Photo Gallery, Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Οι αποφάσεις εγγυώνται βιωσιμότητα του χρέους

Τόνισε ο πρωθυπουργός χθες βράδυ συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου

 


 

“Μπροστά μας έχουμε ένα καθαρό και ασφαλές πεδίο”

 


 

“Με τις αποφάσεις διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ελαφρύνεται σημαντικά το βάρος στην ελληνική οικογένεια, δίνεται ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, ενώ επιμηκύνεται ο παλαιότερος δανεισμός της Ελλάδας και μειώνονται τα επιτόκια”, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των ιδιωτών, σημείωσε ότι αυτή γίνεται με έναν απολύτως ασφαλή τρόπο για το το τραπεζικό σύστημα, καθώς ενδυναμώνονται κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες. “Το τι θα πουν οι Οίκοι Αξιολόγησης είναι ένα δευτερεύον ζήτημα”, πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι τα επόμενα 3 χρόνια θα δανειστούμε 109 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι “μπροστά μας έχουμε ένα καθαρό και ασφαλές πεδίο”.

“Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τις μεγάλες και ριζικές αλλαγές στη χώρα γιατί όλα θα πάνε στράφι”, είπε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι “ο μόνος τρόπος για να μην ξαναζήσουν τα παιδιά μας τη θανάσιμη απειλή της χρεοκοπίας”.

“Διαπραγματευθήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου, για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας”, είπε, επισημαίνοντας τη διαφορά του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου από τις αρχικές προβλέψεις.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που συμφωνήθηκε στη σύνοδο, το αποκαλούμενο ευρωπαϊκό “Σχέδιο Μάρσαλ” για την Ελλάδα. Τόνισε, επίσης, τη διασφάλιση μέχρι το 2020 των δανειακών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, καθώς τη διασφάλιση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν θα χρειαστούν φορολογικά μέτρα και ότι, αντιθέτως, θα υπάρξει ελάφρυνση των φορολογούμενων, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα των αλλαγών που ήδη έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

“Με τις σημερινές αποφάσεις έχουμε μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών”, είπε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.

“Είμαστε περήφανος λαός”

“Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους”, δήλωσε νωρίτερα κ. Παπανδρέου, σε κοινές δηλώσεις του με τον βαν Ρομπάι και τον Μπαρόζο, μετά το πέρας της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη συνολική βούληση της Ευρώπης, λέγοντας ότι “όλες οι χώρες υποστηρίζουν το ελληνικό πρόγραμμα και τα εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης”.

“Δημιουργούν ένα βιώσιμο τρόπο διατήρησης του χρέους, όχι μόνο με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά και τη μείωση του βάρους για τους Έλληνες”, είπε και πρόσθεσε: “Είμαστε περήφανος λαός,είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί. Ζητάμε το δικαίωμα να κάνουμε βαθιές αλλαγές στη χώρα”.

Χαιρέτισε επίσης απόφαση για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που υποστηρίζεται τεχνικά από την Κομισιόν. “Η απόφαση για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης” είπε.

Και κατέληξε λέγοντας: “Πρόκειται για ευρωπαϊκή απάντηση- ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το