Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Γ. Παπανδρέου: Προχωρούμε με διάλογο, αλλά ασυμβίβαστοι με τους στόχους μας

Ομιλία του πρωθυπουργού στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

 

 

 

«Θα προχωρήσουμε με διάλογο, αλλά ασυμβίβαστοι σε σχέση με το στόχο» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει αταλάντευτα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον «εναντίον οποιασδήποτε μειοψηφίας».
«Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον» δήλωσε.

Στέλνοντας μήνυμα προς τα έξω είπε ότι «όλοι μας χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά μας με υπευθυνότητα, αλλά χρειάζεται και η Ευρώπη να έχει ισχυρή αναπτυξιακή λογική», ενώ απευθυνόμενος προς το εσωτερικό τόνισε ότι «επειδή το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να φροντίσουμε τα του οίκου μας και να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις».

«Προτάσσουμε -τόνισε- την κουλτούρα της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας, της ευνομίας και της συνευθύνης, λέμε όχι στην ασύδοτη αγορά και το πατερναλιστικό κράτος». Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν και θα προχωρήσουμε ανυποχώρητοι σε σύγκρουση με όλες εκείνες τις δυνάμεις που λειτουργούν σε βάρος της κοινωνίας και θέλουν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, είπε ο πρωθυπουργός. Οι μάχες τόνισε ότι είναι πολλές, στάθηκε όμως σε τρεις τομείς.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα 37 χρόνια από την ίδρυση του κινήματος (3 Σεπτεμβρίου 1974), λέγοντας ότι «η ίδρυσή μας ήρθε να εκφράσει οράματα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας και να ικανοποιήσει την ανάγκη για την εκπροσώπηση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που μέχρι τότε ήταν στο περιθώριο» τονίζοντας ότι «παρά τις περιπέτειες, περάσαμε σε μια σύγχρονη εποχή και σε μια Ελλάδα στις 30 πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου».

«Αυτό που έχω να πω σήμερα από αυτό το βήμα είναι ότι τα χρόνια από το 1974 και μετά το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο και στη δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επανερχόμενος στην πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μετά, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συνέδεσε το «χθες» με το «σήμερα» σε μια σειρά τομείς, αναφερόμενος σε καίρια ζητήματα με πρώτο εκείνο της ανεργίας, καθώς «σήμερα καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό και αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης, στήριξης, παιδείας και συμμετοχής για τους ανέργους, για τους νέους, για τους αδύναμους, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες».
Αναφερόμενος στην εθνική ανεξαρτησία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «παλέψαμε ώστε η Ελλάδα από υποχείριο ξένων δυνάμεων, να σταθεί με ανεξάρτητη φωνή – όταν άλλοι περίμεναν έξωθεν οδηγίες – να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, να μπει στον πυρήνα των Ευρωπαϊκών εξελίξεων, να παίξει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις», ενώ «σήμερα η δική μας παράταξη καλείται να βγάλει την Ελλάδα από την επιτήρηση και την εξάρτηση για να σταθεί στα πόδια της και θα τα καταφέρουμε».
«Απαντώντας» σε αυτούς που μιλούν για «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα», «το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη» και «το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «εγώ μιλώ για το ΠΑΣΟΚ. Το σύνολο των ανθρώπων και των κοινωνικών δυνάμεων, που μας οδήγησαν μετά από 37 χρόνια να είμαστε και πάλι εδώ, παρόντες στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας. Και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει την τύχη άλλων παλαιότερων κομματικών σχηματισμών». Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυάται τον εσωκομματικό διάλογο και δεν χωρίζει μηχανιστικά τα μέλη του κόμματος με ταμπέλες και δογματισμούς.
Σε ό,τι αφορά την περίοδο αυτή, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε κατ’ αρχήν την κυβέρνηση της ΝΔ διότι – όπως είπε – όχι μόνο δεν διόρθωσε τις αδυναμίες της χώρας, αλλά και τις διόγκωσε «σε τέτοιο βαθμό που η Ελλάδα βρέθηκε ευάλωτη όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο έλεος της διεθνούς κρίσης».
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση αναγνώρισαν τις δικές μας ευθύνες, αλλά και πρώτοι μίλησαν για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η μάχη που δίνεται είναι ταυτόχρονα και μάχη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρώτος στόχος είναι «μιας παγκόσμιας ή έστω μιας πιο ισχυρής ευρωπαϊκής δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα θέτει ρυθμίσεις, όρους και ελέγχους».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής με άξονα την «πράσινη οικονομία», αλλά και την ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της επιβολής του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί του διοξειδίου του άνθρακα.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καθιέρωσης ευρωομολόγων.

 

Για την Παιδεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην Παιδεία και ιδιαίτερα στο θέμα των πανεπιστημίων και στις αντιδράσεις για το νέο νόμο-πλαίσιο. «Είτε το θέλουν είτε όχι θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού» τόνισε.
Σημειώνεται ότι ομάδα μελών της ΠΑΣΠ επιχείρησε με συνθήματα να διακόψει την ομιλία του κ. Παπανδρέου όταν αναφέρθηκε στις αλλαγές στα ΑΕΙ. «ΠΑΣΠ ιδέα πεθαίνει τελευταία», «Κάτω τα χέρια από το άσυλο» και «Οι νέοι παλεύουν σοσιαλιστικά για μια Παιδεία δημόσια και δωρεάν», ήταν τα συνθήματα.
«Δεν είναι καθόλου αριστερό – είναι βαθιά αντιδραστικό – το αλισβερίσι και η συναλλαγή που βλέπουμε να ανθεί συχνά στα ελληνικά πανεπιστήμια», απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Δεν είναι καθόλου σοσιαλιστικό, συντρόφισσες και σύντροφοι, ορισμένοι να παριστάνουν τους κατ’ επάγγελμα φοιτητοπατέρες μέχρι τα 30 τους, αποκομίζοντας οφέλη για τους εαυτούς τους και λειτουργώντας παρασιτικά εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών, που διψούν να αποκτήσουν εφόδια για να γίνουν ελεύθεροι και δημιουργικοί πολίτες. Όσο και αν αντιδρούν αυτές οι κατά βάση βαθιά αντιδραστικές δυνάμεις, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. Ας μην ματαιοπονούν λοιπόν» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την ΠΑΣΠ «δίπλα μας για να αλλάξει η παράταξη. Να πάμε μπροστά».
Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και στις αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της Υγείας. Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις «μίας χούφτας ανθρώπων που είχαν μάθει να λειτουργούν μονοπωλιακά» και προειδοποίησε: «Θα είμαστε ανυποχώρητοι».
Αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν ξεχνάμε πελατειακές και καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος» και προειδοποίησε ότι «η στήριξη του κράτους δεν είναι λευκή επιταγή».
«Απαιτούμε», είπε απευθυνόμενος προς τις τράπεζες, «μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία». Τόνισε δε ότι «δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενωτικός, απορρίπτοντας χαρακτηρισμούς όπως «παλιό», «νέο» και «βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Δεν θα χωρίσω μηχανιστικά τα μέλη μας, είπε. «Δεν είμαι εδώ για να σταματήσω το διάλογο, να συμβιβαστώ με συντηρητικές πρακτικές. Δύναμη του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση των ιδεών, όχι των προσώπων».
Στράφηκε επίσης εναντίον της ΝΔ, λέγοντας ότι στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής της σχεδόν διπλασιάστηκε το χρέος, το έλλειμμα εκτινάχθηκε και η χώρα αφέθηκε έρμαια στις αγορές.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα 37 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βασίστηκε στην πίστη ότι ένας λαός μπορεί να ορίζει τη μοίρα του και αυτό σήμερα – όπως είπε – στις νέες συνθήκες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
«Η δικιά μας παράταξη καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση. Και θα τα καταφέρουμε» είπε κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά».
Ο κ. Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή του Κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, δεν παρέλειψε να δώσει και ένα τόνο αυτοκριτικής λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μερίδιο ευθύνης στο μέτρο που τα προηγούμενα χρόνια ανέχθηκε νοοτροπίες και δίστασε να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις.
Η σημερινή συγκυρία -πρόσθεσε- με πείθει για την ανάγκη να αναδειχθούν οι αρχές του σοσιαλισμού. «Δεν θεοποιούμε ούτε δαιμονοποιούμε την αγορά ούτε το κράτος» είπε. «Κριτήριό μας η δικαιότερη κατανομή του πλούτου» και «πατριωτικό για μας είναι ό,τι ενώνει και εμπνέει τους Έλληνες».
«Έχουμε την ευθύνη να είμαστε η μεταρρυθμιστική δύναμη της κοινωνίας» είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε αποφασισμένος να «κάνουμε αυτό που πρέπει για την έξοδο από την κρίση, να αλλάξει η Ελλάδα».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «Κληρονομιά μας θα είναι η παραγωγική Ελλάδα».
Αναφερόμενος στη διεθνή διάσταση της κρίσης, είπε ότι «ζούμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή στην παγκόσμια οικονομία». Τόνισε όμως ότι «θέσεις και οι ιδέες μας γίνονται όλο και πιο αποδεκτές, έστω και με καθυστέρηση».
«Πολλά από όσα έλεγα ακούγονταν ως αιρετικά, σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή». «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε για τον έναν και τους πολλούς. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για όλους», τόνισε.
«Φορτωθήκαμε αμαρτίες παλαιότερων που δεν είναι δικές μας» είπε, ενώ έστρεψε πυρά και προς τα αριστερά, λέγοντας πως αυτοί που κρίνουν την κυβέρνηση και την προσπάθειά της «έχουν μείνει στην εποχή του διπολισμού». Σημείωσε ακόμα ότι τα κόμματα της Αριστεράς στην Ελλάδα, είχαν ως πρότυπο το μοντέλο του κρατισμού και έκρυβαν συντηρητικές λογικές πίσω από επαναστατικά συνθήματα.
«Σε μια πολύ δύσκολη εποχή αντί για πολώσεις και βία φέρνουμε λύσεις μέσα από τη δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι σημερινές συνθήκες δεν σηκώνουν στείρα αντιπολίτευση και ότι η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου απευθύνθηκε προς τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους πολίτες. «Προορισμός του κόμματός μας είναι να αποδείξουμε ότι έχουμε σθένος, τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουμε τη χώρα, αλλάζοντας πρώτα τους εαυτούς μας» είπε ο κ. Παπανδρέου στα μέλη του κόμματος. Από τους πολίτες ζήτησε να μην αναπτύσσονται κινήματα ενάντια στο κράτος, αλλά υπέρ του κράτους. Μάλιστα, επικαλέστηκε μια φράση που ακούστηκε στο πολιτικό συμβούλιο ότι «το κίνημα δεν πληρώνω πρέπει να μετουσιωθεί σε κίνημα δεν λαδώνω».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το