Πολιτική

Δύο στους 3 ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας

Πρώτη πανελλαδική μετεκλογική δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha

Εκτόξευση στα ποσοστά του σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha.

Στην εκτίμηση ψήφου σε περίπτωση νέων εκλογών (με αναγωγή), ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πρώτη θέση με 27,7%, ένα εντυπωσιακό ποσοστό σε σχέση με το 16,8% που έλαβε στην κάλπη της 6ης Μαΐου.

Η ΝΔ κατέρχεται στη δεύτερη θέση με 20,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι χάνει περισσότερες δυνάμεις, καθώς η δημοσκόπηση το μετράει στο 12,6%.

Στα ίδια επίπεδα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,2%.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7%, ποσοστό χαμηλότερο από το εκλογικό του σκορ.

Μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό της Χρυσής Αυγής με 5,7%.

Η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει 4,9%, με πτώση επίσης.

Εκτός Βουλής -βάσει της δημοσκόπησης- μένουν εκ νέου, ο ΛΑΟΣ (2,3%). οι Οικολόγοι (1.7%), η Δημιουργία, Ξανά! (1,8%), η ΔΗΣΥ (1,5%) και η Δράση (1,3%)

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: 27,7%

ΝΔ: 20,3%

ΠΑΣΟΚ: 12,6%

Αν. Έλληνες: 10,2%

ΚΚΕ: 7%

Χρυσή Αυγή: 5,7%

ΔΗΜΑΡ: 4,9%

ΛΑΟΣ: 2,3%

Δημιουργία, Ξανά!: 1,8%

Οικολόγοι: 1,7%

ΔΗΣΥ: 1,5%

Δράση: 1,3%

Άλλο κόμμα: 3%

 

Τα επί μέρους ευρήματα

Κυβέρνηση συνεργασίας ζητούν 2 στους 3 Έλληνες (62,7%). Αντιθέτως, το 32% ζητεί νέες εκλογές.

Εξ όσων προτιμούν το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, το 30,4% επιλέγει “Οικουμενική κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής”, το 28,1% “κυβέρνηση αριστερών κομμάτων”, το 24,7% “κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ”, ενώ το 16,7% δεν διατύπωσε άποψη.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι όσων αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, καθώς το 53,2% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, σε αντίθεση με το 44,8% που δηλώνει ικανοποιημένο.

Οι πλέον ικανοποιημένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατά 77,8% έδωσαν θετική απάντηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αντιθέτως δυσαρεστημένοι εμφανίζονται το 82,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 83,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένας στους δύο (52%) των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής δήλωσαν δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα.

Στο ερώτημα “αν γνωρίζατε τα εκλογικά αποτελέσματα εκ των προτέρων”, το 85,9% απάντησε ότι θα ψήφιζε το ίδιο κόμμα, ενώ το 12,8% δήλωσε ότι η ψήφος του θα ήταν διαφορετική.

Στο ερώτημα, “ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν ξέρατε τα αποτελέσματα”, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 23,2%

ΝΔ: 19,6%

ΠΑΣΟΚ: 12,5%

Αν. Έλληνες: 10,4%

ΚΚΕ: 6,9%

Χρυσή Αυγή: 5,9%

ΔΗΜΑΡ: 5,6%

Οικολόγοι: 2,7%

Δημιουργία, Ξανά!: 2,5%

ΛΑΟΣ: 2%

ΔΗΣΥ: 2%

Δράση: 1,6%

*Το παραπάνω δεν είναι πρόθεση ψήφου

* Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τη Marc για λογαριασμό του Alpha. Ήταν πανελλαδική και διεξήχθη τη χρονική περίοδο από την Τρίτη (8/5) μέχρι και την Τετάρτη (9/5).

 

Το αμερικανικό Dow Jones Newswires

Εντυπωσιακή δημοσκοπική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστα 24ωρα μετά τις εκλογές, μετέδωσε ως είδηση το αμερικανικό Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πληροφορίες από τις κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις που βρίσκονται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό δίκτυο δημοσιεύει ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέλθει στο 25%, κάτι περισσότερο από 7 μονάδες σε σχέση με το 16,8% που έλαβε στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το nooz δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, τις μεταδίδει ωστόσο καθώς προέρχονται από αξιόπιστο διεθνές ΜΜΕ, με όλες τις πολιτικές αποχρώσεις που αυτό μπορεί να έχει, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα “parapolitiki.com”, η ΝΔ -στην ίδια δημοσκόπηση- βρίσκεται στο 21%, ενώ το ΠΑΣΟΚ στο 11,5%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΗΜΑΡ πέφτει στο 4%, ενώ φθορά έχει και η Χρυσή Αυγή η οποία λαμβάνει 4,5%.

Πτώση και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες που βρίσκονται στο 6%.

Κάτω από 2% συγκεντρώνουν Δράση, Δημοκρατική Συμμαχία, Οικολόγοι Πράσινοι και ΛΑΟΣ, ενώ περίπου στο 10-14% προσδιορίζονται πλέον οι αναποφάσιστοι.

Αν, πάντως, ισχύουν οι πληροφορίες, οι πιθανές νέες εκλογές (στις 17 Ιουνίου) θα προκαλέσουν ακόμα πιο ισχυρό πολιτικό σεισμό σε σχέση με αυτόν την περασμένης Κυριακής, ενώ δεν αποκλείεται οι κάλπες να στηθούν σε σκηνικό πόλωσης ανάμεσα σε “φίλο-ευρωπαϊκές” και “αντί-ευρωπαϊκές” δυνάμεις, δίλημμα που έθεσε ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το