Photo Gallery, Πολιτική

Δύσκολη προμηνύεται η «μάχη» με την τρόικα

Δεν πείθονται ότι φταίει μόνο η ύφεση για την απόκλιση από τους στόχους

Υπουργός Οικονομικών: Ίσως να μην επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012

 

 

Για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πρέπει να ετοιμαστεί η κυβέρνηση, λένε πηγές που βρίσκονται κοντά στους ελεγκτές, λόγω της διαφαινόμενης απόκλισης από τους στόχους για το 2011.

 

Οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής ενόψει της έκτης δόσης και από ό,τι λένε οι γνωρίζοντες δεν έχουν πειστεί ότι η μη επίτευξη των στόχων οφείλεται αποκλειστικά στη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση.

 

H Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2011 και θα πρέπει να αναμένει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, είπε πηγή κοντά στην τρόικα την Παρασκευή (χθες)  όπως αναφέρει το Reuters.

 

«Υπάρχει κίνδυνος αναφορικά με τους στόχους, με τους Έλληνες να τον αποδίδουν στην μεγάλη ύφεση. Έχουμε κάποιες αμφιβολίες για το εάν οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

 

«Η μη επίτευξη των στόχων θα πυροδοτήσει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Δεν θα είναι εύκολα την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

 

\Την πιθανή ύπαρξη απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 αναγνώρισε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδίδοντας το γεγονός στη μεγάλη ύφεση και τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με τους εταίρους και την τρόικα.

 

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τονίζοντας πολλές φορές, δεδομένης και της κρισιμότητας των στιγμών για την Ελλάδα με την υλοποίηση των αποφάσεων για το β’ πακέτο στήριξης να εκκρεμεί ότι:

 

«Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση με τους εταίρους μας για να εκτιμήσουμε με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουμε και τους στόχους. Όμως η αξιολόγηση των στόχων μας δεν σημαίνει και χαλάρωση ή μείωση των προσπαθειών, αλλά εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων γιατί έτσι μπορούμε να πετύχουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα μας».

 

Άλλωστε όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας και σήμερα (χθες) στη Βουλή, «εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα».

 

«Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν», προσέθεσε.

 

Βάσει του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος από 10,5% το 2010.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευαγγ. Βενιζέλος ανέφερε σήμερα (χθες) στη βουλή  ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 ίσως να μην επιτευχθεί και η ελληνική οικονομία να μην επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.

 

«Εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα», είπε.

 

«Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν», προσέθεσε.

 

Βάσει του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος από 10,5% το 2010.

 

Τράπεζες

 

Αναφορικά με τις τράπεζες σημείωσε ότι έχουμε καθαρή επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό σύστημα και υπογράμμισε ότι οι τράπεζες καλύπτονται από το ευρωσύστημα και συνεπώς είναι απόλυτα ασφαλείς.

 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος να έχουν μέχρι το τέλος του έτους core Tier 1 στο 10%.

 

Αυτό, προσέθεσε, δεν είναι ευχάριστο για τους μετόχους, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει, ενώ  υπενθύμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα και τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι όποιες απώλειες εγγράψουν οι ελληνκές τράπεζες από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα καλυφθούν μέσω του υφιστάμενου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),

 

«Οι ελληνικές τράπεζες […] μετέχουν στο λεγόμενο PSI. Θα αναπληρωθούν οι όποιες απώλειές τους από τον υφιστάμενο μηχανισμό», σημείωσε.

 

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα δοθεί μέσω του υφιστάμενου ταμείου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το