Πολιτική

Δόση – γίγας 52,5 δισ. ευρώ, βαθιά ανάσα για την Ελλάδα

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα 34,4 δισ. ευρώ

Το Eurogroup ενέκρινε σήμερα (χθες) την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα σε μια συνεδρίαση «express», λέγοντας ότι βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του χρέους έναντι του ΑΕΠ στο επίπεδο του 124%, το 2020.

Σε αυτή τη βάση οι χώρες του Eurogroup επέτρεψαν σήμερα (χθες) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να εκταμιεύσει ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση θα γίνει σε διάφορες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων ύψους 34,4 δισ.ευρώ θα χορηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μέχρι τον Μάρτιο θα εκταμιευτούν στη χώρα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 49 δισ. θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. θα προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η αλληλεγγύη είναι ζωντανή. Τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν υπάρχουν», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες η οποία προηγήθηκε των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις ίδιες δηλώσεις προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε σχολιάζοντας την απόφαση για εκταμίευση της «super» δόσης των 52,5 δισ. ευρώ: «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Οι θυσίες των Ελλήνων δεν έχουν πάει χαμένες. Είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα. Είναι μια νέα ημέρα για την Ευρώπη».

Καλή μέρα για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια χρειάζεται να συνεχιστεί.

«Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε σταθερή βάση. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Χρήματα θα ρεύσουν προς την Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα», είπε.

Κατά τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί , τα 34,4 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα στην Ελλάδα, ενώ η δόση περιλαμβάνει και την χρηματοδότηση για το buyback.

Όπως εξήγησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ , επικεφαλής του EFSF, από τα 34,4 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τα 7 δισ. για τον  προϋπολογισμό και τα 11,3 δισ. για το buyback.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 θα εκταμιευθούν τα υπόλοιπα 14,8 δισ. ευρώ Από αυτά τα 7,8 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ικανοποίηση Γιούνκερ και Ρεν

Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την απόφαση της Ευρωζώνης να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ έως το Μάρτιο του 2013, εξέφρασαν ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν.

Ο Γιούνκερ δήλωσε πεπεισμένος ότι μετά την επιτυχή έκβαση του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων και την έγκριση της στήριξης από τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών το πρόγραμμα της Ελλάδας επανέρχεται σε τροχιά και ότι θα παραμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Διευκρίνισε ότι τα 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Από αυτό το ποσό, 16 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αναγκών του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους από δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων.

Όπως σημείωσε ο Γιούνκερ, επιπρόσθετα 14,8 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Ειδικότερα, 7,2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο και θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ 7,6 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε τρεις μηνιαίες δόσεις για τον προϋπολογισμό.

Αναλυτικότερα, 2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Ο Γιούνκερ εξέφρασε την ετοιμότητα της ευρωζώνης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 124% το 2020.

Ο Όλι Ρεν αφού τόνισε ότι ήταν η συντομότερη συνεδρίαση από την έναρξη της κρίσης, υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος μιας πολύμηνης αβεβαιότητας και συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα.

Όπως είπε, διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς η Ελλάδα επέδειξε αποφασιστικότητα και η ευρωζώνη δεσμεύτηκε έμπρακτα για τη στήριξη της Ελλάδας. Ο κοινοτικός επίτροπος αναγνώρισε ότι είναι δύσκολοι καιροί για τους Έλληνες πολίτες, διαμηνύοντας πως “η ΕΕ είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων”.

Σύμφωνα με τον Ρεν, στην Ελλάδα η αντιμετώπιση πολλών αληθειών καθυστέρησε για υπερβολικό χρονικό διάστημα όπως και η δρομολόγηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Ο Όλι Ρεν τόνισε ότι τώρα είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, καθώς πολλά έχουν μεν γίνει αλλά πολλά απομένουν επίσης να γίνουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στα πρόσθετα μέτρα που θα εξεταστούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους ο Ρεν σημείωσε ότι όταν εγκριθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020 ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ, που αναλογεί σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, θα προέλθει από τη μείωση της εθνικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το