Πολιτική

Διαγραφές Βουδούρη και Μουτσινά από τη ΔΗΜΑΡ

Τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς με απόφαση Κουβέλη

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης γνωστοποίησε την απόφασή του στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Μεϊμαράκη, με την οποία οι Βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς δεν ανήκουν πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

«Οι δύο βουλευτές επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς», σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Η ΔΗΜΑΡ προσθέτει ότι ως «κόμμα δημοκρατικό, με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή τους στην Κ.Ο., παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επεδείκνυαν για τις συλλογικές μας αποφάσεις. Αυτό που καταγράφεται όμως πλέον με καθαρό τρόπο, είναι ότι οι δύο Βουλευτές δεν εκφράζουν απλώς διαφορετικές απόψεις αλλά στηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής και του κ. Βενιζέλου, ενώ Πάρις Μουτσινάς δήλωσε στο Βήμα 99,5 ότι «δεν είμαστε εμείς εκτός γραμμής, η ηγεσία κάνει συμβιβασμούς».

Μετά τις δηλώσεις αυτές, η ρήξη στη ΔΗΜΑΡ έμοιαζε αναπόφευκτη. Μετά τον γραμματέα του κόμματος, Σπ. Λυκούδη, προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε με νόημα ότι το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπει διαγραφή μέλους της, αλλά ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να αλλάξει τη σύνθεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Θα κάνουν άλλη μια φορά το ίδιο που έχουν κάνει σε όλες τις βασικές αποφάσεις. Το κομματικό σώμα έχει κουραστεί. Είναι κόντρα σε όλες τις αποφάσεις. Την Παρασκευή θα καταψηφίσουν το φορολογικό», είπε ο κ. Χατζησωκράτης για τους κ.κ. Βουδούρη και Μουτσινά.

 

Τι απαντά ο Π. Μουτσινάς

Παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και δεν προσχωρεί στο ΣΥΡΙΖΑ ο Πάρις Μουτσινάς, που θα παλέψει με τον Οδυσσέα Βουδούρη να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο κόμμα, όπως αναφέρει. Εάν δεν τα καταφέρουν θα αποχωρήσουν δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας, που εκτίμησε, παρότι η διαγραφή του ήταν αναμενόμενη, πως ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης προχώρησε σε προγραφές εν μια νυκτί. Ο Πάρις Μουτσινάς δεν παραδίδει την έδρα του , αν και δήλωσε ότι τα «κόμματα και οι μηχανισμοί τους, που κάποιοι εξακολουθούν να λειτουργούν μέσα από αυτούς, έχουν ξεπεραστεί και δεν μ’ ενδιαφέρουν». Δήλωσε έκπληκτος με τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα και τόνισε ότι «δεν ακολουθήθηκαν οι συλλογικές διαδικασίες».

Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης στην επιστολή του ανέφερε στην ουσία πως οι δύο βουλευτές έχουν πάρει το δρόμο προς το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο κ. Μουτσινάς διέψευσε.

«Εγώ έφυγα από το ΣΥΡΙΖΑ το 2009 , όταν ο Φώτης Κουβέλης και η παρέα του έμειναν για να εκλεγούν βουλευτές. Από τη συμπεριφορά του προέδρου εκπλήσσομαι γιατί άλλες προσδοκίες είχα από τη ΔΗΜΑΡ και δεν περίμενα ποτέ να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Εμείς δεν αποκλίναμε από τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ ποτέ. Η ηγεσία απόκλινε από τις προγραμματικές συμφωνίες και δεν τήρησε καμία».

«Οι δύο βουλευτές επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος, έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα δημοκρατικό, με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή τους στην ΚΟ, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επεδείκνυαν για τις συλλογικές μας αποφάσεις.
Αυτό που καταγράφεται όμως πλέον με καθαρό τρόπο, είναι ότι οι δύο βουλευτές δεν εκφράζουν απλώς διαφορετικές απόψεις αλλά στηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς» δήλωσε ο κ. Κουβέλης, για να απαντήσει ο κ. Μουτσινάς ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ένταξής του στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παράδοσης της βουλευτικής έδρας.

«Εάν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί, θα επιστρέψω στον πολιτισμό, που με εκφράζει. Η ΔΗΜΑΡ ήταν αυτή που εξαπάτησε εμένα και όχι εγώ τη ΔΗΜΑΡ» είπε χαρακτηριστικά.
«Λυπάμαι γι’ αυτές τις προγραφές εν μία νυκτί που θυμίζουν άλλες εποχές» συμπλήρωσε και τόνισε πως όταν κλήθηκε όπως και οι άλλοι βουλευτές του κόμματος να υπογράψουν την πρόταση για παραπομπή στην εξεταστική μόνο του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε πως έπρεπε να πεισθεί ο Β. Βενιζέλος να θέσει εαυτόν στην κρίση της Βουλής».

Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση γενικότερα πάσχει από έλλειψη αξιοπιστίας με την πολιτική που ακολουθεί και δεν μπορεί να έχει δίπλα της την κοινωνία. «Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα και γι’ αυτό θα παλέψουμε» σημείωσε.

 

Κοινή δήλωση Μουτσινά-Βουδούρη

Σε κοινή δήλωση Π. Μουτσινά και Οδ. Βουδούρη αναφέρουν:

«Η προληπτική διαγραφή μας, αποκλειστικά στη βάση της πρόθεσής μας να ζητήσουμε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ κανένα συλλογικό όργανο της ΔΗΜΑΡ δεν έχει συζητήσει το θέμα, δεν συνάδει με το δημοκρατικό πνεύμα του κόμματός μας. Ο πρόεδρος, με προσωπική του απόφαση, προέβη στη διαγραφή μας για ένα θέμα κάθαρσης και διαφάνειας του πολιτικού συστήματος, που μόνο η ΔΗΜΑΡ, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είχε το ηθικό έρεισμα να προωθήσει. Η προληπτική διαγραφή αναδεικνύει τον πανικό που διακατέχει την κυβέρνηση στην προοπτική της διερεύνησης όλης της αλήθειας.
Θέση μας είναι πως η προκαταρτική επιτροπή δεν μπορεί να αφορά μόνο στη συμπληρωματική δικογραφία, που διαβιβάστηκε στη Βουλή 27 Δεκεμβρίου για την αλλοίωση της λίστας, και όχι και στην κύρια δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 26 Νοεμβρίου. Αυτή η κύρια δικογραφία αναφέρεται στη μη αξιοποίηση της λίστας και στα παραπτώματα σχετικά με τη διαχείρισή της, εκ μέρους όλων των υπουργών που την κατείχαν.
Η κατηγορία ότι στηρίζουμε «διαφορετικό πολιτικό σχέδιο απ’ αυτό της ΔΗΜΑΡ» είναι εντελώς ανυπόστατη, εφόσον από την 19η Ιουνίου, που η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να στηρίξει την προγραμματική συμφωνία χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση, δεν πάψαμε να στηρίζουμε τις θέσεις, βάσει των οποίων οι πολίτες μας εξέλεξαν.
Τη μάχη αυτή θα συνεχίσουμε να δίνουμε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ και ως απλά μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, μαζί με όλους τους συντρόφους και φίλους, που δεν εγκρίνουν την υποστήριξη στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
Θεωρούμε πως η παρούσα κρίση, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το