Photo Gallery, Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Αναδιάρθρωση της χώρας, όχι του χρέους

Τους άξονες τουΟδικού Χάρτηγια τα επόμενα χρόνια παρουσίασε ο πρωθυπουργός

Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα εξειδικευτούν ανά υπουργείο μετά το Πάσχα


Τους άξονες τουΟδικού Χάρτη“, όπως τον χαρακτήρισε, για τα επόμενα χρόνια παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο. Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα εξειδικευτούν ανά υπουργείο μετά το Πάσχα. Απέρριψε εμμέσως τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ενώ ακολούθησαν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα: “Το πρόβλημα δεν λύνεται με αναδιάρθρωση του χρέους αλλά με αναδιάρθρωση της χώρας“.

Προανήγγειλε, επίσης, αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις, με την επισήμανση ότι στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σχετικά με το δημόσιο, τόνισε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος Καλλικράτης, ενώ θα εφαρμοστεί η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων παντού μέσα στη δημόσια διοίκηση. Επίσης θα εφαρμοστεί η κινητικότητα μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τον έναν προς τον άλλο προκειμένου να αξιοποιούνται καλύτερα τα στελέχη.

Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων το ταχύτερο δυνατό. Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις με αφορμή τα φαινόμενα βίας, σημειώνοντας ότιη βία και η ανομία δεν έχουν θέση στην δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα“.

Ειδική αναφορά έκανε στην εξέλιξη των δαπανών και των εσόδων του δημοσίου. Το 2009, τόνισε, οι δαπάνες του Δημοσίου έφθασαν στο 53% του ΑΕΠ και η προσπάθεια που καταβάλλεται, μέσω τουΟδικού Χάρτη“, είναι να έχουν μειωθεί το 2015 στο 44% όπως ήταν το 2003, που είναι και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα έσοδα, πρόσθεσε, βρέθηκαν στο 38% του ΑΕΠ και επιδιώκεται το 2015 να φτάσουν στο 43% του ΑΕΠ που ήταν το επίπεδο του 2000.

Ο Οδικός Χάρτης είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να βγει από τα σημερινά προβλήματα. Ο δρόμος που προτείνεται από ορισμένους άλλους“, τόνισε, “οδηγεί στην απομόνωση και στην πτώχευση και γιαυτό τον απορρίπτουμε“. “Πάμε να αλλάξουμε τη χώρα χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος“, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότιτο ξεκίνημα έγινε και τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ακόμα καλύτερης Ελλάδας“.

Τα κύρια σημεία της εισήγησης του πρωθυπουργού είναι:

Η βία και ανομία δεν έχουν θέση, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα.

Πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος.

Αν με κάποιο μαγικό τρόπο το χρέος μηδενιζόταν, αλλά δεν γίνονταν άλλες αλλαγές, μέσα σε ελάχιστα χρόνια θα είχαμε και πάλι μεγάλα ελλείμματα και μεγάλο χρέος.

Έχει ξεδιπλωθεί ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών.

Αποφασισμένοι να αλλάξουμε την Πατρίδα μια για πάντα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε. Κατορθώσαμε να στήσουμε ένα μηχανισμό στήριξης από το μηδέν.

Δέσμευση ότι κάθε ευρώ θα πιάσει τόπο.

Το χρέος δεν γεννήθηκε μόνο του. Κρύβονται ετήσια ελλείμματα και πρακτικές φαύλες. Δεν είναι μόνο λογιστικά μεγέθη. Να αλλάξουνε όλα τα κακώς κείμενα. Το πρόβλημα θα λυθεί με αναδιάρθρωση όχι του χρέους αλλά της χώρας.

Αλλάζουμε ριζικά τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

Η αξιοποίηση της περιουσίας και η οποία αποκρατικοποίηση εντάσσεται στην αναπτυξιακή λογική.

Σε κάθε περίπτωση στόχος η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ευκαιριών απασχόλησης.

Νέες επιθετικές πολικές για ανεργία. Ενοποιούμε όλες τις παροχές σε έναν φορέα.

Το ταχύτερο δυνατό η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Καλούμαστε να κάνουμε τις αλλαγές πράξη. Έτσι θα μειωθεί το το κράτος και το βάρος στον πολίτη. Χρειάζεται επεξήγηση στον πολίτη για κάθε βήμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναζητεί τις μεγάλες αλλαγές, να αλλάζουμε τον τόπο. Το ξεκίνημα έγινε, τώρα έχουμε τον Οδικό Χάρτη για την επόμενη φάση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το