Photo Gallery, Τοπικά

Δυναμική στροφή μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα

Παρά την περίοδο οικονομικής κρίσης και απογοήτευσης που επικρατεί, τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία παραμένουν και φέτος η κύρια έκφραση δημιουργίας που κερδίζει το ενδιαφέρον των μαθητών. Είναι δε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως σχέση με πέρυσι, φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την αγωγή υγείας αυξήθηκαν στη Μαγνησία κατά 25%.

Χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες καθηγητές θα ενεργοποιηθούν σε διάφορες δράσεις ποικίλου περιεχομένου, από τα βότανα και τις λίμνες μέχρι και την πρόληψη της στοματικής υγιεινής, την προετοιμασία θεατρικών παραστάσεων.

Εκτός διδακτικού ωραρίου και χωρίς να λαμβάνουν κάποια αποζημίωση 500 και πλέον καθηγητές συμμετέχουν στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ουσιαστικά αναδεικνύουν τις πολύπλευρες δυνατότητες που έχει το σχολείο για να ευαισθητοποιήσει το μαθητή σε σύγχρονα θέματα, αλλά και να προασπίσει το πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Εδώ και μερικές ημέρες εγκρίθηκαν από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την αγωγή υγείας, ενώ εντάσσονται και προγράμματα για το e-twinning, δηλαδή την ψηφιακή επικοινωνία μαθητών με συνομηλίκους τους από άλλα σχολεία της Ευρώπης. Ήδη ξεκίνησε η εφαρμογή τους με τους μαθητές να αναζητούν πληροφορίες για τις θεματικές ενότητες από διάφορες πηγές έχοντας την καθοδήγηση των καθηγητών.

Συνολικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα φέτος ανέρχονται στα 200 και από πέρυσι αυξήθηκαν κατά 25%.

Και αυτή η εξέλιξη επήλθε παρά το γεγονός ότι οι καθηγητές δεν λαμβάνουν κάποια επιχορήγηση για το πρόγραμμα που υλοποιούν, ούτε οι ίδιοι έχουν κάποιο πρόσθετο οικονομικό όφελος. Επίσης οι περισσότεροι υλοποιούν τα προγράμματα χωρίς να επιδιώκεται η συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου.

Τα προγράμματα διεξάγονται εκτός σχολικού διδακτικού ωραρίου και ο χρόνος διάρκειας είναι δύο ώρες την εβδομάδα. Βέβαια τις περισσότερες φορές ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και τη διάθεση των εμπλεκομένων για ενεργοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος πολλά προγράμματα υλοποιούνται και από τα περιφερειακά σχολεία.

Η δημιουργικότητα των μαθητών είναι έντονη και, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, είναι η μεγάλη τους χαρά να δραστηριοποιούνται σε τέτοιες δράσεις.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δύο διήμερες εκδρομές. Βέβαια λόγω της οικονομικής κρίσης είναι δύσκολη η πραγματοποίηση των δύο εκδρομών. Πάντως αρκετές εκδρομές έχουν προορισμό τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου υπάρχει και κάποια φιλοξενία.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κική Δανιηλίδου σημείωσε πως τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν τον πλέον δημιουργικό χρόνο των μαθητών και γι’ αυτό συμμετέχουν με τόσο θέρμη στις διάφορες δράσεις. Επίσης είναι πολύ σημαντική η μεγάλη συμμετοχή των καθηγητών, οι οποίοι υλοποιούν τα προγράμματα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής προσφοράς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το