Photo Gallery, Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Τηρήστε τα χρονοδιαγράμματα

Ως 14 Μαΐου το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την τριετία 2012 – 2015

Κομισιόν: “Θετικό” το πρόγραμμα της Ελλάδας

 

 

 

Εξαντλούνται τα περιθώρια για καθυστερήσεις, υπαναχωρήσεις, και ιδεολογικές αναζητήσεις στην κυβέρνηση. Έως την 14η Μαΐου, που θα κατατεθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την τριετία 2012 – 2015, θα πρέπει να έχουν εξειδικευτεί όλες οι δράσεις και τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτό, ώστε να καμφθούν και πιθανές αντιρρήσεις από την τρόικα που θα έρθει στα μέσα Μαΐου. Παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν ορισμένοι υπουργοί στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί και να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση το αργότερο στις αρχές Ιουνίου.

Το Πάσχα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι περίοδος περισυλλογής και αξιολόγησης της κυβερνητικής πορείας για τον Πρωθυπουργό. Οι εξελίξεις δεν μπορούν να αποκλείονται μολονότι στελέχη του στενού περιβάλλοντος του επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να εργάζεται με την ίδια σύνθεση και τους προσεχείς μήνες.

Πάντως, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανοίξουν θέματα, όπως η λεγόμενη «περαίωση στα ακίνητα», τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αναταράξεις έχει προκαλέσει και η συνέντευξη του κ. Κ. Σημίτη, η οποίος τάσσεται υπέρ μια ταχείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία όπως εκτιμά θα απελευθερώσει δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου δεν ήθελε να δοθεί συνέχεια στο θέμα. Με αιχμηρή, πάντως, γλώσσα το τοποθετήθηκε απέναντι στον κ. Σημίτη ο υφυπουργός Υποδομών κ. Σπ. Βούγιας, λέγοντας ότι «δεν βοήθησε καθόλου». «Όσοι παρατηρούν απ’ έξω, νομίζοντας πως είναι στην κερκίδα και βλέπουν τους χριστιανούς να αγωνίζονται με τα λιοντάρια και μάλιστα κάνουν και υποδείξεις τέτοιου τύπου, πιστεύοντας πως δεν είναι μέρος του προβλήματος και πως δεν θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα εάν χάσουμε τη μάχη αυτή και δεν περάσουμε από τις συμπληγάδες, νομίζω ότι κάνουν λάθος και δεν βοηθούν», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

Αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, είπε μιλώντας στον Flash ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση είναι μια κακή συζήτηση και ότι ο κ. Σημίτης εκφράζει μια προσωπική εκτίμηση του. Να σημειωθεί ότι και άλλοι υπουργοί που ανήκουν στο παλαιό εκσυγχρονιστικό μπλοκ έχουν ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης όπως είναι η κ. Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Α. Λοβέρδος. Αρνητικά τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης ενώ ο κ. Γ. Φλωρίδης παρ’ ότι επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά και πρόχειρα.

Εν τω μεταξύ ως θετικό και φιλόδοξο αξιολογεί, σε πρώτη ανάγνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της Επιτροπής, Σαντάλ Χιουγκ από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή έχει προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, η Σ. Χιουγκ απάντησε ότι η Επιτροπή χαρακτηρίζει «φιλόδοξο» τόσο το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης που θα συμβάλλει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, κατά 26 δισ. ευρώ, ως το 2015, όσο και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο 2011-2013.

Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι το Μάιο η Τρόικα θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη τριμηνιαία επίσκεψή της στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο αυτού του στρατηγικού προγράμματος.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπος τόνισε για πολλοστή φορά ότι η Επιτροπή δεν μετέχει σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το