιτροπή Διαγωνισμών του Παραρτήματος Ν. Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.) ανακοινώθηκαν…

8 Δεκεμβρίου 2023

Συνάντηση του Συλλόγου “Ο Παγασητικός μας ενώνει” με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, Σεβασμιότατο Ιγνάτιο, είχε στις 7/12/2023…

8 Δεκεμβρίου 2023

Ρίσι Σούνακ – Μαρκ Ρούτε: Έφαγαν «πόρτα» για λίγα δευτερόλεπτα στη Ντάουνινγκ Στριτ

Στιγμές αμηχανίας εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από την βρετανική πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ…

8 Δεκεμβρίου 2023

Πρόταση γάμου με μαντινάδα σε πτήση από Θεσσαλονίκη για Ηράκλειο – Δείτε το βίντεο

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι επιβάτες πτήσης από Θεσσαλονίκη για Ηράκλειο την Πέμπτη όταν είδαν…

8 Δεκεμβρίου 2023